Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Живея в София и тук нямам познати с работилница, които да ми го направят. Мисля за варианта да питам някой дограмаджия да направи нещо, примерно да се изпили малко външнта втулка на 4 места, така че да застане под ъгъл, и тогава да се ударят двете втулки. Но не знам дали не идват готови тия дръжки от производителя, или тук се прави тази операция (свързването на втулките).
ribnikolaevi - майстор
От фирмата, която монтира вратата, предложиха да сменят бравата с такава с 8 позиции (сегашната е с 4). Така ще се реши проблема, благодаря на включилите се!
tarlyo - специалист
Тази врата няма брава. Предполага ще ти сменят само дръжката, но това няма да помогне. Крайните положения се определят от мартината. Сега се сещам, че това което искаш може да стане с обков за двуосово отваряне, с подходящо блокиране на някой от елементите. Ще струва около 40лв за качествен обков, само материали.
marmoz - специалист
ribnikolaevi написа:
От фирмата, която монтира вратата, предложиха да сменят бравата с такава с 8 позиции (сегашната е с 4). Така ще се реши проблема, благодаря на включилите се!
Има дръжки с позиции на 45градуса но те са за брави с патрон,по принцип може да се вземе само дръжката и да се сложи ,но незнам да не вземе да опира,не съм се сблъсквал стакъв проблем........ :)
comunikator - специалист
При тези крила обикновено се слага мартина с "дълбоко сърце" за да може дръжката да дойде по навътре в профила,явно при теб са си я дупчили за обикновена мартина и затова идва така.
Каквото и да ти досложат дръжката няма да си смени позицията.
Но все пак от сникиката до колкото мога да видя касата от вътре е брутално замазана - от 60мм се виждат 4-5мм най-много или бъркам..?
ribnikolaevi - майстор
Не е замазано, всъщност целта беше да запазя и без това малката ширина на отвора между стаята и терасата. Касата е монтирана от външната страна, откъм терасата. Това, което виждаш, е замазка с дебелина около сантиметър.
Някакъв проблем ли е това, виждам че втори път го отбелязваш?
От фирмата бяха доста уверени в мнението си, като взема предвид, че само те се навиха на това изпълнение и всъщност си я направиха вратата, съм склонен да им вярвам. Поне колкото разбрах, ще ми дадат дръжка, която има 8 ямки, а не 4.
Ако съм разбрал правилно, ще ми дадат дръжка като на картинката:
Прикачен файл:
дръжка 4.JPG
дръжка 4.JPG (34.85 KиБ) Видяна 5700 пъти
За мен все още е чудно защо да не може двете втулки да се "застопорят" на различно положение спрямо това на снимката. Примерно завъртяно на 45 градуса. Някой може ли да коментира?
pavkatay - майстор
Аз бих ти предложил друга дръжка- по-тънка и със Z-образна форма. Използвам я, когато правя крило прозорец с обърнато 'Т' крило(отваря се навън, а стъклодържателите са вътре).
velsi - Почетен майстор
Завъртането на дръжката завърта и квадрата, респективно механизъма. Ние целим преместване на дръжката само. Така, че всяко допълнително нарязване на ямки не е решение. Трябва да се измени ъгълът между дръжката и квадрата. Мислете в тази посока. С дръжки от друг тип (за алуминий примерно) не става, квадратът е с друг размер.
ribnikolaevi - майстор
Специално за Comunicatorq ето схемата:

Прикачен файл

Sheme.JPG
Sheme.JPG (23.45 KиБ) Видяна 5675 пъти
marmoz - специалист
velsi написа:
(за алуминий примерно) не става, квадратът е с друг размер.
Става с дръжка за ал. врата с патрон,самата дръжка има модели вътре е като евреиска звезад и четериграма може да се сложи на 45 градуса,вярно че четериграма за алуминия е по дебел но с пилене на шмиргел /флекс/ в зоната на влизане в мартината ще стане.Единствено ме съмнява да не опре в касата .....както споменах по горе...... :)

Тема "промяна на ъгъла на дръжката на ПВЦ дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: