Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Pooh - майстор
fox_vt написа:
На тази схема плочата на цялата къща една ли е,в смисъл монолитна лята на цяло?Ако е така мнението ми е че няма проблем да се среже отвора.
Спри се малко бе човек!
Как ще режеш така без никакво укрепване? Или нали е на чужд гръб ...?
То че може всичко - може, но най-малкото отвора трябва да се укрепи с метална рамка, като вида и размера подлежат на сметки. Нека специалистите да си кажат мнението - тия работи по принцип се изчисляват - не е на принципа "някой ми каза, че може".
fox_vt - майстор
Колега ти видя ли схемата изобщо :? Видя ли отвора който ще се изрежеи по точно площа му спрямо цялата плоча.Това е все едно да си направиш прозорец в бетонна стена.Обаче това важи както съм и попитал само ако плочата е цяла,демек на цялата къща.Но ако иска да не реже негова си воля дано влезе някой по компетентен да си каже тежката дума.
batkotony - специалист
Аз не съм по-компетентен,но искам да дам един пример от практиката,който работи вече доста години.Става въпрос за подобно изрязване на плоча,на което присъствах.Най-напред майсторите очертаха точния размер на отвора и изрязаха само повърхностно бетона без да закачат арматурата.След това с къртачи довършиха целия отвор,като арматурата си остана.В последствие направиха здрава рамка от винкел,която нахлузиха в отвора и там,където стигаше до арматурата се направиха точни прорези,така,че да се получи нещо като гребен,в който се закопча рамка и арматура.Завариха здраво местата на така получените сглобки и чак след това отрязаха излишната вече арматура.Не е имало никакви проблеми след това.
piron45 - майстор
Според мен няма да има проблем да изреже отвора, но за собствена сигурност и спокойствие не му пречи да монтира три тръби ф50 запънати в пода и тавана по дължина на отвора. След това може да ги полира и лакира в желан цвят за да изглеждат като декоративни.
VLADO66 - майстор
VLADO66 написа:
Вътре,вътре :wink: Подпираш на на 3 места през 60см. по дългата страна с метални тръби/шпризи/ с пети 10/10см. отгоре и отдолу.
Тъй де и аз това казвам.
ribnikolaevi - майстор
По време на рязането е задължително да има временни (телескопични) опори. Като го поставяш внимавай да не пренатегнеш. Ако ползваш клинове има реална опасност това да се случи.
Ако искаш да направиш нещата сериозни, да си спокоен че можеш да ползваш дълго време тази къща без проблеми силно препоръчвам да не прибързваш.
Когато ми остане малко време ще ти драсна схемичка.

Батко Тони е дал добър пример, но доста трудоемък. Все пак засега ще се въздържа да посоча другите решения, поради особеностите им, не ми се струват подходящи за направи сам.
Само имай предвид, че ако тръгнеш по предложението му, това заваряване се прави като армировката се оставя на поне 10 см да стърчи и се огъва да легне на винкела и тогава се заварява. Временни опори задължително! Въпреки това рискуваш да си спукаш плочата по диагонала, а и зида по дългата страна на отвора от четворките, задръж малко ако можеш.
ivanrib - помощник
Благодаря на всички. Не бързам още с рязането, най-рано другия месец.. Студеничко ми е да подновявам обекта. :drinkers:
А що се отнася за подпорите вече съм ги приготвил. Твърдо съм решил, че ще изрязвам плочата, но другата седмица чакам мой познат строителен инж. да дойде да огледа и да каже мнение и той. Колкото повече толкова повече! Нали така беше казал Пух.
професионал - специалист
Това последното дето го написа, е най-правилното решение - винаги съм казвал, че такива мероприятия не са за решаване от форуми - задължително се прави оглед на място от квалифициран инженер-конструктор, и след това се предприема каквото и да било! Не може просто така да изрежеш 30-40% от носещата арматура в едната посока на полето и да очакваш, че всичко е ОК! Ако е предвидено още при строителството - да - тогава ще са предприети необходимите мерки за премостване на армировката, но сега... [-X Ще стане, но след като се вземат необходимите мерки! Ако имаш арматурен план, ще помогнеш на казуса!
fox_vt - майстор
Автора не отговори на въпроса плочата цяла ли е?
Прикачен файл:
разпределение на етажа.png
разпределение на етажа.png (9.96 KиБ) Видяна 5923 пъти
Плочата в зелената част ли е или в червената?
ivanrib - помощник
Плочата е на целия етаж -100 кв.

Тема "изрязване на бетонна плоча или ...- съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: