Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
donnna - специалист
аз моето дюшаме как го редих....

скарата си я правих през 60-65 см. върху плочата - нивелирана, хваната с ей такива види за дърво в трупчета... може и с дюбели. бичметата - 3.5 на 3.5 , 4 на 4 - квот имаш... после посредата си направих замазката, като отдолу сложих стериопор...

дюшамето трябва да се "аклиматизира" в стаята дето ще се полага... моето седя от септември до април... тъй като имам дюшаме в 3 стаи с различна ширина - 3.65, 3.30 и 3.10 м. 3-4 пъти си играх да сортирам дъските, като най-хубавите ги сложих за най-широката стая...

монтирах ги като през бичме ковях пирони - 3-4 см., а през бичме - разпробивах с дрелката и слагах види за дърво - мисля че бяха 3/30 мм. голяма играчка беше....

между бичметата върху замазката слагах две ивици лепило С 300 - тогава нямаше толкова разнообразни лепила като сега.... и след монтажа слагах отгоре два чугунени радиатора - да притиснат докато хване лепилото...

не казвам че сега нямам фуги тук-там - основно там където беше печката с дърва за отопление през зимата - но това е нормално за мен в следствие големите температурни разлики....
null - специалист
EDI написа:
Руснаците вместо стяга, за прибиране на дюшемето използват едно нещо дето му викат скоба на Смоляков.Много просто и удобно нещо.
Я дай малко повече информация и ако може снимки на тая скоба.
Не можах да намеря нищо за нея. Може би ми куца руската терминология.
Иначе ми се струва излишно това, което казва колегата за замазката и лепилото. Колкото до винтовете - не съм използвал. Само пирони 5см.
null - специалист
Всъщност сам си го намерих http://www.cover-floor.com/doska1.php
Spokoiniq - майстор
null, човече, сайта е жесток, обади се да черпя бира :)
mici - специалист
null написа:
Жив да си!!! Точно това търсех да намеря, благодаря.
bigshop - специалист
null написа:
Тази система използваше моя баща преди доста години за поставяне на дюшеме. Но така, както е показано на картинката има малък проблем: ако клинът 2, който е откъм дъската 1, няма нут, ще нарани самата дъска (ще смачка перото). Тъй като рядко се правят нутове на клинове, по-удачно е между клина и дъската да се постави парче от същата дъска с дължина 20-30 cm и свалено/издялкано перо.
Колкото до вида на скобата смятам, че с обикновената става достатъчно лесно и надеждно. Освен това тя се използва и за съединяване на греди. Докато скобата на Смоляков (така ли се нарича и у нас? ) е по-сложна и не знам дали се използва за други цели.

Прикачен файл

dusheme-1.gif
Със скоба на Смоляков.
dusheme-1.gif (6.58 KиБ) Видяна 16383 пъти

Прикачен файл

dusheme-0.gif
С обикновена скоба.
dusheme-0.gif (6.59 KиБ) Видяна 16383 пъти
EDI - майстор
У нас не съм виждал някой да използва скобата.Аз си я направих, като сменях едно дюшеме в приземния етаж.Бях я видял в една стара руска книжка - " Ремонт квартир своими руками".
Savov - специалист
Един въпрос - като набиеш клиновете между скобата и дъската, къде ще остане място за гвоздея?
masteradmin - майстор
Ами първо се кове (в нута), след това като сложиш следващата и главата на пирона "наранява" нейното перо затова леко се причукват следващите дъски. За повече Виж тук
Savov - специалист
Мерси за препратката, изчетох я, но въпроса си остава - до колкото разбрах от по-горните снимки, скобата се поставя на гредата; зачукват се клиновете и дъската прибира към предишната; браво на нас, обаче как ще вкараме пирона в нута, като ни пречат клиновете? Те са на мястото, където ще ковем. Аз ли съм тъп? Между другото, аз съм мислил да използвам крика от колата, но не знаех каква опора да му осигуря. Тази скоба е перфектна за целта, а крика ще замести клиновете.

Тема "За дюшемето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: