• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
lina73 - помощник
Здравейте,на всички.Започвам един тотален основен ремонт на двустаен тухлен апартамент,и 90% от идеите ми са от този форум.Не знам,дали знаете,колко сте полезни.Ремонтът,ще се състои в следното:преместване на кухнята в хола,приобщаване на две терси,основен ремонт на баня,окачени тавани в трите стаи,фаянс и теракот,зидария с ютонг.За майстора,който съм намерил имам само добри отзиви от трети лица.Въпросът ми е следният-как да му плащам? Според него,ще го свърши за около два месеца и той предпочита да е на надник,който не е уточнен.Та как да му плащам на надник или на 30% от цената на материалите/това бил другия начин/До събота трябва да знам.Разчитам на вашето мнение и съвети. P.S. За Пловдив става въпрос.
rendo - специалист
Личен съвет като занимавал се с това :
2 месеца - 60 дни * 25 лв =1500 лв (примерно)
което за всичката тази работа , баня зидане,шпакловки,тераси,оправяне ала бала ... си е супер цена
но му искай точни срокове щото да не стане 3 месеца

или се разберете за точна цена на всичко па да си го прави....

И НИКОГА АМА НИКОГА НЕ МУ ДАВАЙ ПАРИ НАПРЕД !!!!!!!!!

На майстор се дават пари само на края на седмицата примерно петък или съботта в края на деня

След което ако можеш го наглеждай кога какво прави ако започна дай ракия дай салата го махай да си ходи

А и съвет просто ако искаш направи си една темичка "Моя ремонт" тук и ни казвай през няколко дни какво е развитие. Тук има достатъчно компетентни и отзивчиви хора който биха ти давали съвет и идей дали всичко върви по план.

Успех в начинанието.
bisplus - специалист
Така като се замисля 30%от цената на материалите звучи по-добре, но материалите ще си ги купуваш ти нали, защото ако ги копува той не се знае каква надценка ще си сложи, но има и друго... майсторите които работят с някоя фирма ползват отстъпки при покупката на материалите! И в крайна сметка май стигаме до извода, че трябва да посмяташ малко, защото много зависи от това какви материали ще използваш...например ако си купиш плочки за банята за 20лв кв.м. и да сложиш 5лв. за лепило и фугин това е 25лв кв.м а 30% от 25лв са 7.50лв за работа на квадрат, а това си е супер цена..и т.н
Justy - майстор
Рендо - половин час не мога да прочета постинга ти - очите ми все в аватара - разноглед станах :lol: Иначе добре ги смяташ нещата, само зависи този надник 25 лв. за кое населено място го смяташ. За София - не ми се вярва да намериш майстор за тези пари.
rendo - специалист
Justy написа:
Рендо - половин час не мога да прочета постинга ти - очите ми все в аватара - разноглед станах :lol: Иначе добре ги смяташ нещата, само зависи този надник 25 лв. за кое населено място го смяташ. За София - не ми се вярва да намериш майстор за тези пари.

Да човек така е за София мн трудно ще се намери за тея парички ама жената е написала че става дъма за Пловдив незнам там как са цените но аз примерно мисля
Стефан - майстор
lina73 написа:
...тЗа майстора,който съм намерил имам само добри отзиви от трети лица.Въпросът ми е следният-как да му плащам? Според него,ще го свърши за около два месеца и той предпочита да е на надник,който не е уточнен.Та как да му плащам на надник или на 30% от цената на материалите/това бил другия начин/До събота трябва да знам.Разчитам на вашето мнение и съвети. P.S. За Пловдив става въпрос.
Не знам колко вярваш на тия трети лица, но е по-добре да му видиш качеството на работата/ако е възможно/. Попитай и как работи, бързо или бавно. Не се предоверявай!!

Според мен и на надник, и на % от цената на материалите са неприемливи. Ама, че тарикати се навъдиха!
Най-добре си реши точно какво искаш да правиш, и кой ще купува материалите/най-добре си ги купувай сам/. След като вземеш решение, и майстора се запознае с мераците, уговорете твърда цена с твърд краен срок при уточнено качество на работата.
Тъй като това е основен ремонт, свързан с доста пари/ваши/, сключете писмен договор, задължително с нотариална заверка. В този договор да фигурират личните данни на майстора, обема работа, изискваното качество, клаузите за неустойка при различните видове отклонения от договора, и гаранционния срок след пуска. Още по-добре е договора да се направи от адвокат. Вече почти никой не работи на честна дума, ракия и салата!
Ако майстора си е на мястото, и е добър професионалист, ще видиш, че е възможно пусковия срок да се намали драстично!!!
И, вече го казаха, в договора да залегне начин и време на разплащане. Желателно е да е при окончателно свършена работа.
Дано съм бил полезен.
Теди - специалист
Винаги съм се чудил какви са тези "майстори" които работят на надница!
Общаците ми работят на надница от 25лв на ден прави сметка какъв е тоя пенкилер който ще влачи обект 2-3 месеца.
Съвет от мен точни цени на кв.м. за всичко, плащане края на седмицата на 80-90% или на завършено. Това със срока е нож с 2 остриета както за него така и за теб се отнася. С клиент преди години подписахме и не можа да насмогне на това в/у което той настояваше. И не на последно място от Първи лица или клиенти на които е работил, всичко друго е непрофесионализъм и налучкване на тъмно! А и пари напред е най-сигурния начин да "изгониш" "майстора" успех. :wink:
JAMESON - напреднал
Аз съм от Пловдив.Преди 3 години правих същия основен ремонт на панелката си.Мога да ти кажа че за плочки ми взеха по 9 лв. на м2.майстора ми беше страхотен,много чисто работи и бързо.Абе мечта.Сега съм се захванал с по-мащабен проект и ше направя всичко възможно за да го наема пак,без значение колко ще иска.Но пък "майстора"на ВиК който ми препоръчаха трети лица :) уаууууууууу беше страшно.4 седмици за смяна на съществуващите поц.тръби с РР и накрая му платих,изгоних го,и сега вече мога да монтирам ВиК :lol: Така че внимавай.Според мен добър е този който се занимава само с определен род работа.И не вярвам да намериш свестен за 25лв. надник в Пловдив.
lina73 - помощник
Не съм си и помислил за надник от 25лв.По скоро ми беше намекнато за 45-50лв.Материалите,ще ги купувам аз,но той държи да присъства,да не купя нещо некачествено, с което да се мъчи после/негови думи/След написаното от вас,реших да конкретизирам нещата- водопровод,теракот,зидария и тн. и за всяка извършена дейност-цена.Ако някой знае как са цените в Пловдив,ще му бъда благодарен,поне да имам някаква база са сравнение.
Transporterr - специалист
и аз тва се чудя на надница се работи за по дълъг период иначе ,най сигурно е на свършена работа аз за пръв път чувам теракотаджия който не е в фирма да е на надница :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Към майсторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: