• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
leonardo_vd - модератор
Бях споменал че ватата не трябва да е по-малко от 10см, а за найлона не съм съгласен. Той след врема старее и става ронлив, особено при напичане лятото. Така че не си струва да се икономисва от това.
EDI - майстор
Разбира се, че е малко 5 сантиметра вата за покрив на мансарда :-D .Само условно посочих, каква е цената на 5 сантиметровата, защото нея знам.
8180 - майстор
Не е май точната тема, ама да се поясня.
Не че съм му фен, но найлона се използва масово за пароизолация, като същевременно се явява и Въздухопреграда, ако такава не е предвидена отделно. Изискванията за последната са да бъде положена "ХЕРМЕТИЧНО" и непрекъснато. Това с Ал. фолио трудно може да се постигне.
Местото на пароизолацията е под ватата (в случая), където няма напичане и слъчеви лъчи, а температурата е близка до стайната.
tuninghuman - специалист
а под MDF ламперия каква изолация да мушна?
prascho - майстор
аз сложих на тавана 20 см вата в хоризонталните части /като елиминирах термо моста/ + 5 см на наклонените=25 см общо. Изовер дават по спецификации 30 см. Това, което тук се твърди е половината истина. Трябва да се елиминира термо моста. Как? това ви е ясно:). Ако не е погледнете тук isover.bg, спецификации за покрив.
prascho - майстор
Относно ламперията, да наистина този дървен материал, който го внасят от турция и ти го предлагат във връзка от по 10 дъски е пълен боклук. Дори в момента имам около 15 квадрата на тавана и не мисля да го използвам. Недостатъци: тънък /ако може хартия още малко ще ти предложат/, мокър, некачествен/плащаш за 10 дъски а реално от тях ако стават за използване половината значи си имал късмет/. Само едно от помещенията, което е наклонено го направих с този материал и разбира се зимата е най студено. Въпреки, че е некачествен материала ми костваше доста усилия да го обработя дъска по дъска и да елиминирам липсващи чепове, наличие на кори и прочие. Една стая направих с един по-качествен материал с по-голяма дебелина, който бе предложен на баща ми от някакъв наемател в тяхната борса. Третата стая я правих с един сачак с дебелина 1,8 см закупен от технотоп. Води се австрийски сачак, правен от парчета сглобени със сглобка на специална машина. Без чепове, с една дума качествен материал. Стана отлично. Колкото до двата материала. Предимството на дървото е, че увеличава коефициента на топлопредаване, докато гипсокартона няма никакви изолационни качества. Недостатък на дървото е, че помещенията са по-тъмни. Останаха ми още две помещения, кухнята ще я правя с гипсокартон /не е с южно изложение и по лесно се подържа, теглиш по един латекс от време на време/ и трапезарията, която ще я правя отново с дърво /стига да снабдят склада на технотоп с описания материал/. Изборът си е изключително индивидуален.
prascho - майстор
снимките са тъмни, тъй като снимах срещу слънцето. Помещенията са с южно изложение и доста светли през деня. Това, което мога да кажа е, че нощно време една лампа е напълно недостатъчна!!

Прикачен файл

IMG_0221.jpg
IMG_0221.jpg (72.52 KиБ) Видяна 4047 пъти

Прикачен файл

IMG_0223.jpg
IMG_0223.jpg (41.24 KиБ) Видяна 4046 пъти
Тани - модератор
Лека редакция

Прикачен файл

img_0221_415-1.jpg
img_0221_415-1.jpg (165.2 KиБ) Видяна 4025 пъти
  • 1