Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ЧефоС - специалист
Аргументи?
ArturDent - Почти Безобиден
kokolini написа:
torbalan написа:
дървена :)
Това е истината :-D

Дървена!

Статии на този сайт ! Пенчо, бе чети:
Дограмата - трудният избор I част
Дограмата - трудният избор II част
pavkatay - майстор
gsimania написа:
ЧефоС написа:
Въпроса е многократно дъвкан тук. Аз съм за алуминиева. Пластмасата старее с времето, измята се, променя си цвета, и т.н.
Дай линк да чета,защото нещо не се справям с търсачката :?
Дай и пример :)
toni_g79 - специалист
Аз съм за алуминиева с термомост(практически вечна),пластмасата е добра но старее(и дава голяма разширение на различните температури),дървото също е много хубаво но му трябва подръжка с времето,раздуване, слънце боя се бели.Най-хубавите са дървени с алуминиев или пвц обков от външната страна,така че практически слънцето не влияе толкова на дървото,ама ще почакаме за такива тук :).Всичко зависи от това колко пари си готов да дадеш и колко време искаш да те изкара!!!!
velsi - Почетен майстор
toni_g79 написа:
Аз съм за алуминиева с термомост(практически вечна),пластмасата е добра но старее(и дава голяма разширение на различните температури),дървото също е много хубаво но му трябва подръжка с времето,раздуване, слънце боя се бели.Най-хубавите са дървени с алуминиев или пвц обков от външната страна,така че практически слънцето не влияе толкова на дървото,ама ще почакаме за такива тук :).Всичко зависи от това колко пари си готов да дадеш и колко време искаш да те изкара!!!!
Колега, toni_g79, ти би ли споделил с каква догрма си в къщи. Защото, ако си с "практически вечната" алуминиева би трябвало да си живял поне век за да го установиш на практика. А ако си с пластмасова, която дава разширения вероятно си ги мерил. И какво от това, че има разширения? Всички познати материали ги имат.

Не разбирам само защо, когато се постави простия въпрос: алуминий или пвц? винаги се намира някой да каже дървена?! Кой пита за дървена? И с какво дървената дограма е по-добра? Нима тя не старее или пък покритието и импрегнантите? Защото аз съм виждал отвратителна дървена дограма. Виждал съм и отвратителна пвц. И алуминиева също. Но това е друго.
За алуминиевата дограма. Тя е замислена първоначално за топлите страни, където нуждата е предимно от охлаждане. И за тези места тя е чудесна. Говоря за студения профил. По-късно, за да се разшири пазара на север е измислен прекъснатия термичен мост, който да реши проблема, но той не го решава напълно. Алуминият е метал и въпреки прекъснатия термомост той винаги остава една студена повърхност, което означава, че при наличие на условия за конденз това е едно от местата, където той най-напред ще се появи.

Амуминиевата дограма е един чудесен продукт, но доста стар, с много по-примитивни механизми за заключване, на практика липсва система за отводняване... Да не говорим, че в България са популярни най-олекотените серии, с нищожно малка ширина на пластмасовата вложка. Точно за да премахне несъвършенствата на алуминиевата беше създадена дограмата от пвц. Коефициента на топлопроводимост на профилите се доближава много до този на дървото, уплътненията са по-качествени, отжодняването е решено много по-добре, има най-различни механизми за отваряне, заключването е многоточково, шумоизолирането е много по-добро...
Колкото до стареенето, то всичко старее. Но производителите на пвц профили са се постарали да вложат такива пълнители и пластификатори, които да гарантират максимален срок на ползване. Не случайно реномираните производители дават гаранция по 50 години за профилите си.
Малко дълго се получи и може да звучи като рекламна брошура, но просто исках да си кажа мнението. Това ми беше професия 5 години и за това време съм видял достатъчно, за да имам свое виждане по въпроса. А питащия нека сам си прецени, дано съм му помогнал в избора.
toni_g79 - специалист
Ами колега велси,в нас съм с пвц по простата причина,че не можах да си позволя да сложа алуминиева прекъсната.Добре знаеш че пвц-то гори,старее и се разширява и т.н.За вечния алуминии ми стига да погледна ГУМ-а който е в центъра на мое село и да видя,че за повече от 30 години да не кажа и 40 НЕ Е МРЪДНАЛА.Сега ти ми покажи пвц на 30 години ;).На село сложихме алуминиева механизмите и прилепянето е в пъти по-добро от пвц-то,и съм много по-доволен.Едното е профилинк 5камерен другото е етем,слагани от една и съща фирма.Разширението на пвц-то е в пъти по-голямо от това на алуминия. :prost:
П.П-колкото до въпроса какво от това,че има разширение-едно тяло колкото ПОВЕЧЕ се разширява и свива,толкова по-бързо му се разрушава структурата и губи свойствата си!!(мисля аз без да съм физик)
Последна промяна от toni_g79 на пон дек 20, 2010 10:11 pm, променено общо 1 път.
miliad - майстор
Никой ли не е чувал за ПВЦ профил с алуминиева капачка отвън.Добра изолация, добти механизми, не гори отвън.
ArturDent - Почти Безобиден
toni_g79 написа:
За вечния алуминии .... за повече от 30 години ....Сега ти ми покажи пвц на 30 години ....
А за дявола и евангелието чувал ли си ? ПВЦ е малко по-нова технология.

П.П. Искаш ли да ти покажа дървена дограма на 100 години - ти ще ми покажеш ли алуминиева ;)

velsi, ами казваме дървена, защото повечето хора не казват алуминии или ПВЦ, просто защото не знаят че има и трети отговор. Моята нито се е подула, нито лака е паднал , абе не е мръднала от 2001 година насам. И има едно нещо, което другите не дават - уют!
torbalan - Дървен философ
и алуминия и пвц-то са измислени за да заместят дървото, което в нормалния свят е скъп материал...

тук, както обикновено, всичко е нагоре с краката...

можеш да си купиш прилична дървена дограма на ценаа на евтино пвц...
toni_g79 - специалист
ArturDent написа:
toni_g79 написа:
За вечния алуминии .... за повече от 30 години ....Сега ти ми покажи пвц на 30 години ....
А за дявола и евангелието чувал ли си ? ПВЦ е малко по-нова технология.

П.П. Искаш ли да ти покажа дървена дограма на 100 години - ти ще ми покажеш ли алуминиева ;)

velsi, ами казваме дървена, защото повечето хора не казват алуминии или ПВЦ, просто защото не знаят че има и трети отговор. Моята нито се е подула, нито лака е паднал , абе не е мръднала от 2001 година насам. И има едно нещо, което другите не дават - уют!
Е как да не знаят,че има дървена,тук вече се изказааа....ми нали точно тези дървените идват да ги изкъртят и да сложат другите.Нали точно дървената се сменя защото се е изметнала,обелила изгнила и т.н,или то твоето дърво е по-така и ще кара повече от старото,Я му направи снимки от близък план външно ако може на южната страна да го видим тоя вечен лак ;)Ако си прочел какво съм написал трябва да си рабрал коя е най хубавата според мен :) пак е дърво но с външен обков алуминиий :wink:.Аз лиген на 30-40 години не съм виждал,колкот и да е нов матреал :lol:

Тема "Съвет относно дограма Alu или PVC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: