Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като взема предвид каквото каза, излиза, че недобре подготвената основа е изпила водата на "специалната поръчкова" бърканица.
За 2 години как се развиваха пукнатините? ако след първите 1-2 месеца нямат осезателна промяна като брой дължина и дълбочина (без да вземаме предвид оронени ръбове), то хич да не ти пука, лепи си плочките отгоре. Този грунд за който настойчиво питаш, а да превъзмогне повърхностните зацапвания, з ада може следващото покритие да върже.
Не ми с екоментират "30 години в бранша" за никого и по никакъв повод. Впрочем, винаги има място да ти умре пациент, да пропуснеш завой и тн и тн
simeonov_74 - специалист
istorm написа:

Ако слагам нов слой бетон .. трябва ли да има мрежа (мисля че трябва
ама не разбирам много) и ако трябва дали да я фиксирам за оделните
части от напукания под ? Също така за да гарантирам здравината минимално колко е слоя от
новата настилка (5см ли, може ли по-малко)
и последно да се нанася ли бетон контакт м/у двата слоя или
мога да го спестя това нещо

Значи като гледам майстора си е направил нещата както трябва, само не разбрах дали е сложил ШПРИЦ под замазката(ние го правим с цимент вода и метла за да разнесем хубаво цимента и водата по пода).При много топло време, замазката се полива с вода в следващите дни за да не пресъхва бързо(отука мисля че ти е проблема) .Сега мисля щом имаш вариант да полагаш нова върху тази слагаш мрежа(арматурна) Шприц от цимент и вода, минимум 4-5см Земновлажна замазка и гланциране същият ден отгоре с циментово млеко (като боза, ама малко по гъста) смятай че става стъкло.По принцип става и с бетон контакта но е по скъпо от Шприц с Цимент и вода, даже мисля че спойката с шприца ще е много по-добра. От два месеца правим само замазки на нова кооперация(над 3000хил.кв. включително и гаражите) по този начин и не е мръднала :wink:
Илиян Илиев™ - майстор
На мен не ми стана ясно колко сантиметра поръчкова смес е сложена и какво е съдържанието и.

И не ми стана ясно майстора знаел ли е, че там ще влиза кола.

При правене на замазка върху бетон обикновено е достатъчно да се измете прахта и после да се намокри без да се прекалява. Разни грундове и контакти върху бетона преди замазка или върху вароциментова мазилка преди шпакловка си е чисто разхищение според моите виждания. При основа от чакъл си иска нещо повече от земновлажна, демек като бетон за плоча трябва да е гъстотата според мен.

Мрежата няма смисъл да я захващаш към каквото и да било. Добре би било да презастъпваш отделните листове и да ги връзваш с тел един към друг. Още по-добре би било да подложиш нещо под мрежата за да не остава под бетона, а да бъде в него.
chapara - майстор
istorm написа:
Основата чакъл.
Мрежа тънка арматура .. поставена от майстора.
Ми не е бетон .. някаква смес от бетоновия възел по искане от майстора,
прилачаше ми на земновлажна ... после май го мина с нещо върху
замаската за гладкост ... това си спомням!

Не знам до колко е от полза инфото ! :roll:
Доста хора пропуснаха да прочетат удебеленото.Човека (Майстор) е метнал армирана замазка ,върху ЧАКЪЛ.Аз поне така разбирам,че гаража няма плоча отдолу :roll:Така че изкъртване и 8-10 см армиран бетон е решението.При едно добро изпълнение после саморазливка и си "6" :wink:
Такам, пукнатините растяха по брой и по дължина и по ширина с времето, може би за около година е крайния резултат видим и сега!

Такова шприцване не е правил човека само намокри чакъла, и няколко
дена си се мокреше с маркуча пода ... майстора имаше и друга работа,
и той си се е оправял с мокренето.

Знаеше че гаража е с цел да прибира колицата вътре (каза че наскоро
и неговия го бил направил така).

За жалост не знам каква е пропорцията на замаската или там както
се води. Днес като се вгледах от близо май кадето се срещат
пукнатините има разминаване в нивото на отделните плочи, вдлъбване или на мен така ми се струва кадето миват гумите на колта!

Аз да попитам това шприцване с цимент и вода каква му е пропорцията и как се нанася и има ли изчакване (засъхване)?

Също и млякото (пропорция нещо или на око) и как се нанся и мокри
ли се после? Ухх като за начинаещ да ми пообясните малко.

Извинете за невежеството ми!

пп. Правилно няма бетон под чакъла .. значи трябва да се кърти пода !?
chapara - майстор
Преди този ти пост ти отговорих :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не бързай да къртиш
Изясни каква е била тази специална замазка. Щото си безкраен лаик и като нищо може да си е бетон.
ЙХайде опиши тази тайнствена поръчкова смес. И още нещо, сети се къде в тези Ч9см се намира прословутата мрежа и какво аджеба преставлява мрежата. Метална, заварена, плетена, дебелина на пръчкатра, големина на дупката. Такива неща.
Още. Къде спрямо Пътеките от колелетата се намират майките.
Ей такива дреболии.
Тънката ми мисъл е да опиташ да си спомниш Всичко.
Замаската не знам каква е! Просто нямам идея не са ми казвали от какво е!
Спомням си че нямаше камъчета като бетона и беше влажна не течна.
Мрежата бе някаква тънка арматура докараха я с бусче навита на руло да речем с диаметър 1-1.5м, заварена готова беше, колко са
били и на какви растояния "квадратчетата" не знам .. също не знам как я е поставял майстора аз само се мярках от време на време !
Майките са в двата края покрай стените на около 0.5-1 м от стените.

Относно каде минават гумите> близко до майките да речем до тях или на няколко сантиметра !
simeonov_74 - специалист
istorm написа:
Такова шприцване не е правил човека само намокри чакъла, и няколко
дена си се мокреше с маркуча пода ... майстора имаше и друга работа,
и той си се е оправял с мокренето.

Аз да попитам това шприцване с цимент и вода каква му е пропорцията и как се нанася и има ли изчакване (засъхване)?

Също и млякото (пропорция нещо или на око) и как се нанся и мокри
ли се после? Ухх като за начинаещ да ми пообясните малко.

Извинете за невежеството ми!

пп. Правилно няма бетон под чакъла .. значи трябва да се кърти пода !?
Мрежата определено не е от тази която трябва. Ето ти снимка на подходящата,но с размери 10х10.Това че я е мокрил е добре.
Самото шприцване е:
1 Взимаш чувала с цимент и ръсиш по цялият под
2 С подходящ съд с вода мокриш поръсеният цимент достатъчно с вода, но не прекалено
3 С метлата разнасяш цимента с водата наляво-надясно докато цимента попие всичката вода и веднага почвате да полагате замазката на мокрият шприц. Ако с напредване на времето шприца почне да изсъхва мокриш пак с вода.Точна пропорция за шприца просто няма.
4. Пропорцията за циметовото мляко е на око( достатачно гъста боза,като я плиснеш с подходящо канче или съд да не прави пръски по далеко от разсипаното).Дано съм се изразил правилно за да ме разбереш.

Мисля че не е нужно да къртиш старата тъй като за 2 години чакълът е улегнал достатачно и няма да напука пак.

Прикачен файл

190509124232mesh960x720.JPG
190509124232mesh960x720.JPG (93.16 KиБ) Видяна 5249 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Мрежата стана ясно че все едно я няма (чудно къде ли е спрямо майките)
Това сега дето го имаш, е една добра основа за 2 пръста замазка армирана с фибри.

Тема "Как да се поправи напукан под на гараж?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: