Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
velsi - Почетен майстор
Да, първоначално така си мислех. Сега вече знам, чи има vidifloor единични и ще проверя какви са тези, които съм гледал. Първия ред така ли се нарежда? Като на тази снимка?
prascho - майстор
Според мен не се реди така. Реденето би трябвало да е както при стиропора - тройно, а не четворно кръстовище. Така наредено вероятността да спука стиропора е огромна, не виждам причина това правило да не важи и за подовите плоскости!!!! Тук има сили на натиск и ако се сложи втория ред плоскост, която покрива изцяло четири посочното кръстовище вероятността от пропадане, спукване на втория ред е голяма. Аз лично бих ги разминал. Абсолютно същото се отнася и ако минават тръби на парно по пода. Посипката е желателно да покрива изцяло тръбите и върху продължението им да ляга не фуга а цяла плоскост и при двата реда. Тръбите са критична точка от възможно пропадане!!
Тани - модератор
prascho написа:
Според мен не се реди така. Реденето би трябвало да е както при стиропора - тройно, а не четворно кръстовище. Така наредено вероятността да спука стиропора е огромна, не виждам причина това правило да не важи и за подовите плоскости!!!! Тук има сили на натиск и ако се сложи втория ред плоскост, която покрива изцяло четири посочното кръстовище вероятността от пропадане, спукване на втория ред е голяма. Аз лично бих ги разминал. Абсолютно същото се отнася и ако минават тръби на парно по пода. Посипката е желателно да покрива изцяло тръбите и върху продължението им да ляга не фуга а цяла плоскост и при двата реда. Тръбите са критична точка от възможно пропадане!!
Още един , който мисли повече , отколкото чете!
Така ли имаш предвид?

Прикачен файл

P1030854-1.jpg
P1030854-1.jpg (109.35 KиБ) Видяна 5106 пъти
prascho - майстор
точно :thumbs: , виж как хубаво разсъждавам :-D. ПО този начин и двата реда, като вторият е изместен отляво и отдолу. Аз бих попълнил получилите се фуги с лепило.
Последна промяна от prascho на нед мар 09, 2008 8:41 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
prascho написа:
точно :thumbs: , виж как хубаво расъждавам :-D. ПО този начин и двата реда, като вторият е изместен отляво и отдолу. Аз бих попълнил получилите се фуги с лепило.
И аз така разсъждавах(или не) ... докато не почнах да редя втория пласт! Първия ред на втория пласт е залепен , сложи мислено втория да видиш какво ще се получи :-D
velsi - Почетен майстор
Добре де, като положиш първия лист върху посипката можеш ли да се качиш върху него, за да положиш следващия? Няма ли да се размести? И ако не може, тогава как се процедира? Ами като стигнеш в ъгъла на помещението?
Тани - модератор
Сега ще ходя да взимам прошка и като сее върна ще напиша по-подробно начините , които съм ползвал ! А иначе това ми е първия сух под и на него си правих експериментите - да може да ходиш по него- не се размества! И заора не е като стигнеш до ъгъла , защото може да стъпваш навсякъде , а зора е как да положиш първия лист в ъгъла :-D
prascho - майстор
Тани, ще залепне от рас втори ред, като се разминат всички фуги. Велси, Тани е напълно прав. Трудността е в полагането на първия лист. Аз бих започнал от ъгъла с най-дългата стена. Преди да сложа каквато и да е посипка пускам успоредно на нея листа /150см/ и проверявам до колко ми е прав ъгъла /страната 100см се подрязва спрямо ъгъла/.
velsi - Почетен майстор
Ъгъла със сигурност не е прав. В тази къща прави ъгли няма. :-D Та в този ред на мисли каква фуга се оставя към стената и с какво се запълва?
prascho - майстор
Велси, купуваш посипка или керамзит и оставяш 24 часа да се аклиматизира в помещението. Същия ден залепваш минерална вата с размери 10мм дебелина, 100 мм ширина по долния ръб на стената. Тя ти определя фугата към стената. На следващия ден си подготвяш първият лист, пускаш мастари за ниво и дърпаш посипката. Листовете гипсфазер трябва да ти опрат във ватата залепена към стената. Не се притеснявай и в нашата къща няма един прав ъгъл. На следващия ден след като поставиш втория ред гипсфазер грундираш, поставяш крайна настилка и ако ватата стърчи я подрязваш на нивото на готовия под. Перваза скрива фугата.

Тема "Въпроси за сух под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: