• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
8180 - майстор
Няколко съображения по темата, че и аз се каня да го правя.
1. Порестата гума ми се струва неподходяща - навлизането на вода в структурата на гумата, както и зад изолацията би влошило ефекта от изолирането.
2. С лепенето трябва да се предотврати споменатото в т.1.
3. Като лепило съм ползвал и считам за подходящо, но забравих името - вероятно на Хенкел, полиуретаново, за пистолет, някакъв Фикс (по памет), НО да е упоменат полистиренът, че другите го топят.
Естествено, по периметъра трябва да се положи непрекъснат слой лепило - да спира водата.

П.П. Съхне за час мах., бледо жълто-зеленикаво съдържание, за отговорно лепене препоръчваха съединяване, разлепване, изчакване и окончателно притискане. Ок. 10лв. флакона.
mir4oto - специалист
Нещо от сорта на хелметкс или прома, има такова на бизон. Не ти трябва кой знае каква здравина, тъй като водата ще го държи отвътре. Сещам се за още един вариант за изолация, с полиуретанова пяна, полиетиленов плик и нещо, което почти да запълни формата на казанчето.
слагаш плика, дистанцираш го от стените, слагаш формата, (която може да си направиш от стиропор например) и пълниш плика с пяна, оставяш да се втвърди и не се опитваш да махаш плика ;).
3-ти вариант:
взимаш листове стиропор, от които пласт по пласт изграждаш вътрешния изолационен обем по подобен начин, като този от видеото http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 37ZA4WVKi0
Даже може да си изтеглиш програмката с нея най-точно ще стане. Принтираш слайсовете налагаш ги върху стиропора и режеш, за предпочитане със струна.
Последна промяна от mir4oto на чет яну 03, 2013 5:49 pm, променено общо 2 пъти.
mir4oto - специалист
8180 написа:
Няколко съображения по темата, че и аз се каня да го правя.
1. Порестата гума ми се струва неподходяща - навлизането на вода в структурата на гумата, както и зад изолацията би влошило ефекта от изолирането.
2. С лепенето трябва да се предотврати споменатото в т.1.
3. Като лепило съм ползвал и считам за подходящо, но забравих името - вероятно на Хенкел, полиуретаново, за пистолет, някакъв Фикс (по памет), НО да е упоменат полистиренът, че другите го топят.
Естествено, по периметъра трябва да се положи непрекъснат слой лепило - да спира водата.

П.П. Съхне за час мах., бледо жълто-зеленикаво съдържание, за отговорно лепене препоръчваха съединяване, разлепване, изчакване и окончателно притискане. Ок. 10лв. флакона.
т. 1 - не знам как точно ще влезе вода в структурата на гумата, доколкото знам тя не е водоразтворима но дейстивително изолационния и ефект ще е по-малък от този на стирпор. :), водата е лош проводник на топлина, така че слоя вода от другата страна на изолацията не те бърка, много бързо ще се затопли до температурата на помещението и вероятността да образува конденз е нищожна. по т.3 - последен ред виж отговор по т.1 ;-)
kam34 - специалист
Имам същото пластмасово казанче от снимката на Велси. Наистина вътре има една стиропорена кора и ефекта е поразителен няма конденз. Кората фабрично не личеше да е залепена при моето и след известно ползване започна да се пълни вода под нея и да я надига. Разбрах за това от гадното скърцане на стиропора, проблема се реши като го разглобих и наплесках със накакъв силикон какъвто ми се намираше в момента (санитарен най вероятно). След лепенето не е мръднало повече.
dimitar.z - специалист
Оказа се, че казанчета с изолация са само пластмасови с странично пълнене. Порцеланови с долно пълнене с изолация няма.
infomar
Доколкото си спомням, се продава корк на малки частици - гранули. Ако смесиш тези гранули с някакво лепило и да получиш нещо като грунт и да го грундираш от вътре 4-6 мм, дали няма да има ефект. Коркът не попива вода.
http://www.corkbg.com/produkt2.html
dimitar.z - специалист
Вчера пробвах със стиропор и някакъв силикон Aqua. Уж изсъхна, всичко ОК и после се разлепи, сега изчистих остатъците тъкмо.
mir4oto - специалист
В тоя сайт за корка, са написали откровени глупости за свойствата му, единственото вярно, е че е топлоизолатор. Израза, че акумулира топлина направо ме уби, :rolleyes: и ако не е хигроскопичен, то тогава защо виното се съхранява в легнало положение така, че да се мокри тапата :partyman:
Хрумна ми идея :idee: залепи си корк отвън на казанчето, ще стане оригиналдъ ;-)
infomar
Дадох идея само с коркови частици....

Относно виното:
Бутилките с вино се запечатват главно с коркови тапи, които се произвеждат от корков дъб. Древните римляни запечатвали по този начин буркани и амфори. Коркът се отличава с топлопроводимост и със способността си да не пропуска течности.

След запечатване на бутилката, част от тапата трябва да остане в нейното гърло и трябва да бъде намокрена от виното. При това положение виното може да бъде съхранявано дълго време без опасение, че тапата ще изсъхне и виното ще се окисли.

Ако тази част от корковата тапа, която е в контакт с виното, образува видими кристали (бели при бялото вино и тъмно червени при червеното), което говори за наличието на безвредна сол на винената киселина. Но ако от двете страни на тапата се формира плесен, става въпрос за лошо вино – вероятно коркът е мухлясъл и пропуска въздух, което предизвиква развитието на бактерии.
dimitar.z - специалист
В крайна сметка взех едно ново казанче, като от линка. Преди да го монтирам, ще залепя стиропора с малко силикон за да не мърда.
  • 1
  • 2

Тема "Конденз на тоалетно казанче - изолация Направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: