• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
cybersas - специалист
И аз бях пред подобна дилема - купих си къщата със всичко спестено - буквално на груб строеж - със сетен напън турих дограмата - да не вее вътре. С жената в началото спяхме в едната стая върху топлоизолационни плоскости - ако щете вярвайте :) Много се изкушавах да взема едни 60К и да оправя нещата, но решихме, че без деца (тогава) ще се справим лека -полека. Така и стана - от месец на месец - сега 5 години по-късно имаме готови и обзаведени 3 етажа, чуден двор и прекрасно детенце...

Не съжелявам, че съм се мъчил една-две години. В същност - карахме без реална кухня година и половина хаха - като на къмпинг - голям цирк... Та съвета ми към всички е - внимателно обмислете - и ако имате избор - не теглете кредит. С лихвите ще си построите / обзаведете 50% от имота - що да ги харизвате, за да стане "веднага" а не няколко години по-късно? В крайна сметка спалня и тоалетна/баня е все едно си на хотел и може да се живее известно време така.

И за да не кажете, че си правя майтап - ето я кухнята 2011 година (готвачката не обича да се снима) и 2013 година съответно, като тя дойде след ремонта и обзавеждането на две бани и две спални.

Прикачен файл

s2.jpg
После
s2.jpg (55.67 KиБ) Видяна 1642 пъти

Прикачен файл

s1.jpg
Преди
s1.jpg (99.41 KиБ) Видяна 1642 пъти
Svetoslavoff1 - майстор
Това е да случиш на човека до себе си!
miroki - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Това е да случиш на човека до себе си!
То, точно тогава се вижда какво си прибрал у дома.
И ако се налага докато е време, корекция :)
naB4o - специалист
Всеки иска да стане от раз, НО разумното е лека полека. Браво за всичко!
egomen66 - майстор
Стара българска приказка: „Човек в живота си трябва да насади поне две дръвчета и да построи поне една къща“. Живота не е от два дена. Хубавите работи стават бавно и с мерак. Това е КЪЩА , а не зайчарник.... :partyman: Това, което сме съградили за поколенията
и света, остава завинаги..... :rock: :partyman:
nikolovvd - майстор
След 45 дни отсъствие, ще пробвам да внеса нотка оптимизъм, но не е задължително да не се съобразявате с мнението ми.
Миналата година теглих ипотечен кредит към 43 000 Евро, за да купя апартамента. Лихвата на кредита е 6.5%, а срока на кредита 12 години. При това положение месечната вноска възлизаше на около 400 Евро. Месец по-късно погасих половината от кредита и сега вноската възлиза на около 400 лв. Ще попитате къде е оптимизма?
Оптимистичното (лично за мен) е в това, че банката с която работя в случая, е отпуснала подобен кредит при 4.5% лихва и ще се опитам да предоговоря кредита. Естествено това не е безплатно и по мои приблизителни сметки ще ми струва към 200 Евро, което е почти равно на спестените от вноски средства за една година. Средствата, които се спестяват се пренасочват към студента в София.
Условието за този оптимистичен вариант е банката да реши да предоговорите кредита, а тези които сега търсят кредит трябва да се пробват в поне в 2-3 банки с възможно най-ниските лихвени проценти.
И най-важното, не забравяйте да се пазарите!
ZMeyGorianin - майстор
Ти си знаеш, НО: 12г. Х 12м. Х 400€=57600€-43000€=14600€ лихва. А това си е 34% от сумата :?
nikolovvd - майстор
Смени Еврото с лева!
Толкова бързо върнах половината от кредита, че дори половин вноска не можаха да ми начислят. :lol:
Бях решил да погася остатъка на половина, но парите отидоха за апартамент на студента в София.
Тогава сметката щеше да е 12 х 12 х 200 лв. = 28000-20000=8000лв. лихва.
toolegittoquit - майстор
nikolovvd написа:
Толкова бързо върнах половината от кредита, че дори половин вноска не можаха да ми начислят.
И ти, приятелю, си от групата на хората, които имат възможност да погасят по-голямата част или целият кредит много бързо, с което не се начисляват и плащат космически лихви. Ако авторът не е такъв, нотката оптимизъм приключва. Един обикновен бачкатор дори и на заплата като 1000лв и малко отгоре, много трудно би върнал половината кредит почти веднага. А студентчето изглежда е добре подплатено, има време за диЗЗкотеки. :partyman:
nikolovvd - майстор
Оптимизма е в това, че лихвите на ипотечните кредити паднаха до 4.5%.
При студентчето нещата са с бъдеще, т.е. вместо да се дават 300-400 лв. за квартира (университета му няма общежитие), която да се освобождава през лятото и да се хвърлят едни 600-700 лв. за транспорт на багаж в началото и края на всяка учебна година чрез товарно такси. По-добре да се плаща заем на приблизително същата цена като квартирата и накрая да имаш собствено жилище. Освен това имам още едно дете, което ще има къде да живее докато следва, но това ще стане след 8 години.
А за дискотеки няма да има време, защото още от сега започва да работи. Ако иска да ходи на дискотеки и въобще да се забавлява, ще трябва сам да си изкара парите.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за ипотечен кредит." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: