Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
mim - специалист
сещам се нещо за крушките
имаме една, която харчи 100 вата и свети като за 100 вата - тази е най-нисък клас
после имаме такава дето харчи 50% по-малко, но пак свети като за 100вата - тази е някъде по средата
и такава която харчи само 10% от енергията на първата и пак свети като за 100 вата - тази е къмто клас А
до тук са фиксирани и ясни
ако някой вземе че измисли някоя нова щуротия на 8% и се чудят как да я номерират, най-вероятно е да сложат АА или А+, си мисля

ама при печки и хладилници дали е така
EDI - майстор
Нещо подобно е.През 2009 година имаше предложение в ЕС за промяна на отекетите за класовете на уредите, за лампите беше предложено да има вътрешно разпределение в даден клас - например А50%, А70% и т.н.Но за някои уреди промениха регламентите, за други не.За всеки вид уред има отделен регламент, който дефинира дали е клас А, В или друг.
iavord - специалист
Не сте прави
Заитригувахте ме и сега попрочетох тук.
Първоначално в директивата най-високия клас е бил А, но впоследствие са въвели А+ и А++.
За всеки тип уред се смята по различен начин класа. Например за пералните се смята на база разхода на енергия за пране на памучни тъкани на 60º при максималния капацитет на пералнята (обичайно 6 кг.). И индекса на енергийна ефективност се изразява в kWh на кг. пране.
ArturDent - Почти Безобиден
iavord написа:
Първоначално в директивата най-високия клас е бил А, но впоследствие са въвели А+ и А++.
То ясно ама както писах по-горе докъде ще я докараме след 10 години до
А+++++++++++++++++++++.
Ще броим плюсовете ли? Колко по-просто би било 1, 2, 3 и т.н. като по-голямото е с по-голямо КПД.

Иначе е ясно че за различните уреди има различни критерии - за климатик едно, за хладилник и пералня друго...
mirk - майстор
Пълна тъпотия, готварска печка А само 9kW :lol: и кво означава че ще топли за 15 ли? :lol: Пълна заблуда за масовия потребител който не разбира реалните технически параметри, въвели европейците буквите ABC.....
EDI - майстор
Новата директива я гласуваха през май 2010 г. и страните от ЕС имат 1 година преходен период за въвеждане на етикетите, от обнародването на директивата в официалния вестник на ЕС.Все още не се използват.А другото с многото + са си търговски трикове.
Илиян Илиев™ - майстор
Бе някакви глупости ще дойдат тези енерго спестявания, но както и да е. Нека всички се стремим към запазване на изчерпващите се енергоизточници за да запазим света за по-дълго и те така.

Пък те си знаят, защо правят разни кампании за енергоспестяване и в същото време всички уреди консумиращи малко са по-скъпи, а по време на употребата им цената на енергията се увеличава постоянно и те така.

И къде е киро на кирия?

Бих казал, че е по-удачно да се сметне разликата в цените на различните уреди за да се види дали има сметка да се дават примерно 200 лева повече за пералня, хладилник, климатик и т.н. И по възможност да се предвиди оскъпяването на консумираната енергия поне за гаранционния период плюс 2 години.

И аз искам да се запазят ресурсите за по-дълго време, но когато е на гърба на обикновения потребител не ми изнася и предпочитам да разхищавам.

Онзи ден примерно си купих лед крушка 1,6 вата. Гаранция за близо 10 години, ако не се лъжа и те така. Аз мога да дам гаранция, че ако не се счупи ще изкара да свети и на внуците ми, поради простата причина, че няма да я ползвам.

Като за 15 евро не си заслужава, 20 ватовата крушка на нощната ми лампа свети по-силно, а я ползвам толкова често, че едва ли би консумирала 15 евро електроенергия за 15 години. Ми по-добре да си разхищавам за момента.
a_anastassov - специалист
"ЗА" Илиян Илиев™
mim - специалист
много е удобно, като производителя на лампи ти каже, че не можеш да слагаш повече от 40 вата крушка, да му бучнеш една от 40 енергоспестяваща и тя ти свети като за 60 :-D
аз обичам да ми е светло :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Специално на мен ми е много интересно - каква е базата за тия - свети като 60W, или 100W.
То като баба ми - тая крушка била 40 свещи, 60 свещи ...
Колко "свети" една крушка се измерва в лумени (Lm), и точка!

Тема "Абревиатура на класовете на енергийна ефективност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: