Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
MASTER - специалист
Хахаха, условно условно - колко да е условно - идеята е да изкараш бързи десет лева от бас. Естествено че не могат да се режат фигури като от хартия или плат. ;)

Най вероятно Неграмотния е видял в нета че се продават някакви готови химии за резачки за маса пари, които де факто пак са същото само че поне пет пъти по скъпи. :lol:

Нещо като с препарат за сваляне на мухъл - повечето чак като намжат с него и ги лъхне миризмата се усещат че са платили белината по петорна цена. :-D

А иначе за рязането на стъкла - в случай на нужда всякаква що годе мазничка течност спасява положението - газ, нафта,АМБ, масло за шевни машини- мазал съм даже с масло от щеката на колата по дължината сряза в полеви условия. :-D
negramoten - специалист
MASTER, май точно както снимах праховото трябва да снимам и стъклорезите, които ползвам, за да ти докажа, че не ги чета нещата в интернет, а ги използвам в реалността. По цял ден работя рязане и огъване на стъклени тръби. И пак ще ти кажа, може и да срежеш някакво стъкло с ножица. Много зависи, обаче от състава му. Работим с няколко вида стъкло и поне половината от тях не можеш да ги срежеш с ножица. дори няма да ги надраскаш. А какъв е химичния състав на маслото за стъклореза и дали вътре има терпентин, смола или чай слабо ме интересува. Знам, че на кутията не пише терпентин.
MASTER - специалист
За да сме най точни - якостта на стъклото зависи по скоро от обработката му, а не от състава.

В конкретния случай за рязането - имам предвид плоско стъкло - 3-4мм дебело ( прозоречно)
kabel96 - специалист
Абе я да питам в тая тема.Някой да знае някъде кварцови тръби стъклени около 150см и около ф50мм може и по дебели.Трябват ми от 3- 6 броя.
filmatoplo - майстор
Аз имам градски който яде стъклени чаши като пийне 2 ракии :-D хайде на бас . :wink:
alra - напреднал
Здравейте! Нова съм във форума но се интересувам от Елмазите, които работят с газ, за които сте писали по-горе. Може ли специалистите стъклари да погледнат тези http://www.glazura.bg/glass_tools.php (тези от 12-15 лв) и да си кажат мнението дали са добри, и дали е възможно да срежат примерно 10мм стъкло. Предполагам, че за 4-5мм стъкло няма да е проблем?

Много благодаря за компентните мнения на стъкларите
MamaMy - майстор
Ползвам МНС2032. Супер е. За рязане на дебело стъкло не ти трябва специален елмаз, а чалъм. Реже се и от двете страни. :)
alra - напреднал
А 2032 колко струва, защото на сайта няма цена. Аз гледах едни в София от около 60 лв. Да разбирам ли, че и тези по-евтините вършат работа?

А за дебелото стъкло, ако се реже само от едната страна, но се повтори повече пъти няма ли да се среже успешно?
MamaMy - майстор
alra написа:
А 2032 колко струва, защото на сайта няма цена. Аз гледах едни в София от около 60 лв. Да разбирам ли, че и тези по-евтините вършат работа?

А за дебелото стъкло, ако се реже само от едната страна, но се повтори повече пъти няма ли да се среже успешно?
Този елмаз (диамант) го купих от Практикер. Не беше от най-евтините, но и от най-скъпите не беше. Може би около 20 лв, но беше отдавна и нямам точни спомени. Имам подобен руски. На няколко десетилетия е (трети собственик съм му) и вече е захабен. Нямам идея дали може да се заточва. След като се захаби съвсем, смених няколко "ролки" от евтините и реших, че повече такъв боклук не искам. :)

Това с повторението го забрави. Реже се само по един път. В противен случай стъклото се чупи накъдето си иска. Рязането на стъкло е еднократен процес :wink: . Ако прекъсне, може да продължиш от там нататък, но всичко е майсторлък и ръка.
pasat - специалист
Много пъти ми се е искало да мога да отрежа стъкло от прозорец (много често стъклопакет), за да прекарам сноп тръби и кабели за климатик. Ще съм благодарен за съвети с какво да се прави отвора. Сръчен съм. Един отвор 50мм ще ми е предостатъчен.

Тема "газов елмаз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: