• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
lazovd - напреднал
Уважаеми колеги,
Може ли, някой да ми даде съвет как да закрепя стъпала от стълба за стена която е иззидана от газобетонни блокчета ?
На тази стена имаше прозорец и аз го зазидах с Итонг. Сега смятам да закрепя дървени трупчета за стената на които да легнат стъпалата от стълбата.
Въпросът ми е с какви дюбели да хвана трупчетата или да ги захвана с шпилки през цялата стена ? Блокчетата са с размер 25/25/60 или по- точно дебелината на стената е около 30 см.
Прилагам и една снимка на стълбата преди да премахна прозореца и да изидам с Итонг

Прикачен файл

IMG_0165.JPG
IMG_0165.JPG (114.68 KиБ) Видяна 3953 пъти
шоп - майстор
Аз бих заложил на шпилките:-)

През цялата стена те ще държат най-здраво според мен. На никакви дюбели не бих се доверил, защото вибрациите от ходенето ще разбие клепетата (трупчетата)
lazovd - напреднал
Благодаря Ви, за мнението!!!!
Spokoiniq - майстор
Има метални дюбели със "зъби", до 10 см дълги, но щом ще е динамично натоварването с вибрации, наистина с шпилки е по-добре.Стига да имаш достъп отвън да окопаеш шайбите и гайките и да замажеш леглото им после.Химически дюбел е скъп, но нелош вариант също.Теракол за подсилване на опората на шпилката откъм съпалата, не разчитай само на стягането.
8180 - майстор
Това на снимката какво е - преди ремонта?
Съществуващите стъпала как се държат или са изчезнали вече?
Бих предложил, ако има на какво да стъпи, втори стъпаловиден, носещ стъпалата зид в проблемния участък под стълбата, прихванат и залепен към изградения.
Виждал съм такъв, свободностоящ в помещещение от 25см Итонг - усещаше се стабилно, може и с някаква армировка да е бил вътре.
lazovd - напреднал
Благодаря Ви,
Снимката е наистина преди ремонта. Стъпалата се държаха с дъски закрепени за долния перваз на прозореца.
За да мога да иззидам прозореца аз ги свалих /стъпалата/ и замазах
Итонга.
По тази стена изкопах улеи и прокарах тръби за ВИК. Съобразих се ,че когато закрепвам стълбата да не пробия тръбите.
Показвам снимки след като съм прокарал тръбите и снимка от външната страна на тази стена.

Прикачен файл

Photo-0014.jpg
Това е след прокарването на ВИК
Photo-0014.jpg (52.48 KиБ) Видяна 3750 пъти
lazovd - напреднал
А тва е снимката от външната страна на стената

Прикачен файл

Photo-0022.jpg
Photo-0022.jpg (54.8 KиБ) Видяна 3745 пъти
lazovd - напреднал
Общо взето има вариант да иззидам втори зид са да легнат стъпалата или да подложа греда /вертикално на която да легнат стъпалата. Но незнам кое е най правилно или най- добре. За това искам вашето професионално мнение.
В момента тази стена е шпаклована и е готова за боядисване. След боядисването ще слагам гранитогрес на пода и чак тогава ще монтирам стълбата.
Очаквам Вашите мнения,за което Ви благодаря предварително!!!!
pavkatay - майстор
Втория зид е (най-)добро решение според мен.
lazovd - напреднал
Благодаря ти, но идва въпроса как ще захвана вторият зид към основния. Трябва ли да махам мазилката и шпакловката и да правя зъби за да го захвана към основният?
  • 1
  • 2

Тема "Закрепване на стъпала от стълба на стена от Газобетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: