----------------------
JCK Special Combination Whetstone (#1000 and #4000)
---------------------
Темичка в която ще Ви запозная с един камък, тип "японски воден", благодарение на колегата matsan, който ми го предостави за освежаване и изготовление на кратко представяне.
Камъкът може да бъде закупен от - http://www.japanesechefsknife.com/WhetS ... #Whetstone







няколко снимки от процеса на освежаване за хората, които не искат или нямат време да изгледат клипа:


https://www.youtube.com/watch?v=5TcNlNaKT6A




Първоначални впечатления:
- завидни размери, подходящи за всички размери кухненски ножове докъм 10-на инча - с някое 270мм gyuto или 300мм yanagi ще трябва малко повече внимание
- качествено изработен
- плътен
- тежък
- страната с грит 1000 е по-пореста, попива вода по-бързо
- страната с грит 4000 не "пие" вода толкова бързо като 1000-та
- за момента бих го определил като сравнително мек камък (с оглед скоростта с която се подравни), но нека изчакаме пробите...
Голямо благодаря на колегата matsan, за предоставената възможност - *DRINK*
Из западните форуми има доста изписано за камъка, като мненията са предимно позитивни...
добавка за направи си сам форума
Въпреки че се продава от сайт за кухненски ножове със завиден успех може да използвате камъка за заточване на ножове за рендета, длета и други дърводелски инструменти - друг е въпросът дали имате нужда от 4000 грит камък?