• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
любител - специалист
Здравейте колеги,
Преработвам у нас основно старата ел. инсталация по новия стандарт и някой други неща, та си купих такъв комплект с идеята да си улесня работата по пробиване на отворите за конзоли и разкл. кутии.
Но досега не съм работил с такова приспособление и се питах има ли някакви тънкости. С търсачката не открих достатъчно в сайта.
Комплекта е подобен на тези за дърво - държач с центроващо свредло и различен диаметър демонтиращи се пластини с предполагам корунд по периферията на режещия ръб.
Питам се примерно ако искам плътен отвор за конзола (за ел. контакт) само определения диаметър ли да оставя и после да къртя вътрешната част или да ползвам всички по-малки диаметри и така дупката ще си стане направо.
Имам перфоратор Спарки 264 Е (820 W) и мисля с него няма да имам проблем да работя.
HD - специалист
Е, че ако ползваш всички по-малки диаметри, на мене не ми идва на акъл как ще си стане дупката - по пътя на логиката ще имаш няколко окръжности една в друга, с тънки стени помежду им.
Най-добре си дупичш с необходимия размер "камбана" и после излишното го изкъртваш със Спаркито.

Откъде си купи този комплект и каква му беше цената ако не е тайна?
любител - специалист
Е идеята беше дали ако оставя вътрешните пръстени материала ще се раздробява и няма да има нужда от допълнително къртене.

Но вече е ясно, че не това е доброто решение.
Днес поработих и се оказа, че и само с един пръстен перфораторът се мъчи, че даже и му изключва механичния разединител. Така или иначе на моя перфоратор му дават макс. диаметър на короната 65 мм, а днес пробивах и с най-големия от комплекта 83 мм.

Комплекта е от Практикер, марката е Wolfcraft и има 4 диаметъра - 33, 53, 73 и 83 мм. Купих го между другото, за друго бях отишъл да търся. Не е евтин, 5.. лв, не помня точно, че купувах и друго. Показа един недостатък вече, но му се свиква като не го претоварвам. Има един фиксиращ винт по дължината на оста на стеблото и там при работа с натиск се разхлабва та мърда малко по оста докато опре в патронника. Не може да превърти, защото е шестограм, но резбата е малко по-хлабава и не може да се стегне сигурно, саморазвива се от вибрациите и въртенето.
velsi - Почетен майстор
С това нещо на удар ли се работи или само с въртене?
любител - специалист
Не е на удар.
Въртене макс 1500 об.
Днес пробивах плочки, тухла, итонг и замазки разбира се и мисля ще ми се отплати инвестицията в бързина и удобство.

Не съм уточнил само, че дълбочината на пробиване е 55 мм, макар, че с макс. диаметър в замазка си влязох колкото искам. Перифериата не пречеше за това, изронваше се. За тухла няма да стане това, но в итонг ще влезе така без проблем.
rendo - специалист
работил съм с подобно нещо хубавите комплекти са с по 2 корони .
1 за конзоли и 1 за разколнителни кутии.

Представлява масивен детаайл излят от метал тежящ около 500-600 гр. койхто е съссираловидни канали по него и фиксирана боргия закрепена към основната част посреством формата си в часта за захващане (четиристен) с видиева гллава .
в пробиващата част на главата има около 10 видиеви закалени остриета като на боргията поставени под наклон в посоката на въртене.
Няма ограничение по обороти и сила на удар . т.е . дори и с една от старите големи елпромски бормашини без удар можеш да си свършиш работа.

цената на комплекта струва около 45 лв.

Тази която си взел е доста добра ако е за мек матерял , итонг, тухла , рохкав цимент.
проблема и е само че много бързо и изпада абразива.
За любителска работа да пробиваш по 1-2 дупки би ти вършила работа.
любител - специалист
Знам, че е любителска и съм виждал масивните как работят.
Гледах как прекарваха парна инсталация и си минаваха през стените съмсем леко с такава, но и перфоратора бе доста мощен.

Но тази която съм взел е с разчет за моя си ремонт - мало конзоли и разпр. кутии в зидраия от тухла и газобетон. После ако оцелее добре, ако не изплатила се е.

Иначе си пробих и една стена с плочки за да мине чиста и мръсна канализация. Първо от страната на плочкита идеални 3 отвора, после с дълго свредло за отбелязване на центъра от другата страна и отново с короната докато почти се срещнаха отворите. Накрая два удара със секач и отворите станаха.
rendo - специалист
Тук не мога да кажа нищо за плочки фаянс особено тези с постояннен абразивен кант са по добри защото са по развномерни и по можеш да реголираш натиска за плочки даже е по добре без удар и на бързо обороти тъй като тези масивните докато се развъртят и вече са раздробили плочата.

Супер че си успял да си свършиш работа все пак това е най важно

Айде успех
Mori - специалист
Аз си купих една корона на Hawera за 125 лв с нактайник за СДС+ обаче установих че за бетонни панели никак не става - остави че арматурата излиза тайно почти навсякъде, но и адски бавно пробива, а от вибрациите опашката(която е с резба М16 към короната) се развиваше постоянно и в един момент след точно 5-тата дупка се счупи. По принцип трябва да се ползва по-мощен перфоратор - аз го бях сложил на спаркито(720В), но е слабо, тъй като удара се разпределя върху повече точки(мисля че има 7-8 зъба)....та явно е че става за тухла или газобетон, може би дори обикновен кофражно лят бетон, но не и за твърдите вибрирани панели.
Харалампи - специалист
любител написа:
Не е евтин, 5.. лв, не помня точно, че купувах и друго.
Сериозно ли говориш за такива цени? Утре съм в практикер.
  • 1
  • 2

Тема "Работа с бор-корона за зидария" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: