За по големи отвори медна тръбичка с диаметър колкото желаем да пробиваме. На настолна бормашина ба бавни обороти. Мястото където ще е отвора се обгражда с пластелин и вътре се насипва абразивен прах събран от някой шмиргел. Оригиналната рецепта е с вода но аз съм ползвал и финно масло. Натиска се леко и се вдига така че между тръбата и стъклото да навлезе нова порция абразив. В началото почти не пробива докато се вбие абразива в медта.Тръбичката отрязва просто едно кръгче. На следващия джам става още по лесно. Е на дамаджани не съм пробвал но на дебело стъкло 10мм съм го правил. Има и един чалъм малко преди да се пробие се обръща от обратната страна и става перфектен отвора.
Аз имам едни такива дамаджани оставени ми в наследство но техния съндък е цял и от горе стърчи само малка част от гърловината. Вътре беше запълнено с талаш ама мишоците си го бяха харесали и запълни всичко с парчета стиропор и после с монтажна пяна. За да не излиза пяната през цепките на дъските слагах някакви парчета пластмаса на листове.
Аз имам едни такива дамаджани оставени ми в наследство но техния съндък е цял и от горе стърчи само малка част от гърловината. Вътре беше запълнено с талаш ама мишоците си го бяха харесали и запълни всичко с парчета стиропор и после с монтажна пяна. За да не излиза пяната през цепките на дъските слагах някакви парчета пластмаса на листове.