• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Mega - специалист
... Че от кога циганин му дреме дали нещо е законно? Законите са за нас.

Циганче пита баща си:
- Татко, какво е демокрация?
Бащата:
- Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.
- А това не ги ли дразни?
- Дразни ги, ама това вече е расизъм.
Mike - специалист
Милиад, благодаря за отговора. С три снимки ми отговори на въпросите. Обещавам, като направя моя дарак, да го покажа тук. Поздрави.
rockwall - майстор
извинявам се, но не ми стана ясно ламарината какво точно я правиш - на снимката не се вижда.

Пироните са подострени или са и изтънени ?
Виждат ми се и огънати нагоре или това е от ъгъла на снимане ??

Ще съм благодарен за пояснения за ламарината, защото планирам и аз да сглобя една такава джаджа

индоевропейци .... :lol: - един приятел онзи ден използва дума, която ме метна в оркестъра

нарече ги ДЖЕДАИ

Изображение :lol: :lol: :lol: :supz:
crez - майстор
И от мен един съвет от опит. Как се чистят лесно боровинките от листатата. Вземащ две чамови дъски по 1.5-2м заковаваш ги под ъгъл 90 градуса за да се получи улей. Мокриш с вода така полученият улей, поставяш го под наклон и пускаш боровинките по улея, листата полепват по дъските,а плодовете падат чисти долу. Колкото са по "рошави" демек по грубо обработени толково е по-ефективно.
miliad - майстор
За пояснение към rockwall, при мен няма ламарина. Гребена е от дебела стоманизирана тел. Извита е и леко заострена отпред.Набива се директно в дървото/пробива се дупка,слагаш лепило и набиваш тела/, разстоянието е 4-5мм.Дървените части трябва да се подберат внимателно, да са без дефекти, за да може да изкара дълго инструмента.
masterval - майстор
Улеят на Крез е гениален!
Стоманизираната тел я взимам от стари изпокъсани телове на БТК - там има неръждаема корава стомана, та дрънка!
Заслужава си внимание да се види (с цел модифициране) и руския комбайн със закривените телове - на българския вариант досадното е, че шишовете набучват боровинки и трябва да се чистят.
И внимавайте за разстоянието - тази година масово има боровинки по 3 милиметра! Поне ва Витоша е така. Но може напролет да се берат челядинки...
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя дарак (комбайн) за бране на боровинки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: