Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hygro - майстор
velsi, не те разбирам. Щом има конденз, значи няма силикагел. Обясни поради що свредлото ми да не може да достигне кухината зад лайстната... пардон дистанционера :)
Стефан - майстор
velsi написа:
Силикагела се слага ВЪТРЕ в самия дистанционер (така наречената от вас "лайсна") и няма как да се "ръсне" отвън. Ако се вгледате внимателно ще видите, че лайсната има едни малки дупчици. Те са направени точно за да може силикагела вътре да поеме влагата.
hygro достъчно ясно е илюстрирал ситуацията с чертеж. Грешно си разбрал. Дистанционера си е дистанционер - това е профила, който регулира разстоянието между стъклата. А лайсната е детайла, върху който се "обува" гуменото уплътнение.
velsi - Почетен майстор
Със свредло може. Но ти го споменаваш чак сега. Както и да е. Проблема е, че няколко грама силикагел няма да са достатъчно. При производството на стъклопакета правилото е такова: всяка страна от рамката дистанционер се запълва със силикагел до половината. Така се гарантира, че влагата, която е останала във въздуха при затварянето ще бъде абсорбирана напълно. Правилния начин е да се изреже силикона, да се отвори стъклопакета, да се измият отново стъклата и пакета да се залепи отново и силиконира. Но някои консумативи трябва да се подменят, защото се повреждат при отварянето. За тази операция във която и да е фирма би трябвало да му вземат наполовина от цената на нов стъклопакет. Щом стъклата са здрави няма нужда да се прави изцяло нов стъклопакет.
Стефан - майстор
velsi написа:
. Щом стъклата са здрави няма нужда да се прави изцяло нов стъклопакет.
Май ще изляза прав, без да съм в бранша на джамджиите :lol:
velsi - Почетен майстор
Принципно да, но не и точно това, което съветваш да се направи.
Matchless - специалист
Малко извън темата ама да питам...Бяха ми разправяли за някакви подгреватели дето можело да се слагат на дистанционера...има ли такива изобщо и ако има къде точно и как се слагат :? И има една лайсна ли е какво е се слага на държачите ,исомер мисля,че я наричаха...каква точно би трябвало да е функцията й :?
velsi - Почетен майстор
Аз не съм виждал такова нещо. Не съм и чувал даже. А доста стъклопакети са ми минали през ръцете.
Matchless - специалист
Някой ме е налъгал явно :) Аз затова и питам...
Стефан - майстор
velsi написа:
Принципно да, но не и точно това, което съветваш да се направи.
Стана ми интересно. Ще поясниш ли. Извинявай, че се бъркам в професията
velsi - Почетен майстор
Какво да пояснявам повече? Описах съвсем ясно какво трябва да се направи. А това, което ти съветваш просто няма да стане. Нито ще разбереш откъде е изпуснал пакета, нито ще се оправи като просто го обмажеш със силикон. И още нещо: във стъклопакета няма гумени уплътнения! И стига с тези джамджии.

Тема "Разхерметизиран стъклопакет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: