не ме разбра. в средата на пло4ката пак има лепило но непокрива на 100%,
- 1
- 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ppeettiioo
- специалист
20 мнения в "Въпросче за подови плочки"
Разбрах те. Каква е причината да няма лепило?
masterval
- майстор
$64EN, моите уважения!
Ако ти гониш 100-те процента, а получаваш 80, не разбирам, защо още търсиш някаква помощ? Някъде съм чел, че толкова (80) процента са достатъчни за здравото полагане на плочки. Не съм срещал оригиналното твърдение (ако има въобще такова), но ми се струва реално. Когато плочката полежи така един месец, тогава пробвай да я вдигнеш
или да поскачаш върху нея.
А и защо трябва да измисляме, с къкъв гребен е най-правилно да редим силно дефектни плочки, когато "трето качество от края на четвъртата петилетка" вече никой продавач-консултантка ;) не разбира, а все гледа да ни продаде испански или "испански" плочки?
А плочки модел "костенурка" могат да се лепят само ако с дълга маламашка изравниш отдолу лепилото и я шляпнеш върху изтегления с гребен (произволни милиметри зъб) материал връз пода.
Ако ти гониш 100-те процента, а получаваш 80, не разбирам, защо още търсиш някаква помощ? Някъде съм чел, че толкова (80) процента са достатъчни за здравото полагане на плочки. Не съм срещал оригиналното твърдение (ако има въобще такова), но ми се струва реално. Когато плочката полежи така един месец, тогава пробвай да я вдигнеш

А и защо трябва да измисляме, с къкъв гребен е най-правилно да редим силно дефектни плочки, когато "трето качество от края на четвъртата петилетка" вече никой продавач-консултантка ;) не разбира, а все гледа да ни продаде испански или "испански" плочки?
А плочки модел "костенурка" могат да се лепят само ако с дълга маламашка изравниш отдолу лепилото и я шляпнеш върху изтегления с гребен (произволни милиметри зъб) материал връз пода.
$64EN
- специалист
masterval написа:$64EN, моите уважения!и на мен ми се върти в главата 80% , че пишеше на чувалчетата с теракол , но аз не съм казвал 80% , а 98%
Ако ти гониш 100-те процента, а получаваш 80, не разбирам, защо още търсиш някаква помощ? Някъде съм чел, че толкова (80) процента са достатъчни за здравото полагане на плочки. Не съм срещал оригиналното твърдение (ако има въобще такова), но ми се струва реално. Когато плочката полежи така един месец, тогава пробвай да я вдигнеш![]()
![]()
или да поскачаш върху нея.

masterval
- майстор
$64EN, извинявай, шашнах се с процентите, това с 80-те беше от първият пост.
А как пресмяташ 2-та процента, когато лепиш с гребен? Ако отлепиш плочка тя цялата е на раета (или респективно пода), бих предположил, че съотношението на лепило и празно е 60:40 или 70:30.
Струва ми се, че 98-те процента са недостижима мечта при редене на някаква площ, а не на единична плочка. Когато се налага да подменя счупена плочка на пода, тогава стават 100 %, но технологията е друга
А как пресмяташ 2-та процента, когато лепиш с гребен? Ако отлепиш плочка тя цялата е на раета (или респективно пода), бих предположил, че съотношението на лепило и празно е 60:40 или 70:30.
Струва ми се, че 98-те процента са недостижима мечта при редене на някаква площ, а не на единична плочка. Когато се налага да подменя счупена плочка на пода, тогава стават 100 %, но технологията е друга

ppeettiioo
- специалист
НАИ после някои да ми отговори на този въпрос нормално.БЛАГОДАРЯ Masterval
masterval, 100% е когато там където трябва да има райе, си има лепило, а не празно. Не става дума всичкото празно да е в лепило.
masterval
- майстор
n_a написа:masterval, 100% е когато там където трябва да има райе, си има лепило, а не празно. Не става дума всичкото празно да е в лепило.n_a, усещам някакво противоречие - хем да са 100%, хем "Не става дума всичкото празно да е в лепило."
Не мога да си представя тези 100% някъде да ги има. Чувал съм някои да казват, че за подовете бъркат лепилото много рядко, та плочките им "плували направо". Ако така се редят плочки, може и да се направи "фул контакт", само да не сложиш отгоре мастара!
Усещай щом искаш, каквото искаш. Празник е, все пак.
Нагледах се на майстории, включително и рядко лепило, плаващи плочки и тн.
Когато с гребена сложиш лепило на пода/стената, лепнеш плочката и тя по цялата си повърхност има контакт със следите от гребена - това е 100% залепване. Колкото си сложил, толкова контактува.
Чрез натиск (приплескване на лепилото) се нивелира. Не е цел да оплексаш 100% повърхността на плочката, а да имаш 100% залепване.
Нагледах се на майстории, включително и рядко лепило, плаващи плочки и тн.
Когато с гребена сложиш лепило на пода/стената, лепнеш плочката и тя по цялата си повърхност има контакт със следите от гребена - това е 100% залепване. Колкото си сложил, толкова контактува.
Чрез натиск (приплескване на лепилото) се нивелира. Не е цел да оплексаш 100% повърхността на плочката, а да имаш 100% залепване.
- 1
- 2
Тема "Въпросче за подови плочки" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература