• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
8180 - майстор
=D>
nikolovvd - майстор
Понеже имам подобни тела и видях, че стартерите на снимката са за 220 волта, ще отправя едно предупреждение!
При мен са 4 пури с два дросела, а стартерите са на всяка пура по един и са на 120 волта.
В случай, че се наложи смяната им трябва да се обърне внимание на това, което пише на корпуса им, защото иначе може и да не заработят.
8180 - майстор
nikolovvd написа:
При мен са 4 пури с два дросела, а стартерите са на всяка пура по един и са на 120 волта.
Не бих казал, че този параметър е задължителен.
Най-добре (но също не задължително) е да се търси стартер със спецификация "SERIES", което е по-познато на продавачите.
Ето един типичен такъв за 220-240V !!
Преди бяха с подробни червени обозначения по корпуса:
Series - 220-240V; Single - 110-130V, което ще рече, че същият стартер ще работи и в схема с една пура, както и в американска мрежа.
И ОБРАТНОТО:
Ако ще се експериментира с НЕ "SERIES", по-важен е първият параметър от приведената спецификация:
Lamp Wattage - 4-22 W
Вероятността за успех е доста голяма, особено с едни стари полски в алуминиев корпус, дори и с по-голяма мощност.

Малко пояснение, което съм писал и преди някъде. След запалването пурата се държи като "ценер" за напрежение според мощността и дължината й. Идеята е напрежението на задействане на стартера да е по-голямо от напрежението върху пурата - стартерът да не се задейства повторно. От друга страна (в темата), е необходимо стартерът да сработи, когато другата лампа е светнала и напрежението в/у стартера е понижено.
В това отношение Николов е прав, но рядко производителите обявяват това напрежение.
Повечето пишат работното (мрежовото), което в БГ естествено е 220V.
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на лампите на това осветително тяло, оказа се проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: