Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
plamenhar - специалист
Бях писал пост и за друг начин за справяне с проблема който съм чел,но някой ми изтри поста.
Не искам да се заяждам,но това,че някой не е чувал за нещо не значи ,че не съществува.
velsi - Почетен майстор
Това за гърменето с дребни съчми ли? Ако беше загатнал поне малко, че става дума за сериозен според тебе метод, нямаше да го изтрия. Пък ти, ако си наистина сериозен напиши го пак, но този път по-подробно и аргументирано.
MASTER - специалист
То аз доуточних за съчмите, но и моя пост го изтриха :-D

Има известен резон, в това, което написа колегата, но не е препоръчително, защото да речем случайно или не от другата страна на стъклото може да се окаже тъщата по същото време.

Иначе имам известен опит с гърменето по стъкла и черчевета на пияна глава с АК 47, и с възстановяването им след това на трезва глава. :lol:

Гледам че темата взе да става фундаментална, да взема да обясня правилния начин за всеки случай.

Уточнява се мястото и размера на отвора.

Решавате как е по удобно за вас да направите самия срез - дали с шаблон, дали с свободна ръка.

Ако ще ползвате шаблон си изготвяте такъв, като повърхноста по която ще водите резача, трябва да е сравнително гладка. Дебелината на шаблона е добре да е около 2-3 мм. Недостатък на метода е, че освен да режете,ще се налага с другата ръка да крепите шаблона.

Ако ще режете свободно - просто очертавате с маркер по стъклото. Недостатък на метода е , че задължително трябва да имате точна и спокойна ръка.

Осигуряваме си имструмент за рязане - за конкретния случай и най простия ролков резач от кварталната железария ще свърши работа. С по скъп и качествен инструмент не смятайте че ще ви се отдаде да режете по лесно.

За по лесно рязане е желателно да смажете ролката.По принцип се прави с терпентин, но в случая можете да ползвате каквото имате под ръка - газ,нафта,машинно масло. Може да се намаже и линията на сряза по стъклото, но в случая то е вертикално, и затова се ограничете да намокрите добре ролката.

Опитайте първо да направите движение по целия контур на среза с елмаз в ръката,но без да го допирате до стъклото. Това го правите за да се убедите,че ще можете да направите движението без затруднения. Ако решите да ползвате шаблон, в този момент ще разберете колко е неудобно

Започнете срязването от най удобното ви място. Движете елмаза без да спирате с равномерна скорост и с малък натиск. Стремете се ролката да реже през цялото време. Особенно неприятно е да пропуснете участък от сряза. При завършване трябва точно да уцелите линията от къдетосте почнали. Разминаването на началото и края не е добра идея, и може да доведе до кофти последствия при чупенето.

Старайте се на всяка цена да започнете и завършите сряза на едно движение. Ако случайно трябва да спрете, не вдигайте ролката от стъклото, и след това продължете. Ако случайно я вдигнете, трябва много внимателно да я наместите на линията на сряза, и да продължите.

Ако сте виждали стъклари, които си прекъсват сряза,подават си елмаза един на друг, продължават го от произволно място- знайте че става дума за рутина,каквато вие определено не притежавате.

След като сте изпълнили всичко до тук направете и няколко сряза вътре в кръга, все едно че режете торта на 8 части. Желателно е всички хорди да не се пресичат в центъра, а малко да се разминават. Краищата на тези срязове в никакъвслучай не трябва да достигат до контурния срез. Започнете ги, и ги свършете най малко на 5 мм от контура.

Сега трябва да го разпукате. Тук е правилния момент да установите, че сте на 14 етаж, и нямате никакъв достъп до външната страна на стъклото. :?

Вземете малко метално чукче и със съвсем леки удари по контура започнете да разпуквате. Чукайте по обратната страна на сряза, с острата част на чука. Ако нямате малко чукче, може да ползвате голяма права отверка, или миниатюрен секач, като чукате леко по тях с по голям чук.
Когато забележите разпукване, преместетечукането в края на разпуканото, след като продължи пукнатината, пак преместете почукването в края на пукнатината, и така, докато докарате пукнатината до мястото от където сте я започнали.

Не искам да обезкуражавам никого, но шанса да ви се получи от първия път, само с прочитане на темата не е особенно голям. Много по голяма е вероятността пукнатината да ви избяга навън по стъклото. Което ви праща директно при стъкларя

Ако ви се струва, че всичко е наред, огледайте добре разпукването, ако установите наличие на пукнатина навън от контура, дори и половинмилиметър, работата е осрана, и пак ще ходите до стъкларя.
Започнат лъч на пукнатина няма как да се спре.

Ако обаче всичко се е получило добре, може да започнете да чукате по срязовете на хордите. Там може да не внимавате толкова, няма как ако сряза не опира да до вече разпукания сряз да премине извън него.

След това започнете да вадите парченца стъкло, започнете от това, което ви се струва, че ще излезе най лесно. Ако няма такова, направете още няколко малки сряза вътре в кръга и ги разпукайте.

Старайте се да вадите сравнително по горно парче,защото ако извадите долно , горните може да паднат върху вас.

Това всъщност е най опасната операция, през цялото време съществува голяма вероятност цялото стъкло да се изсипе върху вас.

Ако това стане, на всяка цена подтиснете инстинкта си да посегнете с ръка, да задържите падащата част. Най правилното решение е да отскочите като гепард надалече. Желателно е да нямате помощници до вас при тази операция.

Въобще при каквато и да е работа с стъкло ползвайте помощник само ако няма никакъв шанс да се справите сам.

Ако успеете да извадите всички парченца, и ви остане правилно изрязан отвор в стъклото, значи или сте голям късметлия, или просто не го правите за първи път. :-D
Благодаря ви за мненията...
Определено най-много ми хареса о ва за съчмите... Ама ако извадя ловната пушка и гръмна, а и като знам какви съвестни съседи имам няма да мога да открия ловния сезон след седмица.
Но определено съм решил да пробвам. Стъклото е с размери 50х30, имам достъп и отвън и отвътре. Така или иначе стъкларя е наблизо....
Ще пиша докъде съм я докарал....
LazarGanev - "Велик майстор"
толкова малко стъкло не си струва риска и играчката, ама щом си решил...90% съм сигурен, че няма да се справиш със старо стъкло, ако е ново имаш по--голям шанс.
mitko414 - специалист
vesssoo,
Какво стана със стъклото?
MASTER - специалист
Е какво да стане, направил е оборот на кварталния стъклар най вероятно.
solo5 - майстор
а оня номер с прогарянето на стъклото някой знае ли го как става :?
MASTER - специалист
Не го знам, но за сметка на това знам как се реже стъкло с канцеларска ножица. :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
MASTER написа:
Не го знам, но за сметка на това знам как се реже стъкло с канцеларска ножица. :lol:
Ама рязал ли си или само си гледал? Аз не посмях.

Тема "Изрязване на отвор в стъкло?..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: