Може и на някой да не му се чете. Прегледай линка който ти пратих в началото на темата, аз лично пробвах варенето със сол , но пак се пука дървото минимално. Още повече при кръг от дърво, естественото сушене предразполага да се цепне от центъра към периферията. Затова всички дъски за рязане по дебели 4- 5 сантиметра са залепени от отделни парчета, точно за да не се пукат и измятат от влагата. Нищо не ти пречи да пробваш, пък след това ще си направиш и истинска дъска за рязане.
Нямаше да се нацепи ако я беше оставил на трупа и след изсъхването си извади шайбата от средата, и внимавай като сечеш със сатъра да не го нацепиш на разпалки . Друг вариант е сложи му сега обръчи като на буре. Аз лично бих го сцепил на 4 за разпалки, и бих се поразходил из складовете на фирмите за някое буково или акациево трупче останало от есента и почти изсъхнало, срязваш го на колкото искаш и си готов. Основният недостатък на тоя модел дъски е че са тежки и трябва да свикваш с упражнението, стани донеси, почистия, приберия и т.н. .
Тоя линк по горе е за ножарите, я ги питай тополата за какво става и дали биха я сложили на дръжка. Бука не се вари във вода, ами се пари на пара, вкарва се в спец. помещения и му се пуска пара, но първо го разбичваха на гатери.