Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
masterval - майстор
Страхотно :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

Фитнес, браво.
1,2,3, обясни, как се прави това с вар, моля те. Падаме си по ЕФТИНИЙКИТЕ.
fitnes___ - специалист
koledata da kaje toi moje i s trici da ia napravi sigorno :thumbs:
W123 - специалист
Фитнес,не съм искал да се заяждам така че горния ти пост не го приемам като провокация.
А за варта Мастер,това си е доста стара и изпитана технология но е трудна за изпълнение и вече хората които я владеят са на изчезване.
Като първо естествено стои избора на качествена вар.То общо взето колкото и да избираш докато не си пробвал даден продукт на определена фирма няма как да кажеш за какво става дума.
Самата вар спокойно замества сатена или друго лъскаво финишно покритие.Обаче самата подготовка на материала изисква доста време и е хубаво да се приготви доста преди това.
Да уточня само че се работи с гасена а не с хидратна вар.Вземаш си да речем три торбички по 10 кг и две големички кофи.Изсипваш варта от пакетите в едната кофа и наливаш вода.Общо взето на 10кг вар около 3л. вода,ама честно казано малко на око.С миксера разбиваш няколко минути,оставяш да си почине,и пак разбъркваш.Ще се получи едно такова никакво...като рядка боза.След това вземаш ситото на жена ти с което пресява брашно и с едно канче започваш да сипваш разбитата вар в ситото и леко го разтръскваш за да поизтече.Това се прави във втората чиста кофа.Ще се очудиш колко боклуци има вътре...в смисъл едри частици а като я пипнеш варта изглежда много финна и мазна.След като се прецеди цялото количество и си отделил по-едрите частици,се взема тензух,прегъва се на две и му се връзват два по два съседни ъгъла.Слага се на първата кофа която си измил идеално да я покрие като копира вътрешната повърхност.Ако сте двама човека става по-лесно нататък но и сам става.Изсипва се тази "боза" и се вдига тензуха като го държиш за възлите които са образували дръжки,и започваш да ги движиш двете нагоре-надолу в срещуположни посоки за да може да изтече варта.На 4-5 литра пречистен материал измиваш тензуха като внимаваш за посоката на водата от чешмата.Винаги струята трябва да е обратна на посоката на изтичане на материала и винаги се цеди само ет едната страна понеже ако се обърне може да изпаднат боклучетата в пречиствения разтвор.След като всичко е прецедено измиваш другата кофичка и пак същия номер.
Така вече със сигурност пречистения материал се оставя в кофа или друг съд с капак.С течение на времето варта "пада" на дъното и водата се отделя отгоре.Обикновенно това става за две седмици до месец като веднъж на седмица ако имаш мерак можеш да я изливаш но и да не я бараш няма проблем.Вече опитно можеш да си прецениш кога се е утаила самата вар и се е получила една гъста пастообразна и нежна консистенция.
Както казах по-горе това да се шпаклова с вар е финишен слой и нестава за запълване на големички грапавини и кривини.Преди това трябва да си има нанесена шпакловка.
Когато е готово всичко и си решил да започваш,изливаш водата и пак с миксера хубаво се хомогенизира сместа.Безпроблемно може да се оцветявава в цветове които си искаш но е хуваво да се използват естествени колоранти понеже все пак нанасяш абсолютно натурален продукт.Принципа за варта е че когато се оцвети след нанасянето и изсъхването цвета става 50% по-светъл но може да се определи с проба.След като е приготвен определения цвят и определеното количество колорант започва разбъркване с миксера на високи обороти и постепенно се добавя цвета и се продължава хомогенизирането.За разлика от гипса или сатена няма проблем че се бърка на високо обороти и това че влиза въздух.След няколко минути след като си почине сместа пак се разбърква и се затваря капака и се оставя 24-48 часа.След това преди нанасянето се разбърква отново и се започва.
Принципа е шпакловка на два слоя но може и на три,зависи от шпакловчика.
Първия слой се нанася малко по-дебеличко ако може да се каже това за точи вид материал.В него няма фин пясък или прибавки които да ти позволяват дебело ннасяне и доста прозира.Работата е с мламашката от неръждаем материал да се нанесе плътно навсякъде.Трудното и майсторлъка тук е това че най-малкия натиск прави ленти и деруги,все едно да се мъчиш да гладиш кисело мляко.След 5-10 минути вече слоя дръпнал леко и позволява "доизкосуряване" и леко и внимателно се изцикля,не до блясък а да се компактира.
Не следващия ден се прави същото но вече основата от предния ден променя малко скоростта на дърпане на варта и ... абе немога да ти го обясня точно,или трябва да се види или да се усети.Ако се прави само на две ръце сега на втората могат да се зададат леки шарки и вече се изцикля както трябва.
Това важи ако ще стой самата вар като декоративна мазилка,а ако ще се боядисва може леко да се оцвети колкото да даде основа.Пиниза тук е да се боядиса с варов латекс и гарантирано че няма да има грам мухъл.
Ако се остави самата вар да стои на стената без да се боядисва определено с изциклянето може да се предаде страхотен блясък понеже самия материал го позволява.
На допир е засъхнала тази шпакловка на следващия ден,нормално е готова след три-четири а напълно е изсъхнала след три седмици.
Високите температури са голям противник на варта преди да е изсъхнала,за това лятото е гадна работа а недай си боже докато е мокра да я изпържи директно слънцето...
За това аз обичам да я работя зимата защото по-бано дръпва а и в стаите определено температурите са около 15 градуса а това е прекрасно.

Малко набързо нахвърлях технологията не все пак е важен принципа.Който реши да го работи този материал трябва да има много спокойна ръка и търпение но резултатите са впечатляващи.Не трябва да се мисли че шпакловката с чиста вар ще цапа.Няма такова нещо.Става изключително твърда и може да се мие директно с гъба с вода.Това все пак не е хидратна вар пръскана с пръскачка а е компактирана маса.Ако има здрава основа на която е нанесенаможе да изкара десетилетия безпроблемно.
fitnes___ - специалист
не се косиа споко :wink: просто споделих мнението си эа АРТЕСУКА нали эа тва е тоэи форум :prost:
masterval - майстор
1,2,3,
Ценен материал :2thumbs: =D> =D> =D>
Надали някога ще го приложа, но ме изкефи. Чувал съм, че преди първата ръка хоросанът трябва да е влажен?
Savov - специалист
masterval написа:
1,2,3,
Ценен материал :2thumbs: =D> =D> =D>
Надали някога ще го приложа, но ме изкефи. Чувал съм, че преди първата ръка хоросанът трябва да е влажен?
Да, доколкото зная основата е по-добре да бъде прясна или да се овлажни. Правил съм си такава шпакловка у дома, но работих директно с гасената вар без прецеждане и протакване. В крайна сметка при шпакловането винаги се откъсват песъчинки от основата и подобно дългомесечно цедене ми се вижда малко прекалено. Е, ако искаш финалния ефект да бъде като шпато венециано, вероятно трябва да послушаш колегата от по-горе. Сигурно е прав.
Успех!
W123 - специалист
Естествено че при първата ръка се откъсват пращинки и за това аз го правя след гипсова шпакловка вече като финишен слой.
Savov - специалист
Разбирам. Аз съм го правил върху финния слой на варо-пясъчна мазилка. Резултата беше задоволителен, но не изумителен. Казват, че така стената можела да диша. А като се прави в/у гипс, логично основата трябва да бъде суха. Няма ли голяма опасност да се напука първия, по-дебел слой вар когато е върху гипс?
W123 - специалист
Тц,няма да се напука ако преди това с баданарката намокриш обилно гипса и ако я изциклиш леко варта.
trademark - напреднал
Така.....гледам тука се е развихрил дебат...
Само че аз просто споделих на човекът пуснал темата , къде е разликата между двата материала и какво може да се направи при малко повече желание и опит с тях
Не се занимавам професионално с мазилки за това няма да споря, само ще добавя че разликата като краен ефект между сртестук/стукопласт + боя и оригиналната "Стуко Венециана" не е фрапиращо голяма......
Вярно е че с "оригинала" се работи много по лесно....НО ....разликата в цената е в пъти повече.....
Така че който може да си го позволи и има излишни пари нека се ориентира към "оригиналните" качествени материали
Казвам всичко това понеже съм пробвал и двата материала и знам за какво става въпрос

P.S. Моля всички майстори в този форум който се занимават с такива мазилки , да ме извинят ако някъде нещо съм объркал
Не искам никой да обидя, нито да му изям хляба, просто споделям .......

Тема "Артестук" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: