Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте,
Наскоро купихме апартамент и първо сме намислили да сменим старата дървена дограма. Дограмата е такава, че прозореца и вратата са на 90 градуса. Сега има дървена колона, която свързва двете части.
Според мен има три варианта, но незнам кой е най-добър:
1. Дървената греда да остане и около нея да сложим дограмата - но предполагам че може доста да е изгнила (блока е стар - 38 год).
2. Да иззидаме колоната от тухли.
3. Да сложим PVC колона - предлагат ги във фирмите за PVC дограма (кръгли и правоъгълни).

Моля кажете ми как да постъпя, кой вариант е най-добър.

Прикачен файл

dograma 90 gradusa.JPG
dograma 90 gradusa.JPG (23.65 KиБ) Видяна 3594 пъти
todor_velikov - специалист
според мен най -удачния вариант от гореизброените е да го иззидате защото щом е врата и прозорец предполага се че ще се отваря тая врата и ако е с ПВЦ колона може като отваряш и затваряш да се тресе дограмата(виждал съм такава и не е приятно).ако зидаш най добре с обикновени тухли а не от газобетон.
а относно гредата не ти препоръчвам да я оставяш ,както ти сам каза може да е изгнила и т.н.
Takezo Sensey - модератор
Здравейте , от около година се занимавам с дограма и не ти препоръчвам т.нар. варираща колона .Ако беше за прозорец прозорец да , но вратата е доста висока и наистина може да тресе , затова ако минеш на този вариант с варираща колона сложи , 5 кам, ПВЦ , по яко е и предполагам няма да тресе.Ако го правиш с тухли или каквото там решиш , т.к. ще се получи нещо като колона което нама да е много здраво , обканти колоната с винкел които може да захванеш в под и тавана.А ако те интересува цена за дограма подаи размери и ще ти кажа. Не забравяй и к-стъклото. :wink:
Благодаря за съветите :)
Засега сме се упътили да слагаме 5 камерна дограма на Schuco с троен стъклопакет + К-стъкло. Като ще го правим да го правим както си трябва :-D . Най-вероятно ще махнем дървената колона, но за съжаление нито аз, нито приятеля ми можем да направим зиданата колона и затова може би ще е PVC-колона. Мислим и за една такава идея - да обърнем отварянето на вратата (не към прозореца, а към стаята) и по този начин пантите ще са на по-стабилната страна.
Ходихме в доста фирми за оферти и те варират около 2200 лв за два прозореца (250х150) и една врата (240х80).
ето и снимка

Прикачен файл

pro3.JPG
pro3.JPG (19.75 KиБ) Видяна 3424 пъти
masterval - майстор
Струва ми се, че това е панелен апартамент. Ако е така, не ми се вярва да има дървена колона.
Но ако е проверено и е дървена, послушай съветите на колегите - иззидай си нещо по-яко с армиране - захвани горе и долу винкели. При това положение би могъл дори да си намалиш отвора на прозореца с 5-10 см, хем няма да се "карат" много с пантите на вратата.
Относно обръщането на пантите на вратата - мисля, че така си затрудняваш живота при отваряне и излизане на балкона.
bucho - специалист
Същото положение бе и при мен. Само дето хич не му се замислих - фирмата за дограмата каза че ще могат да сложат PVC канал (или колона както казваш ти). При мен отварянето беше обратно - вратата се отваряше към стаята и бе много неудобно, сега както е към прозореца вече е друго нещо. Само съжалявам, че не поисках двуосно отваряне на вратата - така третата панта по средата щеше да държи и допълнително да уплътнява.

Прикачен файл

Hol2.jpg
Hol2.jpg (64.42 KиБ) Видяна 3241 пъти

Тема "моля за съвет за дограма прозорец-врата на 90 градуса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: