• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
vrangelov - специалист
GEORGI5959 написа:
... В буре за ракия не се поставя вино и обратно.
Защо да е грешно. Срещал съм из Интернет, че се практикува. Първото зареждане се прави с бяло вино, а от второто нататък с ракия.
Из сайтовете на бъчварниците пък препоръчват бурето да е обгорено, но независимо дали е или не е, задължително да се закисне със студена вода и да след това да се изплакне с вряла вода.
Не съм пробвал буре за ракия, но скоро ще пробвам. Зимата ходих при един производител, но ми казаха, че правят само бъчви за вино. Те ставали и за ракия, но са по 225 литра. Аз вече ги режа асмите така, че дадат грозде за 20 литра ракия. Кога ще ги събирам толкова литри.
Тъкмо сме на темата препоръчайте някоя бъчварница, от която сте останали доволни. В другия форум препоръчват полски буренца. Не ми е проблем да си поръчам от там, все ще намеря някой говорещ полски, но ако има български със същото качество, предпочитам да е българско.

Поздрави
SEV - специалист
vrangelov написа:
GEORGI5959 написа:
... В буре за ракия не се поставя вино и обратно.
Защо да е грешно. Срещал съм из Интернет, че се практикува. Първото зареждане се прави с бяло вино, а от второто нататък с ракия.
Из сайтовете на бъчварниците пък препоръчват бурето да е обгорено, но независимо дали е или не е, задължително да се закисне със студена вода и да след това да се изплакне с вряла вода.
Не съм пробвал буре за ракия, но скоро ще пробвам. Зимата ходих при един производител, но ми казаха, че правят само бъчви за вино. Те ставали и за ракия, но са по 225 литра. Аз вече ги режа асмите така, че дадат грозде за 20 литра ракия. Кога ще ги събирам толкова литри.
Тъкмо сме на темата препоръчайте някоя бъчварница, от която сте останали доволни. В другия форум препоръчват полски буренца. Не ми е проблем да си поръчам от там, все ще намеря някой говорещ полски, но ако има български със същото качество, предпочитам да е българско.

Поздрави
https://www.olx.bg/ad/proizvodstvo-i-pr ... 5E7sg.html
vrangelov - специалист
Благодаря! Доволен ли си от тях? Пише, че буретата се обработват от зимен дъб, това добре ли е? Не са ми далече, ще отскоча и ще си го взема лично. Тъкмо ще видя как ги правят. Имат и сайт.
На сайта им нищо не пише за обработка с гореща вода, само с хладка.
SEV - специалист
За 60 годишния юбилей на баща ми,поръчах едно 20 литрово буре за ракия.Напасването на дъските е много прецизно,както от вън така и от вътре.Имам чувство,че са го струговали.Вътре пуснах една камера тънка,гъвкава и с диод(на синковеца),видях,че е обгорено.Такава беше и уговорката.Имам няколко бурета от един доста прославен майстор от Провадия.Същия ми е обяснявал и показвал какво е "сладък" дъб,какво е зимен,но нищо не ми е останало в главата.Единственото което запомних е,че дъските трябва да бъдат с една и съща текстура с еднакъв цвят,без чепове и др.
Сравнявайки това буренце и тези моите,с ръка на сърцето мога да заявя,че новото буренце е по добро като изработка.Дъските видимо изглеждат като моите,на старите бурета.

Предстои ми смяна на моите буретата за вино,минаха вече 5-6 години.Смятам да купя дъски за бурета(френски дъб).Най вероятно ще питам хората от сайта,дали не биха ми направили бурета с мой материал.
Гост - специалист
Това, което купих е обгорено.През стреч-фолиото, с което беше опаковано- не се усещаше миризма. Като го напълних със студена вода- вуздуха, който излезе от бурето миришеше на пушек.
А и като гледам детайлите- май е правено точно от същия производител, на който беше пуснат линк по- горе.
vrangelov - специалист
Ще чакам отзиви и от двамата тогава.

Поздрави
preslav - майстор
Честито на всички купили си буре за ракия, със здраве да си ги ползвате!
Аз се отказах от подобни покупки откакто се отказах от пиенето на ракия, а се отказах от ракията когато прочетох какви отрови си варим по казаните. Не казвам, че не правя ракия, но я правя за други, които харесват тази отрова, която не се коригира нито в буре, нито с отлежаване, нито с билки, нито с баене.
krasi92 - майстор
Ако прочетеш и видиш какво има в саламите ще спреш и тях да ядеш :rock: .За бурето хубаво изплакване многократно и проба да не пропуска му е достатъчна.За разлика от стъклото в бурето ракията диша а това и помага да остарее
preslav - майстор
krasi92 написа:
Ако прочетеш и видиш какво има в саламите ще спреш и тях да ядеш :rock: .За бурето хубаво изплакване многократно и проба да не пропуска му е достатъчна.За разлика от стъклото в бурето ракията диша а това и помага да остарее
Аз и салами не ям френде, не че не съм намерил и други начини за тровене.
Иначе съветите дадени по-горе за използването на бурето са правилни - проверка за теч, проверка за вкусовите качества на налятата ракия, своевременно разливане в стъкло (казвам го защото питащият си мислеше, че ще държи ракията с години в бурето).
За отровите в самогона, който си правим споменах защото се шири мнението, че щом е домашно е чисто, но истината е, че никой не знае какво точно е сътворил - нагледал съм се на изпълнения от всякакъв род, като се започне от събирането на всички гнили плодове (за да не станат зян), мине се през маята за хляб и се стигне до казана със содата бикарбонат, главите лук, магиите с мед и т.н. Всички говорят за метила, а се оказва, че това не е най-страшното в домашната ракия, но по тези въпроси си има специализиран форум - http://www.rakiyata.com/forum/
Hoвoceлckи - майстор
На всяко лекарство в листовката има пълно описание на страничните ефекти, от което обикновено те побиват тръпки ако го зачетеш. Въпреки това, не мисля, че някой се отказва да пие лакарства по тази причина. Почти същото е ако се взреш в кой да е етикет, на кой да е хранителен плодукт или напитка - тъпкано е с "Е"-та. От друга страна, няма проблем и с абсолютно чист етилов алкохол, човек да стане алкохолик и да си унищожи черния дроб. Изобщо: "дозата прави лекарство от отровата" и обратно. В крайна сметка всеки има право на личен избор ... :)
П.П. Мойта ракия е от дестилация на виното ми, което правя всяка година, но така и почти не пия. Винаги махам по литър първак на всеки 20 литра ракия (толкова е добива ми от един казан). При падане до 38 градуса спирам изваряването.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: