Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ebahti - майстор
всеки грамотен кофражист или арматурист би требвало без проблем да разчете плана.....друг е въпроса че повечето колеги се плашат да поемат отговорност
ribnikolaevi - майстор
Добре де, да приемем че намериш такъв човек. Той "разчита" чертежа и казва на бригадата какво да прави. После идва някой да контролира (може и точно разчитача на чертежа) и казва: "това тук сте го объркали". Бригадата отговаря "Ама ти така ни каза да направим". Ясно е, че трябва да се преправи, но кой ще поеме финансирането на това преправяне? Всеки ще си твърди, че той е правия (няма значение какво пише на чертежа, единия ще твърди, че е казал правилното, а другия - че е чул това, което е направил). Съответно как ще се разбере кой е правия, кой е кривия. Затова трябва човек от самата бригада да поеме тая отговорност.
Еднествения начин става да се правят някакви скици, които да се подписват от двете страни. Но тогава потърси човек, който да направи такива скици, които да са ясни на бригадата, да са ясни на ТЕБЕ, и трите страни да се подпишат под тях. Но това ще е някакво много странно решение. По принцип чертежът не би трябвало да е неразчетим.
ArturDent - Почти Безобиден
gibson58, предполагам стоиш къща. Това е най-лекия вариант.
Според Закона ти трябва да имаш технически ръководител и то със съответното образувание.
За да узакониш накрая постройката ще ти трябват подписи от него и от конструктора. Никой няма да си сложи подписа ей така. Да не говорим, че освен техническия ръководител и конструктора ще трябва да го викаш поне 5-6 пъти на обекта.
jakuzi - специалист
Добре ,защо не кажеш къде е тази къща (регион,град) където можеш да приложиш това което си замислил ?? Следя темата с интерес с цел да видя дали е възможно да се изгради ДОМ ,без даже и технически,какво толкова спестяваш, та това ще е ТВОЯ ДОМ,на твоите ДЕЦА,СЪПРУГА,как е възможно да спестяваш от техник,конструктор и т.н...Не искам да пиша повече защото ще те нараня :sad:
gibson58 - специалист
jakuzi написа:
Добре ,защо не кажеш къде е тази къща (регион,град) където можеш да приложиш това което си замислил ?? Следя темата с интерес с цел да видя дали е възможно да се изгради ДОМ ,без даже и технически,какво толкова спестяваш, та това ще е ТВОЯ ДОМ,на твоите ДЕЦА,СЪПРУГА,как е възможно да спестяваш от техник,конструктор и т.н...Не искам да пиша повече защото ще те нараня :sad:
няма какво да се нараняваме,аз не съм казал че искам да спестя от технически.както вече споменах това е бригада от която познавам половината момчета(които са от домове за сираци и искам да им осигуря работа) и съм сигурен в тях.Стига сте повтаряли "каква е тази бригада без технически?".затова попитах колко може да струва разчитането за да имам някаква ориентация,защото не искам да ощетявам хората които работят,а от друга страна да не платя и двойно за такова нещо все пак,а не "кажете как да мина без техник?"
искам да дам възможност на тези момчета и затова е такова положението.освен това бригадата са наясно че неможе така -без техник и предложиха този който ще разчира чертежа да е за тяхна сметка.занимават се отскоро и нямат такъв човек.
gibson58 написа:
Стига сте повтаряли "каква е тази бригада без технически?"
Похвално, че искаш да им усигуриш работа, даже много похвално.
Но... пак ти повтарям в "Закон за устройство на територията" изрично е казано, че трябва да има технически ръководител.
Ако нямаш такъв, дори и да построиш, накрая ще имаш един незаконен строеж. Хайде това както и да е, но ако недай боже някой падне и си счупи крака, кой носи отговорност?
Попитай в някоя фирма за строителен надзор. Списък с тия фирми има най-вероятно в общината (там където са ти дали разрешителното за строеж).
Като се свържеш с такава фирма кажи им че ти трябва технически ръководител за обект 5-та категория (ако е къща), а не строителен надзор.
Впрочем ти вече си работил с такава фирма. На проекта трябва да има едни печати за "Оценка за съответствие по чл. 14х от ЗУТ".

Обиколи няколко фирми и ще намериш и човек и цени. Няма как без да кажеш за къде и какво става въпрос, да ти се цитират цени. Пък и всеки различно оценява труда си.

Ето и един пример http://www.need.bg/?c=104
gibson58 - специалист
Мерси за инфото ,ще ми е от полза.
В крайна сметка каква е идеята? Да им дадеш хляба в ръцете? Или имаш конкретен обект?
Как беше - "Ако е гладен - научи го да лови риба, а не му давай риба."
Напиши малко повече информация. Град, вида на обекта.... Тук има и добри хора, които ще ти помогнат с каквото могат. Даже и примерни цени може да дадат. Но едно е да търсиш "човек за разчитане на чертежи" в София и друго във Видин...

П.П. Заинтересуван съм от проблема, ако идеята е да осигуриш работа на тия момчета. Ще помагам с каквото мога. Скоро се опитах да наема едно бесарабско българче. Ей така да му дам шанс. Държах го 3 месеца в офиса, без да свърши нищо, само и само да го уча. Е както и да е той нямаше желание. Стига за мен.
gibson58 - специалист
става дума за къщата в софия която строя.момчетата казват че имат човек който също е зидар,но разчитал планове ,но както казах няма съответното образование(разбирай основно).във връзка с това аз си правя изводи че тези чертежи не са не що сложно,или се лъжа?
та това ме тревожи ,мога ли да се доверя на този човек.защото ако чертежите са много сложни и ако си имат някави терминологии и специфични обозначения или каквото е там (за които естествено ще трябва да ги е учил в техникум) предполагам няма да се справи.
затова питам МНОГО ЛИ СА СЛОЖНИ или просто на човек трябва да му тече техническа мисъл в главата и ще може да се справи?
Вторият ми въпрос е ако допуснем че ще се справи ,как и колко да му платя ,без да го ощетявам.ако има някакви ориентировъчни тарифи примерно.
ако се окаже че се справя с чертежи,мисля да се опитам да му намеря подобна работа,имам познат който се занимава с строителство...
единак - специалист
Пич, от това което чета досега ми става ясно едно нещо. Намери си кадърен технически, с опит, необвързан с бригадата, плати му каквото се разберете и от там нататък коментирай всичко с него.
Чертежите не са сложни, ще се научиш как да ги разчиташ за 2 часа, но не е в това въпроса.
Струва ми се, че накрая може да получиш къща, която съответства на виждането на зидаря без основно образование, а не на твоето.

Тема "колко горе-долу се плаща за разчитане на чертежи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: