Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
borkata3000 - специалист
Emerald написа:
Леле Борка, ако са такива светещи цветовете на дограмата, не се учудвам на подигравките които си брал. :-D Предполагам, че не, едва ли си намерил такива фосфоресцентни бои. :lol: Иначе, като съчетание светло синьо и светло зелено е много добре, стига да се подберат добрите нюанси. :) Има един плавен и мек преход между двата цвята, който създава тюркоазена свежест. Често се използва съчетанието за детски стаи поради пастелните цветове.

По въпроса ти...

Изказал си една много мъдра мисъл "харесвам цвят, който подхожда на обстановката си". Браво! Ако подхождаш така, няма да сбъркаш. :wink:

За съжаление, ние не виждаме много от обстановката. Може да разсъждаваме само хипотетично между три нюанса, които са много неутрални и биха могли да се вържат добре със всеки един цвят. :)
Ако харесваш червено, прекрасно би могъл да вкараш червено и то ще хармонира много добре с черния цвят на мебелите. Само че трябва да знаеш границата и да бъдеш умерен за да постигнеш добър резултат. Да подбереш добър, неутрален, неярък червен нюанс и да го съчетаеш с мек млечно-бял фон +черните мебели.
Ако дадеш повече подробности от помещението и евентуално план, може да помисля евентуално за подробности къде какъв цвят да сложиш и в какво количество.
:-D
Това е плана->
Изображение

Дивана най-вероятно ще бъде под прозореца, но това в последствие (като взема дивана) ще го реша. Голямата стена, където е масата изглежда така:
Изображение
Искам тази декорирана стена да се отличава от другите.
Мебелировката основно е планувана цвят Венге. Засега кухнята е изпълнена така. Предстои и секцията. Но секцията може и друг цвят, зависи на момента какво ще ми хрумне. :razz:
Емералд, ако приложиш някое цветно квадратче за цветовете, които ще споменеш по-долу, ще си ми много полезна. Изображение
desss - специалист
в кухнята, трапезарията и хола ми цветовете са венге и избелен дъб, а ламината ми е почти същия цвят като твоя. и трите стаи ги боядисах мноооого светло бежово, стана добре, открояват се мебелите. в понеделник ще направя снимки и ще ги постна, щото вече сме почти готови
borkata3000 - специалист
Не се сдържах и отскочих до Бриколаж. :) Избрах 2 цвята, един за холното помещение и другия за кухненския бокс и тавана (целия) и специалната стена. :-D Като боядисам ще покажа.
Justy - майстор
И не забравяй, че няма два еднакви зрителни рецептора, така че приемай съвети, но сложи това, което ще радва твоите. А ние ще дойдем да критикуваме :wink:
borkata3000 - специалист
Justy написа:
И не забравяй, че няма два еднакви зрителни рецептора, така че приемай съвети, но сложи това, което ще радва твоите. А ние ще дойдем да критикуваме :wink:
Взимайте валяците и идвайте да критикуваме заедно. :-D
Emerald - модератор
Много ми харесва тази структурирана релефна стена. Разликата в текстурата на стените ще даде допълнителен "обем". Разположението също ми харесва. Ще бъде добре според мен ако и малката перпендикулярна стеничка боядисаш в същия млечно-бял цвят. Не оставяй снежно-бели участъци никъде за да не стои това по-жълтеникавото като зацапано (тавана също в лек топъл нюанс). Освен това, така ще смегчиш като цяло интериора. Колкото до червеното, можеш да внесеш червено зад дивана, а също като дребни елементи по другите стени (завесите, картини по стените над масата, тапицерия на столовете и други декоративни елементи). Какви са ти дивана и секцията? А гърба на кухнята? Дай да ги видим като модел и цвят за да помислим с дозировката на цвета.

Възможни са различни варианти с нюансите, разбира се. Аз направих само един примерен. Това което мога да дам като съвет:

- използвай топли нюанси на червено. Ако избираш цвета по каталог, търси топлите гами! В случая го направих по-тъмно за да има присъствие и характер и малко керемидено, което ще стопли допълнително.
- Не оставяй никъде снежно бяло. Вече си направил една стена релефна, която има лек топъл оттенък.
-избягвай да внасяш повече цветове. Имаш един тъмен почти черен, който си има тежко графично присъствие, като внесеш и червено и ще запълниш гамата. Колкото тя е по-чиста, толкова по-добре ще изглежда.

Изображение

Тук на схемата съм стоплила прекалено светлия нюанс, но ти се ръководи от своя (той е леко бежов, докато при мен малко повече розовее). :?
Още един вариант:

Изображение

Може да боядисваш на райе участъка който искаш да декорираш и подчертаеш повече. Стои много елегантно и е добър контраст с карето което имаш. Може също така райето да избереш за текстила.

Изображение
borkata3000 - специалист
Emerald написа:
Много ми харесва ...
Emerald,
това ми се струва страхотно цветово решение за спалнята. Винаги съм искал стаята за спане да бъде оцветена в тъмната гама на някой цвят, а тези ливаеещи ми се струват идеални, както съм си го представял.
Понеже вчера не се сдържах и свих до Бриколажа, взех 2 цвята (1 за кухн. бокс и тавана и другия за холната част. Първия цвят не мога да го определя, втория е някакво меко оранжево. И днес ще отида да помацам. Като стане ще кача снимки.
Благодаря за отделеното време и внимание. Изображение
borkata3000 - специалист
Боядисах тавана в светлия цвят от двата. Първо ъглите на тавана, после останала част в квадрати по ~1 квадрат с разнасяне в двете посоки, както е описано в "Статии" в сайта. Благодаря за полезната статия.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
със светкавица:
Изображение
без светкавица:
Изображение

Цвета на тавана и декоративната стена е един и същи. Но нещо не ми допада това, че квадратите не се отличават и май ще им сменям цвета.
На най-долната снимка съм показал вече нанесения цвят и проба от другия цвят, който беше планиран за холното помещение. Но предвид явното несъответствие между двата цвята, оранжевото ще се сменя. :? Къде гледахме ... Изображение Сега ще търсим подходящ цвят за останалата част от помещението.
Emerald - модератор
Олее, борка...това не е съвсем оранжево, това розовее... :-D Ти как го избира? По каталог на хартийка или поръчва цвета да ти го правят? Зарежи го този прасковен и не се подвеждай по хората (бъди сигурен че всеки втори ще ти каже праскова защото българина май друго не си представя :lol: ). Ти имаш един сериозно заявен цвят в помещението- този на кухненските мебели и трябва да избираш цвета на стените в съответствие с него. Бежовото си е много добре. Не прави стената с шарката различна- нека се отличава само като текстура (бъди сигурен че много добре ще се забелязва, но няма да е натрапчиво). Ако я направиш цветна, ще погубиш ефекта от самата шарка и от релефа. Вниманието ще се концентрира повече на цвета.

Гледай сега...Имаш тъмна мебел, стените ти наоколо трябва да са светли за да изпъква. Но ако не внесеш цвят, интериорът ти ще остане безцветен. Трябва ти наситен цвят като трети допълнителен. Помни правилото на смесване на 3 цвята в интериора 60%-30%-10%. Имаш един основен светъл (светло бежовото)-60% + един допълнителен неутрален (мебелите)- 30% и + един трети за пикантност, който да внесе жив цвят- 10%.

А искаш ли да ти дам една смела идея, която да открои тази стена и да я направи забележима като един вид "произведение на изкуството"? :roll: Сложи я в рамка! Просто и ефектно. Обрами я като картина със широк корниз по краищата. Корнизът може да боядисаш в онзи жив цвят който ще добавиш за пикантност, какъвто и да избереш за него (желателно по-наситен, но гледай да не е ярък). А може рамката да е същата като мебелите- черна (или каквото там ти е венгето). Ако ти е съвременен стила, рамката по-изчистена, ако е нещо по-еклектично като стил, може да си позволиш повече волности за тази рамка. Може и двойна- едната по-навътре на известно разстояние.

Само не я боядисвай стената в цвят. Ще погубиш ефекта от нея защото е в съседство с тъмна мебел. :?
borkata3000 - специалист
Emerald написа:
Олее, борка...това не е съвсем оранжево, това розовее...
Емералд, дойде ми идея която ще се отрази добре на декор. стена (вместо да я боядисвам) - да я осветя отдолу или отстрани, точно тогава ефекта на квадратите изпъква така, както искам да бъде. Ще направя снимка като ходя другия път, за да покажа.
Съотношението за смесване на цветовете не го разбвах - процентите показват съотношенията на квадратурите, които притежават различните 3 цвята или?
Какъв цвят според теб е подходящ, да продължа към холното помещение?

Tова е снимка със светкавица, стената се осветява отстрани и ето, получава се добре:
Изображение

Тема "Моля за цветови съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: