Хайде колеги, дайте по конкретни мнения по темата. Въпроса за вида на дограмата изобщо не стои. Решил съм да е ПВЦ, интересуват ме конкретни мнения за различните профили на тази дограма и фирмите които я правят и монтират.
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
piron45
- майстор
42 мнения в "Въпроси към препатили за ПВЦ Дограма"
pavkatay
- майстор
MASTER написа:тези стойности ги знам. какъв е този профил с коефициент 2,4
коефициент на топлопреминаване U, W/m2K
.........................................
Външни прозорци, остъклени врати и витрини с крила на вертикална и хоризонтална ос на въртене, с рамка от екструдиран поливинилхлорид (PVC) с три и повече кухи камери; покривни прозорци за всеки тип отваряемост с рамка от PVC - 1,7
...........................................
За да сме сигурни че покриваме U 1,7 трябва да ползваме профил с коефициент поне 1,6 и стъклопакет с същия коефициент.
При профил с коефициент 2,4 и стъклопакет с коефициент 1,6 сме леко у лево.
Ако тръгнеш сега да търсиш коефициенти на профили от производителите из интернет обърни внимание на един израз,
(ohne metall) който винаги съпътства фирмените данни

inp
- напреднал
Можеш да поискаш оферти за по-евтин и по-скъп вариант за да си прецениш. Например Трокал и Кьомерлинг. Много е важна изработката. И да не се спестява от обкова и металните усилители в профила. Мога да препоръчам фирма от София - ако те интересува пиши на лични. Не съм сигурен дали е редно да обявявам в темата.
miliad
- майстор
Препоръчвам ти профилите който ползват Ролпласт. Сигурно ги има и в Самоков. Може да ползваш Трокал или новият профил на КВЕ който предлагат-с рециклираната пластмаса.Много добро съотношение на цена и качество имат тези профили, и специално за КВЕ е гарантирано с немски произход. Относно цветовете бялото е универсално и най- трайно във времето, но и най-много се цапа. Аз бих се спрял на бяло или много тъмно дърво-венге примерно. По лесно се съчетават с обзавеждането.Преди шест години си сложих дървена дограма със стъклопакет цвят тик.Сега трябва да я прелакирам отвън защото на изток и на юг лака е изгорял и се е олющил.Сега как ще наглася цвета само аз си знам.Яд ме още че токава направих дограмата с минимално отваряне и сега това много затруднява потдръжката.Та моя съвет е вземи бяло и не пести от отваряеми крила.
Fortune
- специалист
Предполагам става въпрос за апартамент. Кат сложиш завесите, няма кой знае какво значение цвета, дори през тънки бели завеси не е приятно да тъмнее дограмата. Виж ако е за къща, там е важен и външния вид.
Незная дали е важна марката, аз си мисля да, качеството на пластмасата е различно. Но много важно е и коректна фирма, освен монтажа да сложат и стоманен профил в ПВЦ то, чух че някъде си спестявали това.
Когато си слагах първата ПВЦ дограма, съвета на консултанта беше - съветвам ви да си сложите бяла, първо старее по-бавно от тъмната (в пустинята се носи бяло
, второ по-добре да се вложат парите от оскъпяването от цвета в добър стъклопакет.
А за външния вид незнам, но моята дограма е на 7 години Рехау и няма пожълтяване, стъклопакета ми е с К, нямам конденз.
Сега, както писах в друга тема ми предстои отново поставяне, само че в апартамент, с друго изложение и доста шумно, така че засега съм се спряла на бяла, 70, троен стъклопакет с различни дебелини на стъклото. В момента умувам за вида стъкла, марка профил и фирмата.
Незная дали е важна марката, аз си мисля да, качеството на пластмасата е различно. Но много важно е и коректна фирма, освен монтажа да сложат и стоманен профил в ПВЦ то, чух че някъде си спестявали това.
Когато си слагах първата ПВЦ дограма, съвета на консултанта беше - съветвам ви да си сложите бяла, първо старее по-бавно от тъмната (в пустинята се носи бяло

А за външния вид незнам, но моята дограма е на 7 години Рехау и няма пожълтяване, стъклопакета ми е с К, нямам конденз.
Сега, както писах в друга тема ми предстои отново поставяне, само че в апартамент, с друго изложение и доста шумно, така че засега съм се спряла на бяла, 70, троен стъклопакет с различни дебелини на стъклото. В момента умувам за вида стъкла, марка профил и фирмата.
pavkatay
- майстор
внимавайте с какво изложение са ви прозорците,ако слагате тъмен профил(махагон и особо венге). според немски стандарти по- тъмен профил от зл. дъб за нашите ширини не бива да се монтира. това е свързано със свойствата на пвц. при над 60 градуса по целзий(цифрата не си я спомням точно 65-66 има я в технологичната карта на 'профилинк') пластмасата става пластична. белият профил през лятото се нагрява до около 70 гр. а цветния до около 90 градуса. монтирал съм прозорци цвят венге в един августовски следобед на западно изложение-личеше си ,че пластмасата е мека, а прозореца беше горещ. в този случай няма да има проблем ,защото като съм правил прозорците съм сложил по-дебел усилител, а и прозорците са не много големи, а и клиента си поиска външни ролетни ал. щори. но ако е спестено от усилител или от винтове за шиниране(по-нарадко са ) винаги може да се освободят напрежения в пластмасата и да се деформира(изметне) прозореца.цветния профил е фолиран така, че пластмасата не я пече пряко слънцето и би трябвало да старее по-бавно, но аз лично предпочитам бяло. а това за спестяването на металния усилител е ВЕЛИКА ГЛУПОСТ, но съм я чувал от доста клиенти така, че не изключвам възможността да се е случвало. дори се е налагало да обяснявам на клиенти и да показвам винтовете за шиниране за да ги убедя, че прозореца им има желязо. това с рециклираните немски профили, дето са по-добри от другите ,защото са немски ми звучи несериозно. профила наистина няма кой знае какво значение стига да не е някоя наистина 'боза'-никому неизвестна и непросъществувала и година марка(няма да цитирам, но има профил ,който се произвежда от производител на външни щори-едва ли ползва различна пластмаса, а и профил,който абсолютно копира българо-австрииски наложен профил, но е доста по-евтин)
ribnikolaevi
- майстор
dundurma написа:само недей бяла-грозно е и пожълтява,а и това не е инвестиция за 1 денЗависи от пластмасата - не съм чувал на Саламандър да пожълтява.
Fortune, наистина не са много фирмите, които предлагат троен стъклопакет. От тия дето все пак го правят, една част се ограничават на дебелина до 36 мм (има и на по-малко). Личното ми мнение, особено ако ще слагаш и по-дебели стъкла (сигурно си се спряла на 4-5-6) е, да ползваш поне 40, има една-две фирми които работят и на 44 мм.
pavkatay
- майстор
ribnikolaevi написа:тук не си залагам главата, но съм сигурен,че не си налагал току що произведен профил до вече монтиран и експлоатиран няколко години. аз също не съм го правил, но не ми е идвало наум. утре ще го направя- не със 'саламандър' а с по- -презрян профилdundurma написа:само недей бяла-грозно е и пожълтява,а и това не е инвестиция за 1 денЗависи от пластмасата - не съм чувал на Саламандър да пожълтява.

аз лично не съм виждал,'пожълтели 'профили, ама не съм чул и някой да го подплати това мнение с опит

п.с. направих сравнението -наложих парче профил 'профилинк', което съм рязал онзи ден и е произведено преди месец до дограмата, кото е правена преди близо 5 години- освен повечето прахоляк по монтираната дограма друга разлика няма

Последна промяна от pavkatay на ср май 19, 2010 9:28 am, променено общо 1 път.
MASTER
- специалист
pavkatay написа: тези стойности ги знам. какъв е този профил с коефициент 2,4. няма нужда да ровя в интернет за коефициенти на профилите. просто се пресягам с лявата ръка както си седя на дивана, бъркам в чантата и вадя техническия каталог на фирмата производител( работя с 'профилинк'). там пише: за четирикамерен профил- коефициента е 1,28 W/m2K, )
Сори за офтопика, само да поясня нещо на колегата (явно)
Нарочно ти болднах едно нещо в поста си.
Всички стойности, които дават прозводителите за профилите си за W/m2K касаят само ПВЦ профила сам за себе си.
Нарочно болднатото ти го написах на немски, защото в немските каталози изрично поясняват за кое се отнася коефициента, докато нашите явно са малко по маркетингово насочени.
Когато от профила се изготви прозоречна рамка, нещата вече нямат нищо общо с коефициента от каталога, има метали, винтове, обкови, гумени уплътнения, които значително влошават W/m2K до стойност каквато ти посочих.
Ако искаш да се увериш, асемблирай си един отваряем прозорец с въпросния профил и стъклопакет, и го прати в института за прозоречна техника в Розенхайм да ти го замерят.
Или ако не ти се занимава с такива скъпи проби, старай се да си събираш необходимата информация не само от разговори с търговски представители и разглеждане на каталози.
А ако нямш време, просто се замисли се защо ако 60 мм профил покрива европейските изисквания всички водещи фирми спряха да го произвеждат почти едновременно и им стана зондърпродукт, а 70мм профили станаха лагерпродукт при всички производители.
Аз освен всичко и съм леко недоверчив към стойностите посочени от българските производители, От де се намериха тея виртуозни конструктори, дето успяха да направят профил с 1,28, като аналогичните на рехау, века , кьомерлинг са с около 1,35

А за цветните профили - всеки производител е дал максимални габарити на прозоречна рамка, която може да се изработва от тях.
А за невъзможност да се слагат по южни изложения не съм срещал в никакви каталози, даже и на Профилинк.
Иначе съм съгласен че цветните профили не се долюбват с слънцето, има доста колеги изгорели с забравени по камионите цветни профили през най големите жеги. То всъщност изгорелите са им клиентите, защото не съм чул досега в бранша някой да е бракувал нещо.

Като прочетох темата обаче се сетих за една неволя

Някъде преди 13-14 години на пазара се появиха първите каширани с фолио на Ренолит профили, и цвета "златен дъб" който сега е доста популярен, тогава беше последен писък на модата. Правим една къща с такива профили на наш познат , и черешката на тортата се явява една голяма двукрила входна врата,която освен всичко не е с стъклопакети а пълнежа и също е "златен дъб". Врата като слънце направо,натокана с 8броя 135мм панти на д-р Хан, с брава на Карл Флейтер, всичко както си трябва. Само една подробност - никъде на пазара към този момент не можахме да намерим насрещник за двукрила врата за 92мм брава, и изобщо нещо което да пасне. Нали сме нация техническа - един насрещник не може да ни спре, взимаме насрещник за каса, за еднокрила врата, и с малко пилене успяваме да постигнем задоволителен резултат. Монтираме вратата,клиента цъка като часовник, махалата гледа завистливо .. (на какви работи сме се радвали тогава)

Обаче една сутрин след два три дни клиента се обажда - абе вратата не се отваря. Отиваме ние на момента - бре вратата си работи без грешка , с нокът се отваря и затваря. Барото вика - ми вчера като се прибрах ми запъна, и не можах да я отворя и си влязох през задната врата ( добре че има и такива) Ама ние гледаме умно, вратата си работи перфектно, той също гледа умно,и си тръгваме. Другата сутрин пак се обажда - пак не се отваряла. Отиваме ние - всичко е ток и жица, човека вика вчера като се прибрах не можах да я отворя,сега си работи. Почесваме се групово

Същия следобед се звъни, и оперативната група тръгва да излови в крачка най накрая тая мистериозна врата. Отиваме - вратата не поддава наистина, седи като заключена. Все пак специалисти си падаме, не може да ни се опре една врата , отворихме я и веднага цъфва проблема. Когато сме пилили да пригодим насрещника, на никой не му е било през акъла за топлинното разширение, и когато вратата вечер е охладена и сутринта наистина си работи перфектно. Когато човека излезе, слънцето цял ден напича, вратата се разширява с няколко милиметра, и насрещника буквално се вклинява в бравата. Разбира се въпросния насрещник веднага бе изпилен да работи в слънчев режим, и повече нямаше проблем. След 20 дни като пристигна и оригинален насрещник за вратата, отиваме да го сложим вместо нагодения, а клиента вика, ама недейте, да не стане пак нещо, с този дето го нагласихте тука си работи идеално.

Тема "Въпроси към препатили за ПВЦ Дограма" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература