• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
EDI - майстор
И на мен, явно нещо бъркам със старите хотелски врати.Я да видим безфалцова, да не би да ляга върху касата, без да влиза в нея.
svetliopi44 - Чирак...
Този тип врати се използват ако искаш да ги скриеш ( да не бият на очи )
Обикновено се слагат при преходни стай (хол-спалня и т.н.)
Боядисват се в цвета на стената и ако е добре направена вратата се вижда само малка фуга ... Не съм сигурен ,но мисля че това е Американска измислица та там ги облепват и тях с тапета от стената и не слагат дръжки а е тип летяща ... слагат ги на гардеробни стай и т.н.
solo5 - майстор
като малък от филмите ми бяха любими скритите врати
виждаш библиотека, тя се отваря и виждаш нова стая (тип Индиана Джоунс) :lol:
egx - специалист
Мене те още са ми любими ама като пораснах разбрах, че първо ще ми трябва достатъчно голяма къща, че да мога да почна да крия цели стай от нея :)
ribnikolaevi - майстор
При безфалцовите утлътнението се получава от едно удебеление на касата. Вратата влиза напълно в стената (имат си профили на касата, тъй че се открояват достатъчно добре), но касата не е гладка, а има зъб. За разлика от фалцовите, при които зъбът е на самата врата.
Доколкото разбрах за да се облепи с фурнир или ламинат фалцова врата трябват по-сложни машини. Но като екплоатация ... ?
Иначе чисто визуално безфалцовите имат една леко дразнеща фуга (уплътението е след нея, това, че се вижда фуга не значи, че не е плътна).
Замеслям да си монтирам вратите накрая, след основните мебели даже. Така няма риск от надраскване. Пък и главния архитект ще е доволен, че ще подбере цвета на ламината (фурнира) според цветовете на мебелировката :wallbash:
Между другото, приемам оферти за врати.
vata - напреднал
Хора темата е много обширна,мога да се опитам да го кажа така :

-Фалцовите врати са по БДС типични са за България от преди 10г.Много по добра изолация заради многото ъгли /фалц/който се получават,по сложно производство пак заради това.
-Безфалцовите са по американски тертип - по модерни са в момента,защото са по лесни за производство,по трудни са за монтаж-искат повече внимание заради това че всички фуги се виждат,и при тях има лява и дясна но е много по лесно да се завъртят,при добър монтаж и изработка уплътняват достатъчно добре.
- И при двата вида вероятноста от посукване или каквато и да е деформация е напълно еднаква, всичко зависи от това какво е сложил производителя вътре като пълнеж,и как е спазил технологията за производство.

Има още много за казване но това е по сбито и по накратко,поне според мен ,и е базирано изцяло на опита който имам.
Йорданов2 - специалист
Според мен им казват тапетни заради покритието на материала, който се казва "ламиниран МДФ". Има и други видове, но за врати се използва предимно този материал. Ламинира се или с "тапет" или с естествен фурнир.
Според мен безфалцовите са за предпочитане от мн.гледни точки, но най-вече заради поддръжката. Опитвал съм да драскам такава повърхност (испански МДФ, не турския от Габровница) - въобще не се драска, освен да го искаш много. Освен че не духа, както някой каза, имат в пъти по-добра шумоизолация от фалцовите. То кой ли вече прави фалцови?
vata - напреднал
Йорданов2 написа:
Според мен им казват тапетни заради покритието на материала, който се казва "ламиниран МДФ". Има и други видове, но за врати се използва предимно този материал. Ламинира се или с "тапет" или с естествен фурнир.
Според мен безфалцовите са за предпочитане от мн.гледни точки, но най-вече заради поддръжката. Опитвал съм да драскам такава повърхност (испански МДФ, не турския от Габровница) - въобще не се драска, освен да го искаш много. Освен че не духа, както някой каза, имат в пъти по-добра шумоизолация от фалцовите. То кой ли вече прави фалцови?

Колега съфорумник ,няма нищо вярно в това което си писал.До скоро си вадех хляба с това/производство и монтаж на интериорни врати/и то в продължение на години.Затова не се обиждай,имам достатъчно опит за да съм наясно с всичко което пиша,надявам се да не го приемаш като фукане просто споделям опит и се надявам да съм полезен!
А относно ламината и фурнира ти кажи ,защо според теб фурнировъните/естествен фурнир/ врати са по скъпи -може би защото са по лоши ??? Тук може да са направи аналогия с паркета -ламинат и трислоен/естествен фурнир на няколко слоя/помисли и мисля че ще се съгласиш с мен!!!
  • 1
  • 2

Тема "Врати тапет срещу фалцовите врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: