• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
miroki - майстор
чет юни 13, 2024 12:55 pmnautilus33 написа:
Разбирам. Иначе не съм чак толкова голям пияч и 200лв за ново ми се виждат доста. Просто исках да го видя как ще стане в това. Иначе си го държим в пластмасов бидон. Може тези дни да опитам метода, който описа, пък ще видим :)

Иначе доколкото прочетох, виното от бидона, след като мине бурната ферментация, изчаквам още около седмица и го прехвърлям в бурето, без джибрите. Само виното.
Всеки си има своя технология. За памид е както написа. При по-тежки вина, за да е по-леко виното се точи около 7-8 ден след смилането. И до 3-4 дена за да станат съвсем леки вина почти розе. Розето веднага, като бяло вино.
40л вино по 5 лв са 200.
Като измиеш бурето и за последно като напълниш с прясна вода си сипи една чаша вода след 2-3 часа и я изпий да видиш има ли някакъв мирис вкус и т.н. Мил съм мухлясало буре.
Поне може пластмасово буре те са до 100 тина лева за твоите литри.

https://roto.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B ... %d1%8f-50/
Баръма - напреднал
Защо пластмасово буре?
Пластмасово буре не е буре, а съд за съхранение, като ще е така да си го държи в бидона.
Бурето има други функции, които вярвам ги знаеш, тъй като си редовен в https://www.rakiyata.com/forum/
:partyman:
miroki - майстор
Да, така е. Но само ако има възможност да го поддържа и да не допуска сезон празно буре. Трябва да се живее там. Не става от събота на неделя с миенето.
Пластмасовото има гърло, като на буре, а не като на бидон и се окислява по-трудно понеже е легнало и има доста по-прилично уплътнение Пак изпуска от него но малко.
Миналата събота надигнах едно да изкарам последното. Тази събота ще източвам. Беше си добре на вкус. Имам и дървени и пластмасови. Бидон аз вече никога за вино. Само за бурна ферментация бидона.
Баръма - напреднал
Нямам предвид да държи вино в бидона след бурната ферментация, ако не му се занимава с бурета, то има стъклени съдове и разбира се неръждавейка. В по-добрите винарни буретата се сменят на 2-3-4 сезона, защото вече няма какво да дадат на виното, а могат да му навредят.

Аз съм по ракиите, там буретата се полват по-дълго. Най-добре е ракия в буре изтощено с бяло вино.
И пак зависи кой го е правил, от какъв материал, и кой е правил виното, разбира се.
Но не и в буре престояло 13-15 години при незнамсикви условия!
kr1100 - майстор
чет юни 13, 2024 12:55 pmnautilus33 написа:
Разбирам. Иначе не съм чак толкова голям пияч и 200лв за ново ми се виждат доста. Просто исках да го видя как ще стане в това. Иначе си го държим в пластмасов бидон.
Хората отдавна са открили и произвеждат CrNi съдове. пр.гюм 100л е само 160 лв.
hidrazin - майстор
Я па не съм толкова завеян че да пия ракия.
УпотребЛЯВАМ само VODKA ... Сигурно съм много проЗд?
А дано, ама надали... :lol:
Баръма - напреднал
Ракия правена от друг, освен от брат ми, не пия.
Иначе всеки може да направи добра ракия ако спазва някои основни правила, ама не. Хората масово пият отрови, обаче много си ги харесват. Дядо му така правел и не приема акъл от други :axe:
Като ходя на гости и ми предложат домашна казвам, че не обичам ракия и пия водка! :-D
Andri01 - майстор
"УпотребЛЯВАМ само VODKA ... Сигурно съм много проЗд? "
ФАТМАШКО просветление или извънземни в тиквата ти??? :lol: :lol:
hidrazin - майстор
Най-качественото сварена ракия се нарича VODKA... :)
В нея не трябва да има ацетилалдехиди и етилацетати, висши алкохоли които са си отровни, метанол...
Демек хубавата ракия е чист спирт с различна концентрация. Но чист спирт - само етилов и вода.
Ми то тогава си е ... VODKA. :lol:
(Да не говоря че при анализ на домашнярка който съм правил, в резултатите е имало и ОЛОВО. )
чет юни 13, 2024 11:06 pmAndri01 написа:
"УпотребЛЯВАМ само VODKA ... Сигурно съм много проЗд? "
ФАТМАШКО просветление или извънземни в тиквата ти??? :lol: :lol:
Здравей ВОДОЛАЗ ! На тее акъла си ти го знаем. Всички!
Що не ходиш да :

Прикачен файл:
Водолаз сер.jpg

И не забравяй после да се забършеш със стиска водорасли.
Може и с някоя медуза де... :rock: :lol:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: