Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Милен - майстор
Да не забравиш и противогаза, само с проветряване ако ще разливаш големи количества кореселин няма да стане :)
rockwall - майстор
и аз щях да кажа да слагаш направо грунд, но ако битумът ти е по-дебел пласт не знам как ще се държи ако стане топло и дали няма да поддава и да се сплесква.

лесен начин да спасиш положението е като начукаш замърсената часта на точки (или надраскаш) - така се правеше замазка върху блажна боя или подобни във времената когато нямаше грундове

Лято 2008 ма го направих върху стена с блажна боя - която сега е шпаклована

Пробвай (като издебнеш съседите да ги няма) с ъгъла на една тесла (не най-хубавата която имаш) да начукаш на точки този слой, за да ти се покаже отдолу здрава циментова основа. можеш и да ги надраскаш с пирони или някакви железа - целта е да имаш решетка от места със здрава основа. След това слагай грунд бетон-контакт (от розовия)
и отгоре наливай замазка или каквото там ти трябва

Ако се разтърсиш из форума имаше и други добри попадения за такова изравняване , което са правили с OSB

така ще избегнеш къртенето и мацането с грунд - слагаш OSB плоскости по целия под и ги хващаш с дюбел пирони в пода (т.е. пробиваш дупка през плоскостта - слагаш дъбела с пирона, удряш с чук и минаваш напред)

не знам как стои въпроса с разширенията в този случай но можеш да оставиш малки фуги между плоскостите (които да запълниш със силикон или .нещо гъвкаво за фуги .може пак с асфалт :lol: ) и си готов

лично аз не бих пробвал да разреждам битума с химия, защото така ще импрегнираш пода в дълбочина - смолата не попива много, ако просто са я разливали с горелка, но ако я разредиш с химия, ще влезе надолу и после варианта с теслата отпада , защото като копаеш ще излиза замърсен цимент (импрегниран).

дано съм помогнал малко
bravo - напреднал
По принцип битума се разтваря най-добре с бензин, защото е петролна фракция - подобни се разтварят в подобни. Не те съветвам обаче, защото така няма да го махнеш, а ще го вкараш навъртре в цимента. Преди 20 години в казармата сменяхме асфалтовите фуги между бетонните плочи на полосата (самолетна писта) в Щръклево. Сутрин ставахме в 4 и с едни чукалки - заострена отдолу желязна планка с размери 25х15х1 см на дълга дръжка изчуквахме асфалта от фугите, вадехме го с тел и го събирахме с метла. Работата приключваше при изгрев слънце, защото асфалта започваше да се размеква. Всъщност продължавахме със запълването на фугите с нов битум, но това няма отношение. Мисълта ми е, че вероятно ще стане по сходен начин - с изчукване, с нещо като тесла. Друга идея, която ми хрумва е да се залепи някаква тъкан отгоре с нагряване, така че да "влезе" в асфалта и после пак да се маха механично. С химии наистина само ще импрегнираш цимента.
bravo - напреднал
Снощи питах един приятел, който разбира от строителство доста повече от мен и той даде доста по-адекватно решение на проблема - асфалта се поръсва с едър пясък, нагрява се с топъл въздух или с бренер, пясъка потъва и след като изстине излишния пясък се измита и се прави замазка. Каза, че го е правил преди няколко години и до момента няма проблеми със замазката.
ribnikolaevi - майстор
Това е хитро решение! Браво на твоя приятел. Защо не го поканиш да се зариби и той с тоя форум :-D
bravo - напреднал
Зарибен е. Ама снощи обменяхме мисли докъм 4, на надали ще се регистрира днес.
bjohnev - специалист
"подобни се разтварят в подобни"

bravo, да не си химик случайно? ;-)

верно че ще се импрегнира цимента ако се накисне дзифта с разтворител, не се бях замислял.

Наистина това с пясъка прилича на извличане на капка от свещ върху дреха - салфетки върху дрехата и с ютията...

Трябва да сработи!
laki1968 - специалист
има два начина на работа-лесен и труден,всеки избира как да работи............умници :-D
Най-накрая намерих време и пробвах с кореселин. На кратко - не става. Все едно махам течен битум, става едно голямо замазване. Утре ще пробвам метода с пясъка. Дано да става с пистолет за горещ въздух. Чудя дали да не използвам някакъв по-ситен филц или нещо подобно. Ако и това не стане, надрасквам основата и приключвам с експериментите.
rockwall - майстор
методът с пясъка не се различава по резултат от това, което си направил с разредителите - нали разтопения асфалт, който не се смеси с пясъка ще попие в бетона

грешиш във всеки случай, в който правиш асфалта от твърд мек - без значение дали го правиш с химия или с нагряване

нали се сещаш че покривите се мажат с разтопен асфалт и после се посипват с пясък - точно това ще получиш - една водонепропусклива повърхност - т.е. замазката ти трябва да е също от нещо такова, за да хване

решението ти е само механично - или плоскост захваната с дюбели през МРЪСНАТА повърхност към здрава основа

или отстраняване на ТВЪРД асфалт - по-скоро ще ти се получи ако си намериш течен азот и го замразиш, отколкото ако го нагряваш

така си мисля аз - а все пак имам опит с асфалтиране на фуги и покрив от панели - сложихме буцата на бетона и я палнахме с газова горелка - като се разтече я разнесохме

точно това ще направиш - с или без пясък

втечняването на асфалта само ще ти утежни положението

Тема "асфалт-замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: