• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bill47 - напреднал
по магазините има различни уплътнения за врати ( http://www.maxim.bg/trelleborg/trelleborg.htm , като тези ) може и тези които се използват за различните дограми .
ribnikolaevi - майстор
Благодаря за идеята, харесва ми. Започвам проучване.
ribnikolaevi - майстор
Насочвам се към някакви алуминиеви профили. Разстоянието между плочката и стъклото на паравана е 15 мм. Затова мисля дали ще стане с някакви профили за комарници, понеже са по-малки. А целта е като се извади напълно стъклото от нишата, да може удобно да се залепи/разлепи/смени този профил с уплътнението. Затова трябва ширината да е до 11-12 мм (оставям 3 мм резерв). Какво мислите?
Нещо такова:

Прикачен файл

Профил с уплътнение.jpg
От този профил за комарник да се отреже част ...
Профил с уплътнение.jpg (5.68 KиБ) Видяна 3745 пъти

Прикачен файл

Профил с уплътнение 03.jpg
... и да се получи ето това ...
Профил с уплътнение 03.jpg (11.27 KиБ) Видяна 3745 пъти
pavkatay - майстор
Ето я моята идея :)

Прикачен файл

P1010033.jpg
P1010033.jpg (71.79 KиБ) Видяна 3691 пъти

Прикачен файл

P1010034.jpg
P1010034.jpg (61.55 KиБ) Видяна 3691 пъти
ribnikolaevi - майстор
Павка, в този случай уплътнението ще търка непрекъснато при всяко движение на вратата, а моята цел е само при затворено полежение да уплътни. Освен това при този вариант трябва да измисля детайл на това, което ще е срещу уплътненията (четката и гумата).
Ако говорим за последната предложена от мен идея, има ли такова гумено уплътнение, което да свърши работа (става въпрос за профила за комарник).
pavkatay - майстор
Аха.Ами точно такова не съм виждал ,ако има то е от някоя друга сфера-не дограма,но дали ще пасне на канала. Има уплътнение с форма на буквата 'омега',но то се нанизва както тази гума от моята снимка-със синята основа.
Също така може да помислиш за този вариант:
Прикачен файл:
Профил%20с%20уплътнение[2].jpg
Профил%20с%20уплътнение[2].jpg (10.35 KиБ) Видяна 3660 пъти
Като тази гумена лента няма да трие постоянно в стъклото, а ще уплътнява само в затворено положение-чрез челен контакт ,т.е.ще играе ролята на онова,което ти си нарисувал
ribnikolaevi - майстор
Нещо такова, да. Ще си поиграя малко, може би гумата ще е леко завъртяна под ъгъл, за да не оказва толкова голямо съпротивление при затварянето, а и да се огъне по-лесно и да уплътни при затворено положение. Има ли такива готови гумени ленти в дограмаджийството?
Благодаря за идеята.
pavkatay - майстор
ribnikolaevi написа:
Нещо такова, да. Ще си поиграя малко, може би гумата ще е леко завъртяна под ъгъл, за да не оказва толкова голямо съпротивление при затварянето, а и да се огъне по-лесно и да уплътни при затворено положение. Има ли такива готови гумени ленти в дограмаджийството?
Благодаря за идеята.
Няма такива ленти в тази сфера. :sad:
НО сега осъзнавам защо подсъзнателно съм се насочил към първата си идея. Когато си ползвал душа и дръпнеш паравана той ще се 'изтръска' (аналогия с мокро куче :) ) в гипсфазерната ти ниша.Ако има постоянно контактуващо със стъклото уплътнение то ще обира капките. Помисли и за това :?
Успех.
ribnikolaevi - майстор
Опааа, за това не бях помислил!
Благодаря за съвета!
Сигурно ще сложа четка, търса да има по-малко съпротивление.
То стана едно ... ама няма начин, като съм се хванал на хорото, ще трябва да го играя ...
  • 1
  • 2

Тема "водоустойчив материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: