• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Диана Неделчева в център Младост
gechev написа:
Океане, имах предвид, че живееш във Варна. Красив град но в два сезона влажен. Децата ти само в дома ти ли смяташ да ги държиш при строго контролираната от влага среда. Аз мисля, че проблема е повече медицински. Заведи ги в Трявна, Сандански и виж дали има промяна. Астмата е сериозно заболяване и пречинителите могат да бъдат най различни. Аз самият си имам едно подобно заболяване причинено от висока запрашаемост и вземам дихателни лекарства, но се чувствам добре в леко влажна среда. Виж причината, лаборатории, професори и др. Е Чефо ме е изпреварил.
Децата където можем-ги водим,не смятаме да ги държим само у дома,но представи си -голяма част от денонощието са у дома,там и спят и ако не им създадем подходящи условия,друго какво да направим ? и немисля,че това е някаква специална изолирана среда-ако направиш ремонт на жилище да нямаш мухал,течове,ако имаш влагоуловител както примерно печка,хладилник,...... ако имаш проблем съвсем примерно някое дете се нуждае от светлина,рампа,повече кислород,да няма цветя,да има борче в хола или каквато и да е *изгъ...ца*и ако знаеш,че това ще помогне-няма ли да го направиш в твоя дом примерно за това дете ,независимо дали е в пирин,Сандански,Гоце Делчев или Буиновци...този дом?!
gechev - специалист
Не ме разбирай погрешно за влагоуловителя. Напротив купи си и опитай, но за малки деца бих потърсил няколко мнения. Примерно аз лежах в Белодробната в София и там ме лекуваше всеизвестна лекарка от медиите от дебатите за тютюнопушенето. Накрая ми предписа едно лекарство, което ми помогна до някъде, но все пак не се чувствах пълноценно. Имам допълнителна здравна осигуровка и застрахователя ме преглежда през 6 месеца. Нищо и никаква баба полмоложка ме прегледа и ми предписа друго от което се чувствам здрав и пълноценен. Не спирай да се консултираш с по добри и се помъчи като баща да дадеш най доброто Успех.
None - помощник
Здравейте,
от доста време следя форума, понеже ми е интересен и научавам нови неща (и най-вече как е по-добре да се правят нещата). Имам проблем и мислех, че ще го реша сам, но реших, че е по-добре да потърся помощ

Проблема е свързан с влага и мухъл. Зимата се отоплявам с климатик и стаята е северна и от температурната разлика се получава конденз по стените зад леглото и мебелите (само там, където няма проветрение и т.н). и ми писна само да чистя и т.н. На другия етаж същата стая е с вътрешна изолация и няма проблем (явно си кондензира между изолацията и стената, а не излиза по тапетите). Миналата година пробвах от тия влагоабсорбатори с таблетките (на церезит), но нямаше голям ефект и бързо сметнах, че по-добре да взема електрически (пък и на онези се сменят таблетките и като цяло накрая излиза по-скъпо).

Бях се спрях на малък влагоабсорбатор (стаята е около 15-20квадрата) и мислех да го сложа точно зад леглото (където е най-влажно). Тези малките работят с елемент Пелтие (без компресиор) и четох, че за около 25 градуса не са много ефективни. Даже мислех да взема 2 такива, но като няма да ми вършат работа - няма и смисъл.

Затова взех да се оглеждам за по-големите с компресор. Спрях се на модел YL-2009LCD и на един друг - delonghi des12. Гледам, че ги продават и 2ра ръка. Също така има и други модели. Дали този влагоабсорбатор (или подобни модели) е добро решение? Проблема, че е по-обемен и ще е шумен, но смятам да го ползвам през деня и да не оставям да се натрупа влагата от вечерта.

Та... дали това е добър избори и добре ли е ако го взема 2ра ръка (заради по-ниската цена).
None - помощник
UP
някакви предложения?
profy - специалист
Марката не е от съществено значение, почти всички (битови) уреди на българския пазар се произвеждат в Китай.
Важното е да е произведен за Северна Америка, Великобритания, Германия, или от европейска държава с традиции.
След това по същество имате три възможности:
- нов от фирмен магазин, или фирмен, предлагащ и климатична техника;
- изложбени образци, върнати в едноседмичния срок, външни дребни повреди, най-често внос от Германия и Великобритания, задължително с гаранция;
- втора употреба, което е въпрос на късмет, сравним с покупка на хладилник втора употреба.
Важни са техническите параметри:
- шум - над 28 dB в спалня е недопустимо използването, практически трудно поносимо;
- ел. мощност - компресорните обезвлажнители (осушители, влагоотделители) изразходват чувствителна ел.енергия, и над 170-180 Вт не са за препоръчване;
- производителност - средното количество битова влага (кулинарна, санитарна, органолептична) за едно семейство е 8-9 л/24 часа,
поради което над тази производителност е безсмислено да се влагат инвестиции, а и предните параметри чувствително се влошават;
- наличие на извод за свързване на резервоара към външен съд, обикновена 10-20 л. туба.
- управление на относителната влажност, желателна опция, но не е задължителна;
- опции от типа на плазмени филтри, озонни генератори, катехинови филтри излишно оскъпяват уреда, просто след няколко месеца трябва да се подменят,
което никой не прави; същото е и за дистанционно управление, звуци, светлини и пр.
Още - влагата кондензира следствие охлаждане под точката на оросяване, както в обикновен хладилник с отворена врата, а не от каквито и да е други
термодинамически хитрини, затова не се поддавайте на рекламни трикове с терминология и патентовани претенции.
При наличие на недопустими алергени, прах и пр. осушителят трябва да се комбинира с отделен уред - механичен филтър с йонизатор.
Получената вода е еднократно дестилирана и може да се използва.
Моят осушител е японска марка MITSUI, произведен в Китай за Великобритания, а филтър-йонизаторът е DELONGHI, Италия.
None - помощник
Намерих един Ariston Thermo A-DEU10-EM

Няма гаранция, но е нов и на добра цена - около 150лв

Иначе параметрите са подобни на другите от този клас -> събира 10 литра за 24 часа, с компресор е с R134a, 38 dBa.

Според вас ще ми върши ли работа за влагата зад мебелите?
swissmad - специалист
Спрях се на модел YL-2009LCD
Този го ползвах 3 год. и съм доволен от него-с поносим шум -може да се спи в помещението където работи ,но го купих нов от технополис.Работеше почти денонощно есенно-зимния период.Събираше над 2 л. вода на денонощие.На третата година стана малко по шумен но след омотаване на тефлон около гумените тампони(бяха се посмачкали малко) нямаше ядове повече.
За Аристона не знам ,не съм ползвал.

ПП.Тези втората употреба най-вероятно вече са се поразтропали и няма да са толкова безшумни-мое мнение.Иначе ,ако са здрави, би трябвало да вършат работа.
None - помощник
Аз затова за сега съм се спрял на този новия, но без гаранция (цената му идва колкото на стар, но пък няма да е разхлопан).

Горе долу толкова бюджет съм отделил - 150-200лв и този Ariston ми се струва идеален (понеже е със подобни параметри като другите, но пък е нов). Все пак ще почакам още няколко дни да видя дали ще има още някое мнение (а и да обмисля по-добре покупката).
Здравейте,

и аз обмислям покупката на влагоуловител, затова ще помоля за съвет относно най-подходящия модел предвид конкретните ми условия

Апартамента представлява:
-2 спални по 12-14 кв.м всяка
-една голяма обща част (хол+кухня+трапезария+нещо като стая) - 80 кв.м
-нещото като стая е приблизително 10 кв.м и свързва двете спални, банята и хола (и всичко останало)

Едната стена на апартамента е калканна и по нея са наредени едната спалня, банята, кухнята+трапезария от другата страна имам съседи т.е топла стана.

Под мен апартамента е празен, над мен има хора

Самата сграда е на 4 години - за изпълнението и не мога да кажа много (принципно има външна изолация)

От един влагомер (на часовник) в общата част гледам че температурата се държи към 20 градуса а влажността около 60%, като след проветряване пада до 45% но после си се качва отново.

Проблема е че в едната спалня (тази с калканната стена) е ..усойно, зимата се появи и мухъл, но не на стената а на подматрачната рамка. Колкото и да се затопля тази стая все си е студена и въздуха е влажен. Отделно че по дограмата (прозорците) се образува доста влага особено в спалните.

Предвид че съвсем скоро ще станем четирима съм решил да търся решение за да растат здрави "мишоците".

Търся уред до към 400 лв за като ще го държа в спалнята през деня на отворена врата а нощем ще го местя в "нещото като стая"

гледах следните уреди, но приемам и предложения на патили
http://www.tweuropebg.com/youlong/index.htm - TWE-F20A
http://www.otoplenie-bg.com/productdetails.aspx?id=30
http://praktiker-online.bg/product/8637 ... udget.html
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "закупуване на влагоуловител" | Включи се в дискусията: