Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ArturDent - Почти Безобиден
Щом парите не са проблем
Купи си направо нещо на Бора Бора
Изображение

Няма да имаш нужда от никаква изолация
radius - майстор
Там пък ще трябва да наблегне на хидроизолацията. :lol:
Здравейте отново на всички,
Ето че след повече от година вече мога да кажа че съм хванал Рибата - демек мястото е купено :-D . Намира се над с. Герман. Вече подписах договор с проектантите. Сега първоначално ще са ми нужни съвети за строителните системи, ОВК, хидроизолация на покрива и т.н. защото започват да ме питат разни неща и аз не знам какво да им отговоря. Те разбира си имат предпочитания, но ми се ще да чуя и препатили, използвали различни решения и т.н.
За стените ми предложиха 2 решения:
1. Тип сандвичи - четворка вата (или въздух) четворка;
2. Поротерм 36 см. ако се не лъжа. Дебелината на стените принципно не ме притеснява и твърдят че при тези системи няма нужда от топлоизолация.
Дайте мнения и предложения ако според вас има по-добри системи.
За ОВК ми предлагат термопомпа земя-вода или земя-земя с вертикарни сондажи и конвектори + камина с водна риза (камината аз я исках, ама казаха поне да е с риза за да помага като се пали) + панели за топла вода на покрива (и през зимата дори помагали на термопомпата ми казаха). Въпроса тук е има ли кой да изгради подобна сложна система в България, какво ви е мнението за този вариант и идеи за по ефективно и евтино отопление ако има такива.
Понеже искам плосък покрив също ми предложиха 2 решения
1. Със стоманобетонна плоча, топло-, паро-, хидроизолация и посипка от филц;
2. Олекотена конструкция от метални греди, оребрева ламарина (тези 2 вместо стоманобетона) останалото е същото.
Дайте идеи и предложения.
Друго важно ако съм забравил 8-[ подсещайте.
VLADO66 - майстор
За външните стени http://www.wienerberger.bg/porotherm-38-nf-hi.html с 10см. EPS за пода мин.10см XPS за покрива ако е стоманобетон мин. 30см. XPS.Виж в термокалкулатора дали въобще ти трябва термопомпа/земи,води и т.н./ или можеш да минеш с една Алтерма.
Лелееее, не очаквах толкова бърз отговор.
Да разбирам че изолацията е задължителна?
Тоя калкулатор къде да го намеря?
Казвай сега за дограма какво би сложил - марка, камери и т.н.
Относно строителството със сигурност ще търся строителна фирма. Може би няколко фирми защото на веднъж няма да се справя финансово. Мисля да направя грубия строеж първата година, пък после постепенно за каквото стигнат парите. И за строителни фирми приемам предложения, за надзор също! :prayer:
VLADO66 - майстор
Изолациата ще оскъпи с около 16лв./м2-така или иначе фасадните мазилки трябва да ги правиш,но това ще те отърве от дупченето на земята което в този район варира между 60 и 100лв/л.м.При изолациите важи максимата на мечо Пух "колкото повече,толкова повече" колкото и да те убеждават архитектите.Прочети във форума-има цял раздел "нискоенергийни къщи".Като направиш тази изолация от горния ми пост си направи една открита камина за цвят и уют-няма да ти е нужна за отопление. :) Дограмата задължително троен стъклопакет с нискоенергийни стъкла.Фирми доста и мога да пропусна някоя-Рехау,Саламандър,Кьомерлинг,Тисен и т.н.Термокалкулатора е на главата на форума,само че там няма отметка за поротерм и трябва да видиш показателите от производителя.
gechev - специалист
В България има само една марка тухли, които не се нуждаят от допълнителна термоизолация и "дишат" свободно. :-D
VLADO66 - майстор
gechev написа:
В България има само една марка тухли, които не се нуждаят от допълнителна термоизолация и "дишат" свободно. :-D
Ех,Гечев,Гечев :) Пък и ти е наблизо :-D
gechev - специалист
Владо, Германците са много в час. В момента строят трета къща с ТИВИТ и са доволни хората. Там имам и много подови замазки. Обаче ми е много мъка Владо. Всякакъв вид сгради сме построили и даже сега в полите на Витоша бардак на 4 етажа строим / обширен, слънчев, луксозен/, но училище не съм строил. Мъка :cry:
jekasus - майстор
Мда, бардака ще си каже думата, дали звукоизолират блокчета :-D

Тема "Най - добрата строителна система за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: