Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тани - модератор
Кой ти използва вече вода и гипс :? :? :? Поне аз не съм чувал последните години!
adonis - специалист
подобни пукнатини се получиха и при мен(под шпакловката има мрежа) и майстора го прави със специална шпакловъчна смес... като цяло стана гладко като стъкло,но след напукването(стана месец след ремонта) вече не вярвам на различните марки смеси за шпакловка...
leonardo_vd - модератор
Вижте сега. Всички тези пукнатини идват от не добра мазилка, и евентуално след това какъвто и материал да сложите ще се пука. Задължително се слага мрежа на всякъде и забравяте за пукнатините.

Акрилни силикони се слагат само в ъглите на стаята, защото ако се сложи в цепнатина на стената ще бъде по-грозно от цамата цепка без силикон.
velsi - Почетен майстор
Не вярваш, ама има разлика. И аз много не обръщах внимание какво купувам и ползвам, ама вече се убедих лично. Викам си: какво толкоз - гипсова щпакловка, дай там, няма значение каква. И започнах с такава на Стром 21. Също шпакловам с мрежа. Шпакловах, шпакловах.... Обаче дойде време вече да се приключва, а все не мога да го докарам гладко. И като изсъхне едно такова твърдо става и сивее малко. А хората в магазина ми казваха: вземи си PLASTIKA много я купуват, разправят, че била най-добрата. Е, реших се да пробвам. И знаеш ли какво? Направо се родих. Минах всичко отгоре тънко, стана гладко като стъкло, като изсъхне е бяло като сняг и много лесно се обработва. Аз проблем с напукването нямам, надявам се да нямам и занапред, ама да знаеш, че не всичко, което се продава е еднакво.
OLIMP - напреднал
За Тани :))) Нямах предвид честия стар гипс а шпаковачна смес която по принцип е на гипсова основа :))) прав си вече никой не работи с чист гипс :-D
EDI - майстор
Там е проблема, че никой вече не работи с гипс.Да сте видяли някъде да е напукана стара шпакловка само с гипс?В готовите шпакловки има добавки на пластификатори и химически забавители на втвърдяването/пресичат го с химикали/, от което страда здравината на самия материал.Драснете върху суха шпакловка само от гипс и върху такава от готовите и ще се убедите сами в разликата.Вярное е, че са много по-удобни готовите шпакловки, но си мисля, че донакъде има компромис със здравината и сигурността.Мое мнение :)
Тани - модератор
А какво разбираш под здравина? А сигурност?
EDI - майстор
Разбирам го като по-добра адхезия към основата, по-висока твърдост на покритието.А, и равномерна попивна способност, без грундове и други подобни. :)
Тани - модератор
За адхезия нямам представа какво значи , но предполагам че става въпрос за прилепяне. В новите смеси не се ли включват и лепилаза по-добро слепване с основата?При мен точно стария гипс се беше отлепил от панела! А по-голямата твърдост не предполага ли по-лесна чупливост и съответно по-лесно напукване?Не се ли слагат за това ластификаторите? За попивната способност може и да е така , заради многото добавки към гипса! Това са моите разсъждения по този въпрос , но сигурно бъркам! Ше се радвам да ми кажете къде!
velsi - Почетен майстор
EDI, да ти кажа не съм забелязал такова нещо. Шпакловал съм много отдавна с чист гипс. Не е толкова пластичен и се работи трудно, да не говорим, че трябва да се забърква много по малко и да се бърза с нанасянето. При по-дебели места си се пука самичък, защото стяга бързо и от това се получават разни вътрешни напрежения. Ползвах напоследък няколко готови смеси и съм повече от доволен. Пробвал съм дори да натисна с пръст върху готов участък и може да се види лека деформация без спукване. А основата е стара напукана мазилка, боядисвана някога с постна боя, после тапети... Махам тапетите и шпакловам директно с мрежа. Няколко ръце. Без никаква подготовка на основата. Перфектен резултат и вече година никакви промени. Друг е въпроса, че както бях писал вече някъде самите шпакловъчни смеси не са съвсем еднакви. Има много добри и не чак толкова...

Тема "ПРОБЛЕМИ СЛЕД ШПАКЛОВКА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: