Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
shotik - майстор
Аз ги купих от магазин за скрепителни материали срещу подуянската противопожарна служба ,блок225 А.Освен този магазин ,такъв има и на бул. Сливница ,кръстовище с ул Раковска,питате за нит - гайка ,размера и трябва специални нитачки,обикновените не стават.
pavkatay - майстор
Mc Queen написа:

pavkatay Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 9:04 pm Заглавие:

каква е разликата с поп нитовете?
Ами разликата е : лесен демонтаж

Тези нит-гайки се използват, когато имаш рамка от някакъв тънкостенен профил и на него трябва да закрепиш ламарини, които са предпазни капаци
демонтажа и на двете ми се вижда ,че е със свредло :?
8180 - майстор
Здравейте момчета.
Както се разбра, заедно правихме Шкодата на Шотик.
Гледам не сте много запознати с това "чудо" - НИТ-ГАЙКА.
Както говори името, то си е гайка, която се занитва челно.
На клипчето не се вижда много добре - не се завива.
Супер е, когато няма достъп към кухината отзад, при тънки ламарини, кухи профили и разглобяеми съединения. Сигурно има гайки и за по-дебели ламарини, но не ми е трябвало.
Нареждам го до самонарезните винтове - помните какво беше преди тях. Някои сигурно помнят и времената преди поп-нитовете.

Доста различно е приложението спрямо традиционните нитове.

Трябва си инструмент - нитачка. В БГ аз съм виждал само на BRALO от цитирания сайт - доволен съм. Сигурно да има и др.
Скъпички са 200-400лв., но си заслужава, ако има работа за него. Гайките са стотинки - 10-20ст. и се намират на много места вече.

Питащият да каже какво ще прави - мога да помогна.
Mc Queen - специалист
pavkatay
демонтажа и на двете ми се вижда ,че е със свредло

ААА не е така колега .
На рамката си разпробиваш и занитваш Нит-гайките.
На другия детайл разпробиваш отвори.
Да не си помисли че и двата детайла се захващат с тази нит - гаика?
Съединяването става с винтове.
Ако захващаш някакъв капак ( нещо лицево ) желателно е винтовете да са "фасонни"
После при разглобяване не ти трябва свредло.
pavkatay - майстор
на клипа се вижда добре, че не се завива. занитващото усилие е предизвикано от натягането на резбата, докато при поп нита усилието е от челюсти , които издърпват стъблото докато се скъса. в случая с нит-гайката може да се приложи по- голяма сила по оста, отколкото при поп нита, заради наличието на резба, следователно нитовете може да са от по-твърд метал, с по-голям диаметър и т.н., следователно и могат да понасят по-големи натоварвания. аз това разбрах. но ако е така пак питам имат ли някакви по-особени предимства пред поп нитовете. и бих помолил 8180 да качи снимка на нитачката ако е възможно и да обясни как се определя усилието за занитване - при поп нита е 'до скъсване'
п.с. ако е така ,както казва колегата горе -ясно. наистина е съпоставимо по приложение със самонарезните винтове. отговорил е докато съм писал :)
mariayn - специалист
Това нещо ще правя от алуминиеви профили. където са ръкохватка-болт да я захвана с нит-болт ,приемам и рационални решения

Прикачен файл

PanOz0026.jpg
това нещо ще правя от алуминиеви профили
PanOz0026.jpg (38.96 KиБ) Видяна 6892 пъти
8180 - майстор
Абе, честно не знам какво питате.
Написах ГАЙКА е основното предназначение. Преди имаше разни по соцколите с разни тенекийки/щипки и май в квадратни отвори се "пъхаха". Веднъж занитена, просто се използва да се навиват винтове в нея.
Този болт на клипчето върши работата на "пирона", който се къса при поп-нита. Завива се ръчно гайката към въпросния болт, вкарва се в отвора, след което се изтегля с нитачката. В резултат гайката се смачква и "занитва" към материала. Със специален механизъм (на втората картинка - черното топче се издърпва) болтът се развива и гайката е готова за употреба.
Има предвидена настройка според дебелината на материала колко първоначално да се завие гайката - естествено, тук нищо не се къса
При DIY не е невъзможно да се използват просто като нитове, но ще останат отворите на гайките.
Нитачките ги има в цитирания сайт:
Малка - до М6:
http://www.steeldesign.bg/bg/marki/tool ... &select=12
Моята - до М8:

П.П. Мариян, Тези сините и червените кръгчета ли са проблема - да го кажем "врътки". До тук говорим за другия елемент - отвора/гайката, в която споменатите се навиват евентуално. А твоите "нит-болтове" ми приличат на регулируеми крачета за мебели, например.
За към червените вероятно ще стане. При сините на първо гледане - не. Предните средни 3 червени за какво са? Пък и цялото изделие не зацепвам. Готино е нарисувано - само "вилицата" е накриво.
Ако съм разбрал.
pavkatay - майстор
8180 написа:
Абе, честно не знам какво питате.
Написах ГАЙКА е основното предназначение. Преди имаше разни по соцколите с разни тенекийки/щипки и май в квадратни отвори се "пъхаха". Веднъж занитена, просто се използва да се навиват винтове в нея.
Този болт на клипчето върши работата на "пирона", който се къса при поп-нита. Завива се ръчно гайката към въпросния болт, вкарва се в отвора, след което се изтегля с нитачката. В резултат гайката се смачква и "занитва" към материала. Със специален механизъм (на втората картинка - черното топче се издърпва) болтът се развива и гайката е готова за употреба.
Има предвидена настройка според дебелината на материала колко първоначално да се завие гайката - естествено, тук нищо не се къса
При DIY не е невъзможно да се използват просто като нитове, но ще останат отворите на гайките.
Нитачките ги има в цитирания сайт:
Малка - до М6:
Моята - до М8:

П.П. Мариян, Тези сините и червените кръгчета ли са проблема - да го кажем "врътки". До тук говорим за другия елемент - отвора/гайката, в която споменатите се навиват евентуално. А твоите "нит-болтове" ми приличат на регулируеми крачета за мебели, например.
За към червените вероятно ще стане. При сините на първо гледане - не. Предните средни 3 червени за какво са? Пък и цялото изделие не зацепвам. Готино е нарисувано - само "вилицата" е накриво.
Ако съм разбрал.
ами питам(е) за това, което си написал. сега 'вдянах' и аз-доста бавно ,ама стана :-D :datz:
mariayn - специалист
Това е платформа за риболов.

Прикачен файл

018076362.jpg
018076362.jpg (64.4 KиБ) Видяна 6773 пъти

Тема "Моля за Помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: