Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Akulata - помощник
Здравейте Майстори и вие сродни души - пишман майстори, като мен.
Преди няколко години смених дървената дограма с алуминиева и не знам защо не съм поръчал да ми монтират вътрешна подпрозоречна дъска. Сега правя ремонт и жената настоява да монтирам подпрозоречни дъски на прозорците. Какво ли не изчетох по форуми и сайтове, но навсякъде препоръчват да се монтират тези дъски при монтажа на дограмата. Въпроса ми е, ако някой се сблъскал с подобен проблем да сподели опита си. Явно ще трябва да се монтират конзоли върху които да се захванат тези дъски. Но пък си мисля, че сигурно и ще трябва да се разкърти под рамката на прозореза, за да се подпъхне дъската под рамката. Споделете опит! Моля!
vladtod - специалист
нищо няма да къртиш,дебела е 1.5 -2 см ,хваща се с винтове за дограмата и ти я монтират,не бери грижа .......
Akulata - помощник
Не разбрах много как ще стане.... а и не знам кого да викна да ми я монтира, така че сигурно аз ще си я монтирам. Спрял съм се на подпрозоречна дъска с ширина 150мм от ПВЦ - а като я гледах, никъде тази дъска няма някакво приспособление за монтиране. Просто профилирана и вътрешно оребрена дъска от ПВЦ. :? не мога да си представя, как ПВЦ, дъската ще се монтира с винтове за алуминиевата рамка на прозореца.
tysonlkr - специалист
Aз имам същата задачка и мисля да я реша по следния начин:
:arrow: направил съм си дървена дъска с дебелина 2см, която ще захвана с помоща на Г-планки и дюбели за стената под прозореца :roll: :wink:
Така съм го замислил да го измайсторя :? :cool:
Akulata - помощник
Да де, и аз така планирам, но ми се струва, че тези "Г" планки, или конзоли, както аз ги наричам ще седят грозничко. А целта на тази дъска, освен да стъпваш на нея като закачаш пердетата :wink: е и да събира конденза от дограмата за да не се стича по стената. Когато ги монтират заедно с дограмата, тогава тези дуски ги подпъхват под рамката на прозореца, има май някакви жлебове които се защипват в профила на рамката. Так, като тече конденза и целия се събира на дъската, и от там лесно може да се избърше. Докато ако се монтира с конзоли, даже да се опира в рамката на прозореца, там няма да е плътно и конденза ще се просмуква в мястото на опиране и ще отива пак по стената. Освен мястото да се изолира със силикон..... Друго не им идва на акъл... и точно затова питам някой по-ук и по патил :)
yurig - специалист
По принцип подпрозоречната дъска се монтира заедно с прозореца като се захваща за него с винтове. Вариантите да се монтира след това и разбирасе да не е грозно са два:
1. Да се залепи със силикон на перваза до прозореца ако има достатъчно място.
2. Да се захване с дюбели пак в този перваз, като се пробива отгоре и винтовете се вкарат навътре а дупките се скриват с декоративни PVC капачки.
Akulata - помощник
Благодаря ти, но перваза ми е широк 10 мм. :? Явно ще трябва с коннозли, а и трябва да огледам номера с къртенето под рамката и подпъхването на дъската под прозореца, дари ще е удачен. Но преди да разкъртя, нищо не мога да кажа :)
ribnikolaevi - майстор
Една идея - пускаш още един перваз вертикално пред хоризонталния. Конзолите всъщност трябва да имат формата на правоъгълник, така за външния вертикален елемент хващаш вертикалния перваз. Неговата роля е естетическа - крие конзолите отдолу. Може да е много малък - 3-5 см.
mici - специалист
Същия проблем имах и аз: ПВЦ дограмата ми монтираха без подпрозоречна дъска. Стената ми е от итонг, но може и да е тухлена и измазана отгоре до равна плоскост. Купих си същия цвят ПВЦ дъска щирока 15 см, /15 лв/линеен метър/, при дърводелец я изрязахме на циркуляр до широчина 10 см, после на абрихт загладихме и готовата "дъска" залепих върху итонга плътно до дограмата с монтажно лепило- стана супер!
deianr - специалист
Здравейте!
Ще използвам темата. На вече монтирана дограма и измазан прозорец ще монтирам подобие на подпрозоречна дъска. Взел съм плоскост за PVC ламперия 10 см широк (первазът под него е 6-7 см), няма да се отпускаме на него, просто искам водата от конденза да не се стича по стената, а да се събира в него.
Мисълта ми е с какво най-добре да се залепи. Само към дограмата ли да го залепя или да го залепя и за стената под него? И с какво? Чувам за силикон за аквариуми, добре ли държи? Искам вода да не се просмуква между него и дограмата.
Ето снимка:
http://img181.imageshack.us/my.php?imag ... 355db6.jpg
PS: не мога да сложа истинска подпрозоречна дъска, защото нямам нужното разстояние, а не ми се кърти направеното. Снимката е с последствията от предната зима - доста конденз изтече. Сега съм почистил и боядисал. Само отгоре не съм боядисал, за да хване по-добре.

Тема "Монтиране на подпрозоречна дъска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: