Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Лазурен лак = прозрачен лак.
Яхтен лак = не му влияе силната слънчева светлина (няма нищо общо с яхти и вода).
Безир = масла които за дървото са като кремчето по женските ръце - подхранва, забавя стареенето.
Мухъл по дърво - реално няма такова нещо. Има синьо-черно оцветяване ако дървото болно (в момента не ми е в главата името), с това синьо-черното няма оправия, но пък при теб оттук-нататък няма как да се зарази.
Дървото го лакираме за да не се цапа. Отвътре просто няма нужда.
Ако решиш все пак да потъмняваш тази мебел, намери си подходящ на цвят лазурен лак. Имай предвид, че всяко повтаряне потъмнява. Идеалното е от първо минаване да постигнеш наситеност на цвят. Ако не си уверен, че ще се справиш, то си вземи по-светъл лак, за да може на 2-3 ръце да постигнеш желания цвят. Инак е по-лесно и безопасно да байцваш преди лак и после с безцветен лак, но твоят случай не е такъв.
Мен ако питаш, не си усложнявай живота :wink: , празници идат.
HD - специалист
n_a написа:
Мен ако питаш, не си усложнявай живота :wink: , празници идат.
Ейтова вече е полезна информация!
Ще видим, може и да не си усложня живота :wink:

* "Мухъл по дърво - реално няма такова нещо. Има синьо-черно оцветяване ако дървото болно (в момента не ми е в главата името), с това синьо-черното няма оправия, но пък при теб оттук-нататък няма как да се зарази. "

И тук съм на 6 - то моето вече е заразено, т.е. по някои от тънките летви на рамката има такова черно - абе ако имам ходене до другия апартамент довечера ще щракна едно фото да видите.

* "Дървото го лакираме за да не се цапа. Отвътре просто няма нужда. "
И тук съм съгласен, но аз исках просто да го мина и отвърте ейтака за защита от разни дървоядни създания, не за друго :? Пък момента е сега, докато още не съм я досглобил спалнята ... Освен това не държа да е лак, може и нещо като безира (демек евтино), ама безира потъмява дървото малко ...

Та значи да преговорим сега - ако все пак си взема лазурен лак, с който само да мина отвътре? Ейтъй, за успокоение на душата :)
Само ми кажете "да" и довечера отивам и го взимам лака :-D
крум - специалист
Има един грунд на Сократес. Безцветен, антибактериален и т.н.
Ако искаш замо за защита, мини го с него.
Повърхността след него не стои като лакирана и може да поеме в последствие каквото искаш покритие.
Има го в Бриколаж на цена около 12-13 лв.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Всеки стар паркетаджия ще ти каже че нелакираните паркети не ги нападат дървояди. Не знам каква е връзката, но усещам един стремеж към мързеливо нелакирване на скрити повърхности.
Прекрасно би било да минеш всичко възможно с горещ ленен безир. Ама защо да глезиш грозна чамова спалня и без това купешките легла максимум до две години почвате да ги подпирате с речници и енциклопедии по съвсем небояджийски причини.
HD - специалист
Ето малко снимки на спалнята, а в следващия пост е и гардероба, който искам само да освежа с някакъв тъмен лак ...

Прикачен файл

4.jpg
Тук има малко дефект на дървото, ама за толкова пари толкова ...
4.jpg (177.02 KиБ) Видяна 10966 пъти

Прикачен файл

3.jpg
Спалнята без матрак. Ето тази рамка вътре евентуално бих "нацапотил" с нещо ...
3.jpg (169.77 KиБ) Видяна 10966 пъти

Прикачен файл

2.jpg
Това са чекмеджетата, които влизат отстрани на спалнята
2.jpg (141.74 KиБ) Видяна 10966 пъти

Прикачен файл

1.jpg
Това е спалнята с матрака
1.jpg (144.03 KиБ) Видяна 10966 пъти

Прикачен файл

5.jpg
Тук също ...
5.jpg (148.43 KиБ) Видяна 10968 пъти
Последна промяна от HD на пет дек 14, 2007 10:46 pm, променено общо 1 път.
HD - специалист
Ето го и гардероба и секцията, които са точно до спалнята, и заради които се чудех да направя и спалнята такава тъмна ...
Гардероба обаче ще го махам, защото няма място за него, понеже стаята е малка и самата спалня я зае почти изцяло :-(

Прикачен файл

7.jpg
7.jpg (137.3 KиБ) Видяна 8595 пъти

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (146.29 KиБ) Видяна 8595 пъти

Прикачен файл

10_Garderob_3.jpg
Вратата на гардероба - много е лъскава, но самия гардероб не е чак толкова :-))
Не се чудете защо е изрязана вратата - така си беше ...
10_Garderob_3.jpg (169.04 KиБ) Видяна 8595 пъти

Прикачен файл

9_Garderob_2.jpg
Пристройката към гардероба (личат си два вида лак съответно)
9_Garderob_2.jpg (184.38 KиБ) Видяна 8595 пъти

Прикачен файл

8_Garderob_1.jpg
Това в ляво е дъното на гардероба - в дясно е тавана.
8_Garderob_1.jpg (148.67 KиБ) Видяна 8595 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Това ваше жилище ли е? Поиграй си да разчертаеш идеалната мебел за стената зад вратата. За малко пари в Практикер или мр.Бриколаж ще ти скроят подходящите по цвят плоскости. От наличните стари мебели ще направиш рафтовете. Заслужава си отвсякъде!
HD - специалист
Да, наше жилище е - апартамента, който купихме миналата година към август месец, и в който още не сме се нанесли (защото основно аз си го ремонтирам, като нямам заделени средства затова) - но вече останаха такива глупости, като почистване и монтаж на шкафчета тук-там :lol:
А иначе идеята ми е (понеже страдаме сега от кинтонемия) сега да караме с тези мебели (така го купихме, с обзавеждането. То имаше и още много неща, но ги разкарахме), а по-нататък полека лека да ги подменяме със съвременни такива :) , за което сигурно ще имам много питания за идеи, разположения и т.н.
Надявам се Нова година - нов дом :lol: , т.е. там да посрещнем новата година ...

П.П. Имах голямото желание да снимам апартамента в процеса на ремонтирането му, но първо нямах фотоапарат на разположение, после пък като си купих фотото (чак това лято стана това) нямаше кой да снима, защото хич не ми беше до снимане, защото бързах все да отхвърля работа ... :? Но имам някоя и друга снимка отпреди и сега, та може да спретна нещо. Нали имаше тема "Вашите ремонти" или нещо такова беше :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
:cool: Радвам се за вас!
Най-добре си спести парите за освежаването. Дай ги за хубави пердета.
galin.com - специалист
Може да се откажеш от всякакво лакиране, аз в началото си представях друго. Една снимка какво прави а ? Рамката и нелакирана ще изкара доста. Таблите и челата на чекмеджетата са лакирани, друго не ти трябва.
Поздрави майстора :) , тарикаткско ти е спретнал синята дъска в скрито място.
Перфектна е, постилаш и лягаш. Ама да не си сам.

Тема "Съвет за лакиране на чамова спалня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: