• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Привет :)
Бих искал следния съвет от вас, предстои ми направата на мансарда, като покрива няма да е бетонна плоча, а от дъски и греди. Препоръчайте ми най-добрия вариант за изолация.
Благодаря предварително
leonardo_vd - модератор
Stanislav написа:
Бих искал следния съвет от вас, предстои ми направата на мансарда, като покрива няма да е бетонна плоча, а от дъски и греди. Препоръчайте ми най-добрия вариант за изолация.
Благодаря предварително
Ами предлагам ти да сложиш вата с алуминево фолио и гипскартон. Гледай ватата да не е по-тънка от 10см.
Тъй като това е мансарда, "точно под звездите", не я прави като болнична стая или офис с "универсалния гипскартон" :lol: . Купи си дървена ламперия, а кухината с дебелината на гредите запълни с мергелна вата. Опитай се да си представиш вариантите, и тогава решавай. Надявам се сам да се ориентираш кое е по-добро.
Тани - модератор
Приятелю, виждам че си настроен романтично, но човека го е написал точно и ясно!
Stanislav написа:
Препоръчайте ми най-добрия вариант за изолация.
Най-добрия в случая е описания от Леонардо вариант

Освен това, лично за мен чеповете на ламперията са отживелица и не представляват никаква романтика! Гипскартона ти дава пълна свобода за форми и цветове , които съчетани с едно или няколко презорчета към звездите и подходящо осветление ще засенчат всяка ламперия по романтика!
Благодаря за отговорите :)
Имам още няколко въпроса:
Кои керемиди предлагат по-добра изолация, битумните или обикновенните керамични, в момента покрива е покрит с няй-обикновенни и лятотото като напече.... май се стига до към 50 градусови температури... Също искам да попитам и за под керемидите кой е най-добрият вариант за хидроизолация.
leonardo_vd аз точно така си мислех да го правя, вата и гипскартон. Алуминиевото фолио отделен елемент ли е или? Извенете ме за невежеството :)
незнам колко е отживелица дървената ламперия но наскоро видях как познати са си направили тяхната мансарда, точно с ламперия и беше доста красиво, като целия бивш таван представляваше една огромна стая, имаше само две врати, едната входна и една за банята :) Сега се замислям за нещо подобно. Но то ще е другото лято дотогава ще събирам пари и идеи :)
EDI - майстор
Фолиото не е отделно-продава се вата на рола, като към него е прикрепено армирано алуминиево фолио.50 мм дебелина на УРСА, 16 квадрата, на руло, ширина 120 см, струва 60 лева.Ламперията не е отживелица за мен.М момента приключих вътрешна изолация на две стени в стаята на сина ми - направих я с горепосочената вата и отгоре ламперия.На мен резултата много ми хареса, а и я направих за два дена.
Тани - модератор
Ами не случайно написах че ЛИЧНО ЗА МЕН са! Може би не съм виждал добре изработена ламперия или по точно от качествен материал! Пък и всичко зависи от стила на жилището!

А пак подчертавам МОЕ мнение е , че една огромна стая само с две врати си е като бункер , пък ако ще да е на брега на карибите! Но не натрапвам моето мнение и не казвам че е правилно! Всеки си има вкус! И слава богу , защото иначе щяхме да живеен в еднакви жилища!

ПП
Като откъси от комедия ми изплуват спомените как когато се нанесохме преди повече от 20 години в една соц, панелка най редовно някой объркваше етажите и го разбираше чак когато се срешне със съседа си в някоя стая :-D :-D :-D Всичко- тапети , мокети цветове на дограма, кухненско беше абсолютно еднакво , а като се има предвид , че по магазините имаше три вида мебели и повечето апартаменти си приличаха като две капки вода!
Последна промяна от Тани на ср сеп 13, 2006 11:26 am, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Прав си, Тани.Аз също казах, че на мен ми хареса резултата. :-D :-D
Тани - модератор
Сега като се замислих , преди години наричах и дървената дограма отживелица, докато не видях качествена такава с 3 уплътнителя и стъклопакет. Тогава си промених мнението и дори ако мога да си го позволя може би бих си сложил такава един ден!
8180 - майстор
Stanislav написа:
Благодаря за отговорите :)
Кои керемиди предлагат по-добра изолация, битумните или обикновенните керамични, в момента покрива е покрит с няй-обикновенни и лятотото като напече.... май се стига до към 50 градусови температури...
Ако става дума за топлоизолация - никои.
Проблемът с напичането се решава с вентилационна междина между крайното покритие и ватата. При битумните керемиди е задължително!
Това дава някои предимства и през зимата.
А всъщност покривът ще си реконструира ли? Ако са читави, могат да се ползват старите керемиди.
Stanislav написа:
Също искам да попитам и за под керемидите кой е най-добрият вариант за хидроизолация.
Доста силно зависи от избраните керемиди и топлоизолация.
Stanislav написа:
Алуминиевото фолио отделен елемент ли е или?
Поясненият от Еди вариант - вата, каширана с фолио е добър, но и сравнително луксозен - оскъпява ватата поне с 1,50лв./м2. Иска се и по-голям майсторлък. Има и др. варианти за пароизолация на ватата. Например найлон.
Пътем ще вметна, че 5см. ще бъдат крайно недостатъчни за мансарда.
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на мансарда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: