Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Бат Иво - специалист
Търси триъгълен цокъл със страни на катетите 3-4 см. и го лепи двустранно с качествен силикон.Веднъж за мрамора и веднъж за дограмата.Няма да обяснявам защо тръгълен би трябвало да се сетиш.
miliad - майстор
Директното обмазване със силикон на фуга 2см изложена на слънце не е надеждно решение.Силикона се свива и отлепя на места който са били запрашени.Идеята да се добави цокъл от мрамор е добра. Като по евтино решение може да сложиш алуминиев винкел 25/25 или 30/30/има различни размери в складовете за профили/ в ъгъла между дограмата и мрамора.Единственото което трябва да съобразиш е да не покриеш отводните отвори на дограмата.
Едно от местата от където може да влиза вода, са дупките за дюбелите които са към мрамора.През гумата винаги преминава някакво количество вода.По правило би трябвало дупките да се запушат със залепена тапа или най-малко със силикон, преди да се сложи стъклопакета.
pavkatay - майстор
miliad написа:
Директното обмазване със силикон на фуга 2см изложена на слънце не е надеждно решение.Силикона се свива и отлепя на места който са били запрашени.Идеята да се добави цокъл от мрамор е добра. Като по евтино решение може да сложиш алуминиев винкел 25/25 или 30/30/има различни размери в складовете за профили/ в ъгъла между дограмата и мрамора.Единственото което трябва да съобразиш е да не покриеш отводните отвори на дограмата.
Едно от местата от където може да влиза вода, са дупките за дюбелите които са към мрамора.През гумата винаги преминава някакво количество вода.По правило би трябвало дупките да се запушат със залепена тапа или най-малко със силикон, преди да се сложи стъклопакета.
Много точно и изчерпателно =D>
Тези две тераси съм ги правил аз и поради съществуващата мазилка на фасадата и мрамор на парапета съм ги оформил с алуминиева козирка от долната външна страна и с алуминиеви винкели с подходящ размер по всички други страни.За съжаление не направих снимки от вътре,където се вижда по-добре.

Прикачен файл

P1010976.jpg
P1010976.jpg (82.81 KиБ) Видяна 6262 пъти

Прикачен файл

P1010014.jpg
P1010014.jpg (61.96 KиБ) Видяна 6262 пъти
road_runner - специалист
Благодаря на всички за мненията и се извинявам, че чак сега пиша
Да кажа следното- имам перваз, който е за правата част, един алпинист ще ми ги сложи , че има и друга работа на горе по фасадата. Но дори и да не дойде, ще си взема вишка , не ми се отваря стъклопакета, а то трябва и на много места да се отвори.
jekasus написа:
Грозни са тия первази, пък и да покрият мрамор. А как ще изглежда отвън? Грозно.
Бих лепнал цокъл от мрамор 3см х 2см по дължината на дограмата с санитарен силикон или "салам".
Не че ми пука кво е отвън, ма това е доста играчка и малко да не уцелят ъглите ще почне да тече между отделните профили на завоите.
какво ще рече "салам"? иначе за мрамора и аз съм си го мислел, но режат ли толкова тънко? Реално може и от гранитогрес наподобяващ мрамора на окраска да се направи нали?
3 см височина , а 2см дебелина ли е? Това го мисля за отвътре със сигурност, че подмазания теракол се рони и не ме кефи и без това.

Но може и отвън да го направя, Въпросът е, че вече има силикон нанесен, как ще хване отвън върху него новия?

А и колегите са прави-уж добре го нанасях силикона, но понеже беше след два дни и си викам, няма от кво да е прашно толкова и не съм го почистил, може и да не е залепил хубаво.
Бат Иво написа:
Търси триъгълен цокъл със страни на катетите 3-4 см. и го лепи двустранно с качествен силикон.Веднъж за мрамора и веднъж за дограмата.Няма да обяснявам защо тръгълен би трябвало да се сетиш.
това е добра идея, ясно е, че за да се оттича. а този триъгълен цокъл от какъв материал е, къде да го търся,
pavkatay написа:
Много точно и изчерпателно =D>
Тези две тераси съм ги правил аз и поради съществуващата мазилка на фасадата и мрамор на парапета съм ги оформил с алуминиева козирка от долната външна страна и с алуминиеви винкели с подходящ размер по всички други страни.За съжаление не направих снимки от вътре,където се вижда по-добре.
a тези винкели как са закрепени- за фасадата ли са? или за дограмата лепенени. иначе много добре е станало
И как беше с достъпа- отварял си стъклопакета ли?
jekasus - майстор
За това говорих Изображение
На Бат Иво е подобна идея, само че с триъгълен цокъл.
Цокъла ще го поръчаш при каменари или при тия, дето правят паметници.
"салам" - набързо в гугъла http://junakastore.com/productv/244/ela ... nitel.html
А pavkatay е дограмаджия :-D
road_runner - специалист
ясно разбрах те, лепя със салама за мрамора отдолу и 1см върху дограмата.
Той цапа ли много и може ли да се избърше, защото предполагам, като натиснеш ще излезненагоре по дограмата
А и друго-водоустойчив ли е, или трябва да се запечата със силикон

a иначе мисля, че далеч по-евтино ще е да се взема алуминиеви винкели с 1,5-2 мм дебелина, ако има кафяв цвят някакъв 30х30 за отвън,

а питах как си ги е правил, защото ми хареса и предпочитам да дам пари на някой, и да ми го направи като хората, но при мен достъпа е проблем.
jekasus - майстор
road_runner написа:
ясно разбрах те, лепя със салама за мрамора отдолу и 1см върху дограмата.
Той цапа ли много и може ли да се избърше, защото предполагам, като натиснеш ще излезненагоре по дограмата
А и друго-водоустойчив ли е, или трябва да се запечата със силикон
По-добре да излезе силикона(пастата) , пулверизатор Изображение ще го имаш със сигурност в къщи, пълнеш го с вода и веро. Пръскаш това, което излезе и обираш с дървена клечка от сладоледа, пластмасова клечка от кафе или нещо подобно.
pavkatay - майстор
road_runner написа:
.....
a тези винкели как са закрепени- за фасадата ли са? или за дограмата лепенени. иначе много добре е станало
И как беше с достъпа- отварял си стъклопакета ли?
Винкелите са залепени със силикон и към фасадата и към дограмата. През 1-1,5 м съм слагал по някой винт навит през винкела в дограмата.
А за достъпа jekasus ти е писал,че съм дограмаджия- терасите съм ги остъклявал аз ,а оформянето с винкелите беше като допълнение към договорката.
Явно се притесняваш от свалянето на стъклопакетите,но не виждам нищо страшно. :)
road_runner - специалист
не ми се иска да счупят някой стъклодържач , това ме е шубе

иначе кактоа са направени завоите с два къси модула по 40 см трябва да отворя три стъклопакета
и като им кажа, че трябва да дойдат после, за да ги монтират наново ще ми излезне към 50ина лв минимум.

Затова мислих за вишка, защото за 100ина лв на ден може би ще намеря и ще си оправя двата балкона, без да се вкарвам във филми. аи ще си измажа над козирките отвън
Но в краен случай свалям и квото стане, ако счупят, ще си взема нови и това е.
Яд ме е , че трябва да чакам до напролет чак

Иначе благодаря за мненията, ще ползвам винкел алуминиев, предпоалгам ,че ги правят по РАЛ нали?

че да е като дограмата
pavkatay - майстор
И по РАЛ и с фладер може да се направи винкела.

Тема "Проблем с подмазване на дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: