Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте, купих си рог от бик, който е направен външно лакиран, нагласен, но се оказа, че не е обработен вътрешно така че да може да се ползва за пиене на течности. Мирише на животни, фекалии, че не се трае.Четох, че тази обработка става с епоксидна смола, но след това няма ли да е вредно и опасно да се пие от него. Има ли майстор, който да е правил такива рога за пиене? Може ли човек сам да си го обработи ако не се е занимавал с такава смола?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед дек 08, 2024 9:04 amdeny888@abv.bg написа:
Здравейте, купих си рог от бик, който е направен външно лакиран, нагласен, но се оказа, че не е обработен вътрешно така че да може да се ползва за пиене на течности. Мирише на животни, фекалии, че не се трае.Четох, че тази обработка става с епоксидна смола, но след това няма ли да е вредно и опасно да се пие от него. Има ли майстор, който да е правил такива рога за пиене? Може ли човек сам да си го обработи ако не се е занимавал с такава смола?
Грешно си чел
Николов Н. - специалист
Епоксидна смола става ,но трябва да е "food safe".
wanderer - специалист
Ич ли не може този рог да се изчисти отвътре механично? Тази мръсотия и миризма са в следствие, че сърцевината на рогът не е извадени веднага след смъртта на животното и е имало някакви гнилостни процеси. Иначе по принцип рогът си мирише на опърлена коса (кератин).
нед дек 08, 2024 10:58 amwanderer написа:
Ич ли не може този рог да се изчисти отвътре механично? Тази мръсотия и миризма са в следствие, че сърцевината на рогът не е извадени веднага след смъртта на животното и е имало някакви гнилостни процеси. Иначе по принцип рогът си мирише на опърлена коса (кератин).
Изглежда абсолютно чист отвътре като лакиран. Само тази миризма.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед дек 08, 2024 2:12 pmdeny888@abv.bg написа:
...но се оказа, че не е обработен вътрешно ... Изглежда абсолютно чист отвътре като лакиран.

Последно?

Пък и къф мъж си, де са ти топките, та да не мо'еш да пиеш от бичи рог натюр, ми се глезотиш кат' госпойца
MamaMy - майстор
Свършиха черепите ли, че минахте на рога? Вярно че Никифор I е прецакал Крум. А на Крум така му се е искало сервизче? С тези рога се излагате. 240 чаши чакат и няма кой да ги обкове в сребро.
hidrazin - майстор
нед дек 08, 2024 11:15 pmMamaMy написа:
240 чаши чакат и няма кой да ги обкове в сребро.
Прати ми ги и аз ще ги обкова. Безплатно и среброто от мен даже... :-D
:partyman:
MamaMy - майстор
Ще трябва обаче да разкопаеш розите. Ще ми трябва окончателен калкулатор с консуматив. :razz:
Иначе ние през годините тези чаши сме ги позлатили. Среброто ще хване лесно.

Тема "Епоксидна смола" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: