Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ptankov - специалист
"не са ли с някакво покритие гайките?"
Е то не се знае от гайка до гайка коя каква е.

От друга страна, не ми се ще да изхвърлям битовете само защото малко са ръждясали. Чудя се дали ако ги напръскам с някакъв ръждопреобразувател ще оправя работата. Не ги познавам много - много, но съм чувал, примерно, за някакъв "магически" ръждопреобразувател на Вюрт, дето бил много добър.
novgradski - специалист
По принцип след обработка с преобразовател на ръжда - следва "покритие"...защото ръждата тръгва с нова сила ,а дали е заразна -при натиск между черна стомана и неръждавейка -в зоната на контакт може да се появи ръжда (няма да "изяде" цялата неръждавейка - но е дразнещо грозно),примерно огъване на неръждаема ламарина на абкант .Някои ламарини са фолирани,но ако няма -може и "наелон" или стреч да свърши работа.
Битовете може и на финен пясъкоструй да минеш,но после пак следва покритие -примерно някаква галваника (хромиране ,поцинковане....) или поне омасляване -защото пак ще ръждясат.
nikolovvd - майстор
Наличието на ръжда по Гидоре, означава само едно - МЕНТЕ или БОКЛУК.
Истински инструменти на ръждясват.
lov - майстор
И това не е. Просто не са му трябвали. Я се огледай по твоите инструменти дето ги ползваш постоянно дали всичките са с идеално покритие и със сигурност имаш и нещо дето де е и чувало че има такава ма па си стои лъскаво.
Па то на много комплекти инструмент му викат гедоре ама дали е такова вообще. Щот и аз имам едно такова камъните никога не са ме предавали но си е черна закалена стомана без никакво покритие. Е те на обикновен човек като го види все му вика гедоре па то си е комплект камъни с въртоци.
nikolovvd - майстор
Да, работата с Гидоре е като Ксерокс Канон, шампанско Искра и Коняк Плиска. :lol:
koveslav - майстор
ptankov написа:
Имам едно гедоре, на което битовете му малко са поръждясали. Ако завивам болтове и гайки с него има ли опасност ръждата от битовете да се пренася върху болтовете и гайките и те да ръждясват?
Не е заразно.Не се притеснявай,бачкай си спокойно.
ПП Изключение има само при работа с болтове от Опел-ще се зарази и ще ти изгние гедорето. :partyman:
8180 - майстор
Не съм специалист, но с очите си съм виждал в метален цех на сериозна мебелна фирма.
Имаше участък за работа с неръждавейка. Навсякъде бяха разлепени предупреждения - "само за неръждавейка. За нарушителите - глоба!"
На въпроса ми - "Защо?", отговорът беше - "Заразява се от черното, особено разни шлайфове, флексове и под." На абканта също имаше.
Споделям факт - нямам мнение.
torbalan - Дървен философ
8180 написа:
Не съм специалист...
Да не би да става дума за галванична корозия?

Ако с един и същ инструмент се обработва черна стомана и неръждавейка - теоретично микро частици от черната може да попаднат в неръждавейката... При наличие на влага това би създало условия за галванична корозия...

При нас в АЕЦ-а има доста тръбопроводи от неръждавейка, но чак предупреждения да ги пазим, не съм виждал и чувал.

Иначе по темата - ръжда ще се появи, ако има условия за това, независимо с какво са били завити гайките и болтовете...

Друг пример се сещам - имам комплект тенджери на около 17 години от неръждавейка. Турски са, нищо особено. През 12 от тези 17 години с тях е готвено върху обикновени котлони от черно желязо. Нищо им няма на тенджерите...
На един от капаците се откъсна дръжката, та я парнах с електрожена. Тогава изобщо не съобразих, че трябва да ползвам електрод за неръждавейка.... Та си имам една черна точка на капака :) Но само там, където е заварено... Не се е разрастнало... :)
8180 - майстор
torbalan написа:
Ако с един и същ инструмент се обработва черна стомана и неръждавейка - теоретично микро частици от черната може да попаднат в неръждавейката... При наличие на влага това би създало условия за галванична корозия...
За нещо такова ставаше дума - бяха се изложили с някакви декоративни пана.
Заваряваха перфектно профили - VIG и специална тел. След шлайфане (крейцване) почти незабележими снадки получаваха - там също било опасно.
Не гарантирам какво съм разбрал, но бяха факири (и скъпи) - правили са ми някои рекламни елементи и аз някои дреболии за техни обекти.
nikolovvd - майстор
По принцип неръждаемата немагнитна стомана не се окислява при нормални условия.
Когато купувах частите за външния комин ми казаха, че издържа 30 минути при 900 градуса преди да се окисли.
Окисляването на неръждаемата стомана (иноскса), принципно прилича на окисляването на титания и се изразява в промяна на цвета. В зависимост от дълбочината на окиния слой се променя и цвета. Титания например при галванично окисляване, може да добие от син до златист цвят. Галванично, защото се търси равномерност, която с нагряване няма как да стане, а е по-скъпо от гледна точка на оборудване и консумация на енергия.
При нагряването на неръждаемана стомана цвета си променя от синьо до светло кафяво. По нататък може да приложа и снимка на окисления комин.

Тема "Ръждата "заразна" ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: