• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
шоп - майстор
Оооо...не бъдете оптимисти. Ако отпуснатият кредит се върне в двоен размер ще е е приказка.

Имам опит с ипотечни кредити и написаното от мен е споделено от първа ръка. За кредит от около 100000 лв за 30 години се връщат около 240000лв горното по погасителен план. Към тези 240000 лв трябва да прибавим и такса разглеждане на кредите ( еднократна) такса обработка на кредита ( годишна и намалява според главницата) застраховка на имота ( годишна), застраховка живот на кредитополучателя...

Има разбира се много подводни камъни. Всичко зависи от погасителният план и дали вноските са анюитетни. Може цяла година да плащате погасителни вноски и да сте платили да кажем 100 евро главница и 3000евро лихва :shock: :shock:

Това си е живо погребване, но факт е, че много хора го правят и после остават хем без жилище, хем длъжници на банката. Бесилото не е решение, защото и наследниците им се оказват длъжници и единственото им спасение е отказ от наследство:-(

Взимал съм доста пъти ипотечни крадити но с идеята да ги изплатя вместо за 30 години за 1-2. Според мен този вид кредити е за хора с пари, които вместо да дадат 100% кеш да купят даден интересен имот и да завъртят парите за друго. Дори да стане проблем ВИНАГИ трябва да има 100% налични парите в кеш за да се изплати предсрочно имота.

Всичко друго е лотария. Нима можете да гарантирате, че 20-30 години ще сте здрави, ще работите и ще покривате вноските си?
Успехи на оптимистите.
lyubohar - майстор
За съжаление е прав колегата.
Не споменах за застраховките,таксите и т.н.
Само ще дам пример за жилището на баща ми-когато го изплати вноската беше 18лв.на месец.
Заплатата му-към 200лв. на месец.Това преди демокрацията.
Изводите ги оставям за размисъл.

Иначе аз извадих късмет-около 90 год.когато имаше криза казаха-който
има валута може да си погаси заема за жилище.За 700$ го изплатих.
Andri01 - майстор
Този номер ставаше 96-97 ма година. "Виденовата зима" - долара се беше вдигнал много и не малко хора смениха долари за левове и си изплатиха задълженията. Заплатите бяха по 3-4000лв ...голям кеф!
шоп - майстор
Andri01, не беше така
долара стигна 3000 лв за 1$

никой не сменяше долари за левове, ами обратно всичко живо купуваше долари и марки. Едно кафе тогава струваше 200 лева, а БНБ пусна банкнота 50000 лв 1997. Още си пазя фишовете от заплати по 140000- 180000 лева :-) ВСИЧКИ бяхме милионери!!!

Наистина имаше хора ( малко ) които си изплатиха жилишните кредити, но масово хората изгоряха. Интересното е, че човешката памет е къса. Забравиха опашките пред фалиралите бакнки. Познавам много хора, които имаха спестени пари за апартамент, вила или къща, но заради хиперинфлацията някой успяха да си купят цветен телевизор "електрон Велико Търново" за 1050лв. Други не реагираха бързо и не можаха с парите за апартамент, а едвам успяха да си купят радио "ВЕФ" или "Селена"

Извода в случая е как населението ( стадото ) бързо забравя стрижбата и след 15-20 години пак се реди на опашката за стрижба :-D

Но това е нормалният кръгроврат на живота. Има хишници, има и тревопасни.

Прикачен файл

1378577.jpg
1378577.jpg (69.69 KиБ) Видяна 1846 пъти
Andri01 - майстор
Един колега беше напуснал военните и имаше да им плаща заради това някаква доста голяма сума. Тръгна да пътува в БМФ и още след първия рейс обърна доларите си в левове и се разплати с шапкарите. Излязло му някъде към 300$ всичко. Беше мисля м.Януари 97-ма година.
naB4o - специалист
И аз съм пред дилема за кредит. Имам гарсониерка, която мислих да запазя и да се набълбуча с по-голям кредит за да взема тристаен. Малкия под наем, и по-леко изплащам големия, и после - два :-D :-D :-D НО, едно голямо НО! В крайна сметка реших да махна малкия и да тегля много по-малко за тристаен. Така вместо да робувам 15-20 години на Банките, ще имам няколко години камък на шията. А останалите ~15 години ако си спестявам по 7-800 лв ще са си 60К в евро.... и пак ще имам 2ри апартамент за детето. НО няма да съм хранил банката и да живея 20 години в стрес, нерви и притеснения!
Лично не бих се наел за такъв кредит, освен ако нямам солиден гръб. От няколко месеца чета и правя сметки, и стигнах до тези съждения. Другото, което ме подтикна е, че няма смисъл да инвестирам в панелката си и да вземам евентуално още една, пък и да чакам наследствено още панелка и половина.
Всеки сам решава какъв да си го набута :-D
А и още нещо, вече почти година си играя на кредит с жена ми. Т.е. нейната заплата (~1100) гледаме да не я пипаме, все едно си е взета от банката, и само ако се наложи да я бутаме. Като я бутаме, да не вземаме повече от 200-400. И да ви кажа, без да сме длъжници на някого, положението е малко поизнервено. Така че се имам готов на тази стъпка, но изчаквам още малко поне да имам един още по-солиден гръб (10-15К дай боже 20К начално + сумата от гарсонката)
Тези стъпки се обмислят много, и най-вече в перспектива, днес си на работа - утре, ами вдругиден? И какво ли още не....

Ако взимаш 2500-3000+ лв, ОК, в противен случай - дано не ти дадат кредит :)
lyubohar - майстор
Andri01 написа:
Този номер ставаше 96-97 ма година. "Виденовата зима" - долара се беше вдигнал много и не малко хора смениха долари за левове и си изплатиха задълженията. Заплатите бяха по 3-4000лв ...голям кеф!
Не става въпрос за "Виденовата зима".Колега,нещо си пообъркал годините.
Заплатата ми 96 год.беше 10000лв.,а 97-ма стигна 134000лв.
Разписката ми с която си изплатих апартамента е от 1989г.
Погасил съм 10700лв.със 700$.

Все пак човека е започнал нещо да не го разочароваме,но да разчита повече на собствени възможности.
Тогава се спи спокойно. :yawinkle:
шоп - майстор
naB4o, мъдро и умно мнение си постнал...дано да има хора, които да го разберат. Автора на темата също дано чете:-)

Само за едно не съм съгласен. Доход от 2500-3000 лв за едно 4 членно семейство и кредит е малък.

Само който на хартия е видял погасителен план от 360 вноски да кажем по 700 лева + всички спътстващи такси относно един кредит знае за какво иде реч. Другите, които не са го разбрали имат възможност да го научат по другият начин:-))))
Andri01 - майстор
Не става въпрос за "Виденовата зима".Колега,нещо си пообъркал годините.
Заплатата ми 96 год.беше 10000лв.,а 97-ма стигна 134000лв.
Разписката ми с която си изплатих апартамента е от 1989г.
Погасил съм 10700лв.със 700$.

Все пак човека е започнал нещо да не го разочароваме,но да разчита повече на собствени възможности.
Тогава се спи спокойно. :yawinkle:[/quote]

Да е жив,здрав и да постъпи умно/" послушай жена си,и постъпи точно обратното,за да не сгрешиш" :)/
И друго-два линка,просто за инфо/ :partyman: не се драпам :)/:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0 ... 0%BE%D0%B2 и долара през 89-та! http://www.aliceswonderland.eu/Alice-ex ... te-bg.html може би имаш в предвид 7000$? :partyman:
naB4o - специалист
шоп написа:
Само за едно не съм съгласен. Доход от 2500-3000 лв за едно 4 членно семейство и кредит е малък.
Само който на хартия е видял погасителен план от 360 вноски да кажем по 700 лева
Аз имах предвид, само негов личен доход 2,5-3К, жената да кажем 800-1000 лв. А аз гледах сметки от кредитни калкулатори, и първите 15-20% от срока на кредита погасяваш 70-80% от лихвите и едва 10-15% от главницата. Пък нека са с "равни" вноски или още по-зарибяващото - "намаляващи" :-D
А и още нещо - кредит за нещо важно и значимо! Много връстници (аз съм на 29 години) теглят по 25-35К за БМВта, айфони, дрехи и т.н., които от самата покупка са вече обезценени. Пък после поддръжки, горива и т.н. за колата. Не могат да насмогнат и накрая банките са лошите. Не че банките са баш добри, ама човек трябва да си прави сметката и да се разпростира според възможностите си.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Въпрос за ипотечен кредит." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: