Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Ton4o_84 - помощник
Благодаря за съветите, утре ще отида и ще ги проверя на живо, по гореописания начин.
Последен въпрос относно диска.
Вероятно на първо време ще използвам диска от комплекта за по-грубовати проекти, защото искам да си правя едни етажерки от неламинирано ПДЧ, (онова с интересната текстура, дето прилича на масив) и няма да са забележими недостатъците.
Но след време ще се опитам да си правя мебели вкъщи и ме интересува какъв качествен диск да си закупя, от който няма да има надъвкване. В нета прочетох, че трябва да търся такъв в повече зъби, но не разбирам марките и подлежат ли на заточване.
Благодаря за съветите, ориентирахте ме чудесно!!
MamaMy - майстор
Препоръчвам ти този циркуляр: https://www.onlinemashini.bg/rachen-cir ... pks-55/954 Аз си го закупих по препоръка от форума и съм супер доволен. Не само, че не е малък, но при рязане на плоскости даже се налага да прибирам диска нагоре. Не усеща материала. Движи се като нож в масло. Сравнително лек е и маневрен. Няма лазер, но винаги може да се монтира гайка за диска с лазер. Всичко друго е налично. Има накланяне и регулиране на дълбочината. За основна работа е супер. Мощен, но безшумен и без излишни вибрации.

Изображение
пишман_майстор - майстор
пон яну 13, 2025 8:56 pmLisko написа:
Разликата между правене на кофражи и етажерки за книги които изглеждат елегантно е като между касаплъка и пластичната хирургия.
Т.е. викаш, де се вра да давам акъли ...
Ма то и от касаплък има много, дет хал хабер си нямат и там си има тънкости . Ако им дам дори една кокошка , няма знае отде да я почне. Пък какво остана за прасе или айде поне за заек ...
Djack - специалист
Има ли някаква причина, на почти всички модели ръчни циркуляри двигателя да е от дясно на диска и да ти скрива ряза? Аз имам лидълски и много се дразня, че трябва да се водя само по засечката отпред на плочата или по специална "шина"?
пишман_майстор - майстор
Масово в Европа са така. Диска е отдясно. Имам няколко и с леви дискове. Основни американски машини . Или правени за щатите. Има плюсове и минуси.
Ton4o_84 написа:
Но след време ще се опитам да си правя мебели вкъщи и ме интересува какъв качествен диск да си закупя, от който няма да има надъвкване. В нета прочетох, че трябва да търся такъв в повече зъби, но не разбирам марките и подлежат ли на заточване.
За мебели , дори и за етажерки , са необходими и стац.машини. Скъпо удоволствие.
Дисковете са важни, но не е само до брой на зъбите. Зависи от доста неща, като вид рязане ( напречно/надлъжно), наклон на зъба , зависи дори дали ще е мека или твърда дървесина.
Но основното е, че са необходими и стационарни машини за такива цели. Като за начало качествен абрихт, настолен циркуляр и потапящ циркуляр с изтегляне. Също и основен набор ръчни ел.инструменти, помещение, вентилация/аспирация ( не е за подценяване м/у другото ) . В един по-късен етап и щрайх.

Но се почва отнякъде :)
Успех.
Последна промяна от пишман_майстор на пон яну 13, 2025 10:30 pm, променено общо 1 път.
Ал_ - специалист
Прикачен файл:
IMG_0745.jpeg

:partyman:

И нещо, правено с кофраж, от човек с две леви ръце
Прикачен файл:
IMG_0543.jpeg

МамаМу, много добра препоръка. А лазерът за ръчен циркуляр не съм убеден доколко изобщо ще е нужен.
Що се отнася до разкрой на пдч за мебели - при положение, че има фирми за разкрой аз лично - не бих си го причинил
пишман_майстор - майстор
:-D А леви, недей лъга ся.
Супер е станала !
Когато на човек му работи математиката , всичко става.
И да, за разкроя на ПДЧ е най-добре във фирма за разкрой. То има и много такива , които предлагат и стоката, и услугата.
Но вече за масив , мебели... там е дебела работата.
П.п. лазер на ръчен не му трябва, виж линеал, водач , една права дъска дори, ще е по-ценна в случая.
Ал_ - специалист
Най-добре водач, да
А и има чудесни решения в духа на форума

Изображение
MamaMy - майстор
За водач ползвам алуминиев профил от най-старите дограми още от соца. Прихващам го с две стеги, но мисля да го направя стационарен на маса на която вграждам циркуляра или фрезата. За сега леко съм стопирал проекта по здравословни причини, но ми остават 20% от работата.
Ал_ - специалист
Не съвсем стационарен имаш предвид, нали? Аз ползвах алуминиев г-образен корниз от време оно.
Не качвай бошчето на масата - ще ти пратя един циркуляр за нея :partyman:

Тема "Съвет за избор на ръчен циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: