• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
докера - специалист
Има специален инструмент за почистване на фуги :wink: Изглежда ето така
Изображение
Изображение ,
а резултата само от почистването на фугите , без да се префугира , е ето такъв - преди
Изображение ,
и след
Изображение.
Инструмента съм го купувал от "Практикер" за 15-16лв. и е с две пластини , като може едната да се маха за работа в-у по-тесни фуги :wink:
С него трябва да се работи внимателно , защото абразива по пластините драска и гланца на плочките :wink:
StanTheMan - помощник
Колеги, ето прилагам малко снимки от мацаницата :sad: :|

Прикачен файл

1.jpg
това всичкото без яко стъргане не помръдва!
1.jpg (66.79 KиБ) Видяна 14073 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (178.51 KиБ) Видяна 14073 пъти

Прикачен файл

2.jpg
това е много твърдо, иска много стъргане!
2.jpg (179.72 KиБ) Видяна 14073 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (225.88 KиБ) Видяна 14073 пъти

Прикачен файл

4.jpg
ето така бяха
4.jpg (234.66 KиБ) Видяна 14073 пъти
negramoten - специалист
Има едни препарати на кнауф, дето чистят строителни отпадъци от гранит, гранитогрес, камък и каквото се сетиш. Може и да стане с тях. Иначе в практикер на щанда за четки и т.н. има едни малки жълти шпаклички, които са като резец отпред. С тях се чисти много лесно. Подобни шпакли, но със сменяем резец има и на орафол в някой специализирани магазини за фолия.
Много хора казват, че с оцет или каквато и да е киселина също става, но не от първия път. според мен пробвай с препаратите на кнауф. доста са добри и не са много скъпи. В баумакс и в практикер ги има със сигурност.
StanTheMan - помощник
Благодаря много за съветите, колеги!
Справихме се накрая!!! Три дни ни отне, но се справихме. Какво ли не опитвахме с шпакли, ножовки, телени четки, солна киселина, колко бургии изпотрошихме в тези фуги, какво ли не и накрая от много опити на каквото ни дойде на акъла открихме метод, с който става лесно, бързо и качествено.
Взех от тези накрайници за бормашината:

Прикачен файл

1.jpg
Това е накрая - чисто и готово за фугиране. Без нито една наранена или повредена по някакъв начин плочка!
Успех на всички!
1.jpg (222.88 KиБ) Видяна 13600 пъти

Прикачен файл

2.jpg
Открихме (не сме открили топлата вода - малко елементарна химия :roll: ), че със солна киселина с едно докосване от киселината и изчезва металното покритие
2.jpg (214.16 KиБ) Видяна 13600 пъти

Прикачен файл

3.jpg
само че с триенето на тези метални четки в плочките се получава много неприятен метален остатък (покритие) по плочките
3.jpg (206.3 KиБ) Видяна 13600 пъти

Прикачен файл

4.jpg
слагаш накрайника и започваш върху фугите внимателно и с малко натискане и ги изкопава без проблеми!!!
4.jpg (225.09 KиБ) Видяна 13600 пъти
Последна промяна от StanTheMan на пон яну 04, 2010 11:09 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Браво! Справили сте се перфектно!
Заглавието го оправих. Редактира се първия пост. Логично, нали? Все пак там се намира заглавието. :)
dankg - специалист
Прочетох темата, като се надявам и аз да се справя с моя проблем. И имам няколко въпроса, но нека първо да опиша нещата как са:
Налепихме гранитогрес и сложихме фугата, но на другия ден не ни хареса цветът на фугата и искаме да е по-тъмен.
Та на въпросите
1. С тази металната четка не се ли нараняват плочките, гранитогреса (писал си че не се нараняват, но аз със телена четка като почна да го чистя се наранява сякаш)?
2. След като почистиш фугите с четката, като минеш със солната киселина, с какво изчисти солната киселина?
  • 1
  • 2

Тема "Помощ! Засъхнали фуги, не мога да ги изчистя! - решено!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: