Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
prascho - майстор
здравейте, аз лично шпакловам с един готов продукт наречен "диспопласт" на лакпром. Правил съм вътрешна изолация с депрон на външните стени, отгоре два пласта шпакловка с топлоизолационно лепило и два пласта диспопласт. Повърхността, която се получава накрая е много финна и гладка. Евентуално леко заглаждам шпакловката с лепилото и след първия пласт диспопласт, като нанеса втория изглежда много добре. Може би продукта е по-скъп от гипса и затова не се предпочита, като се замисля трябва да опитам и с гипс. Тъй като преди години като мазахме къщата сложихме варова шпакловка на стените сега като имам време ги минавам с продукта диспопласт. На първият етаж където живеем, още първата зима боядисахме с латекс и стените напукаха. Преди две-три години правихме ремонт, шпакловах стените с диспопласт барабар с цепнатините и след това сложихме две ръце латекс без да слагаме китове или грунд. Тогава да си призная не бяхме запознати с подобни продукти. До момента няма нито една цепнатина след ремонта. Продукта запълва цепнатини, но ако са прекалено голями препоръчвам първо да се запълнят с гипс. Колкото до фугата при дограмата там требва да се използват други средства.
maxp - напреднал
HD написа:
Здравейте отново :)

Та пак имам проблем - този път с този въпросния АКРИЛЕН силикон :?
С оформянето на ъглите вече нямам проблеми - откраднах от един майстор как най-лесно се правят - прави си ги с маламашката, а после самия ъгъл оформя с пръст, и после като се шкурне и става идеално.
ОБАЧЕ понеже едната стена нали й бях сложил стиропор за изолация, та реших всички ъгли на тая стена, и освен това където ПВЦ дограмата граници с шпакловката да ги мина с тоя акрилен силикон - всичко е много добре, ъглите са перфектни, само дето сега като боядисвам с Фауст, и той не иска да покрива върху силикона :? :|
Където силикона е съвсем тъничко покрива, обаче където някъде е имало цепнатинка и съм сложил повечко, и така малко е отишло и по двете стени и не иска да покрива и не иска, минавах го вече сигурно 4-5 пъти, обаче не става. Също така по средата на стената с изолацията имаше няколко малки пукнатини, там също с пръст мацнах съвсем малко силикон - там направо си стои една тъмна лента и не иска да покрива и това е :evil:

Кажете какво да правя, аз ли нещо съм сбъркал, или това си е нормално?

Благодаря ви предварително!

П.П. Скоро ще боядисвам и коридора, та там също около вратите основно мисля пак да мина тъничко със силикон, за да не се цепи там шпакловката, обаче то така като не покрива ..., не знам дали изобщо да слагам от акрилния силикон :?
Марката на силикона е MASTER ако има някакво значение, бял е на цвят.
Силикона си е на ред ,просто тоя латекс за нищо не става,аз лично бих го изхвърлил.След като си омазал нещата вече трябва да продължиш с него,аз така един таван го боядисвах 5 пъти докато добие що годе добър вид.

Утре ще кача снимки на инструментите с които работя с гипс :)
HD - специалист
maxp написа:
Силикона си е на ред ,просто тоя латекс за нищо не става,аз лично бих го изхвърлил.След като си омазал нещата вече трябва да продължиш с него,аз така един таван го боядисвах 5 пъти докато добие що годе добър вид.

Утре ще кача снимки на инструментите с които работя с гипс :)
Че какво пък ще му е на Фауста? Много хубаво си покрива даже - целия апартамент с него си боядисах (включително и остъклената тераса, като там е с циментова шпакловка, заради влагата, тъй като там ще се готви), останаха ми само кухнята (и то само тея тъпи ъгли), и коридора!
Освен това както споменах, където е съвсем малко силикона всичко е ОК, но където има и малко върху самите стени сивее и това е :evil:
Даже в кухнята боядисвах от две различни баки, т.е. беше останала една отпреди и взех една нова. Няма как да сменя латекса, защото нали досега съм боядисал с Фауст ..., но много ще се учудя ако наистина проблема се окаже в него. Снощи минах ъглите с неразреден латекс и довечера ще ида да видя какъв е резултата ...

П.П. Между другото много приятно се изненадах какви покривни свойства има Фауста върху циментова шпакловка (то за гипса е ясно) - минавам веднъж малко разреден, и втория път неразреден и става снежно бяло (дори на едно място пробвах направо с неразреден, минах веднъж и пак стана много бяло), а за сравнение на външната ми тераса, която пак е със същата циментова шпакловка, там с някакъв фасаген на Селт - еми минавах го сигурно 3-4 пъти (включително и неразреден) и пак тавана сивее :|
maxp - напреднал
Ето и инструментите който ползвам за шпакловки и обръщане,плюс снимки от вчерашната и днешната ми работа :)

Прикачен файл

CRIM0013_resize.JPG
CRIM0013_resize.JPG (109.36 KиБ) Видяна 7838 пъти

Прикачен файл

CRIM0003_resize.jpg
CRIM0003_resize.jpg (52.67 KиБ) Видяна 7838 пъти

Прикачен файл

CRIM0004_resize.jpg
CRIM0004_resize.jpg (68.15 KиБ) Видяна 7838 пъти

Прикачен файл

CRIM0010_resize.jpg
CRIM0010_resize.jpg (63.05 KиБ) Видяна 7838 пъти

Прикачен файл

CRIM0011_resize.JPG
CRIM0011_resize.JPG (93.73 KиБ) Видяна 7838 пъти
vuikata - напреднал
само едно мага да ти напиша никога не купуваи евтина от българските
1-хващат ражда
2-стават на елипса след 2-3 измазвания
HD - специалист
vuikata написа:
само едно мага да ти напиша никога не купуваи евтина от българските
1-хващат ражда
2-стават на елипса след 2-3 измазвания
Какво, маламашка ли?

Иначе като гледам снимките на колегата, аз ползвам същите инструменти (като вид разбира се), само че имам само една маламашка от тези малките на снимката, защото не ми е необходима друга. Маламашката ми е българска, от неръждавейка (май струваше към 5-6 лв мисля), и вече доста време я ползвам, нито е ръждясала, само съвсем малко леко се е изкривила в ъглите, но аз си я изправям периодично. Освен това ъглите вече са взели леко да се поизяждат, но защото мажа и теракол и циментова шпакловка с нея. Имам още една маламашка всъщност, също толкова голяма, но тя е от ръждавейка и като не се ползва често наистина ръждясва доста :lol: Разликата между двете е, че едната е с по-едри зъби на гребена (а, забравих да кажа, че моите са комбинирани с гребен, защото естествено гледам да мина тънко ;-) )
Имам също и такава малка мистрийка (пак неръждавейка), отрязана отпред (като тази на снимката, но по-малка, имам бъркалка за шпакловката (+бормашина и кошке за боклук от 1,20 лв, в което си бъркам всичко, или пък ползвам празните баки от Фауста), имам и нивелир 60 см, защото не ми е необходим по-голям, имам и няколко малки шпаклички, и съответно разни шкурки (и от онея абразивните мрежички няколко размера, не ги знам как се казват) и държачи за тях ...
А и при мене като краен резултата се получава като при колегата - при него е идеално, при мене е много добре :lol: (на мен поне си ми харесва, пък това е най-важното мисля ...)

Казвайте сега за силикона (за маламашките работата е повече от ясна) :) - във Фауста ли ще е проблемата или не?
Снощи не можах да ида да видя какъв е резултата към момента, защото много валеше и по улиците имаше реки от вода :|
HD - специалист
ОТБООООООЙ :!: :!: :!: :-D

Мисля, че силиконовия ми проблем се реши - като гледам вече навсякъде върху силикона е покрито с Фауст, останаха само малко следи върху самата стена, но ще ги оправя някак и тях ... Просто минаване ръка след ръка му е майката (сигурно ми се събира да съм ги минал 5-6 пъти да съм минал ъглите)
patzi - помощник
HD написа:
ОТБООООООЙ :!: :!: :!: :-D

Мисля, че силиконовия ми проблем се реши - като гледам вече навсякъде върху силикона е покрито с Фауст, останаха само малко следи върху самата стена, но ще ги оправя някак и тях ... Просто минаване ръка след ръка му е майката (сигурно ми се събира да съм ги минал 5-6 пъти да съм минал ъглите)

по мое мнение силикона още не е изсъхнал (когато е на дебело съхне бавно ,а някой път и цепи).
та ако не ти е изсъхнал силикона цвета на боята върху него ще е леко по тъмен ако имаш време изчакай.
HD - специалист
А, не може да не е изсъхнал - мажа силикона вечерта примерно и чак на другата вечер (че понякога като се случи и по 2-3 дни не мога да отида) отивам да мажа с латекса, като през това време оставям прозорците отворени отгоре (с двуосно отваряне са) за да става някакво течение. Също така на пипане силикона е твърд и според мен изсъхнал, обаче както написах сега остана само тези 2-3 следи върху стената, където силикона там е на съвсем тънко намазан ...

Тема "Каква маламашка се използва при гипсова шпакловка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: