• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 24
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chefo77 - майстор
Защото, Тинки, когато започнах да следвам Екология, всичко беше цветя и рози. Сваляха звезди, за да ни покажат колко значими ще бъдем в общата картинка. Каквито са колегите в развитите държави. Тук знаеш ли с какво се сблъскват колегите? Със закостенели мозъци, хора, които заемат някакви позиции от памтивека, на които единственият довод защо нещо не трябва да става, е защото "Няма ти на мен да ми казваш какво е, аз съм от 30 години тука, ти вчера дойде". Без да има никакво значение какво казва закона - това в първия случай. Във вторият позицията на еколог е на регистратор, който само отчита някакви данни, преправя ги на допустими (защото ако ги пусне реални, ще отнесе хурката) и ако случаааайно му се падне да напише някоя програмка за намаляване на вредното въздействие, то няма никакъв шанс да бъде изпълнена. Това не са оправдания защо не работя по специалността си, това е реалността.
Аз не съм отрекъл тотално това, което адаша казва! Хората, които са положили много труд за да се образоват, заслужават само уважение! Нито съм отрекъл, че по-високообразованите хора са и по-интелигентни в по-голямата си част! И е почти невъзможно човек от по-ниско стъпало професия, да усвои такава от по-високо. Но да се изправя някакъв и да сере върху всички от по-ниското стъпало професия само защото е инженер, хайде да се усеща малко.

Между другото, винаги съм твърдял, че висшето образование не те учи толкова на знания, колкото на начин на придобиване на такива и на начин на мислене. Учебниците, по които учат и в момента в техническите университети, са мой набор ... А електрониката и компютърните системи - докато излезе от печат и вече е остарял учебника :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Като седя и чета постовете на утвъдили се инженери като Чираче и Тинки,ме обзема отвътре една гордост, че България има своите достойни инженери, които сами успяват да си сглобят мебелите, да си боядисат колата за 10лв, да си наредят первазите и да се справят успешно с други такива трудности. На всичко отгоре няма област в която да не са компетентни, няма тема, в която да не дадат компетентен съвет. Те са предполагам гордостта на България -специалисти в престижни области - атомна физика, компютърни технологии и софтуерно инженерство. Малко ми е мъка, че нямаме изявен неврохирург във форума, че да се гордея и с него :(
toolegittoquit - майстор
LazarGanev написа:
Тинки,ме обзема отвътре една гордост, че България има своите достойни инженери, които сами успяват да си сглобят мебелите, да си боядисат колата за 10лв...
Много те дразни това, че боядисвам калник за 10лв и стои като фабричен, нали? :?: Ама аз не се имам за капацитет по всичко, просто ентусиаст по доста неща.
Chefo77 написа:
Между другото, винаги съм твърдял, че висшето образование не те учи толкова на знания, колкото на начин на придобиване на такива и на начин на мислене. Учебниците, по които учат и в момента в техническите университети, са мой набор ... А електрониката и компютърните системи - докато излезе от печат и вече е остарял учебника...
Транзисторът откакто са направили първия не се е променил особено много, освен по форма и производствена технология. Принципите са едни и същи. Същото е и с компютрите. Хубаво излязло ново, но новото е добре познато и малко позабравено старо. :) А учебници се издават, ти недей така...
И че завърша с ена мисъл на най-гоуемия инженер - Тодор Живков!
"Днес завод за полупроводници, утре завод за цели проводници!" :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
toolegittoquit написа:
Много те дразни това, че боядисвам калник за 10лв и стои като фабричен, нали?
Ама не, как, защо да ме дразни? Просто човек получава такива комплекси за малоценност, че да не смее да признае за членството си в Камарата на инженерите :cool:
Junak - майстор
Добре е, че има Камера на бояджиите... :-D
stoianov_n - специалист
cholev написа:
Автосервизаждиите са пълна драма с изключение на моя майстор- Ясен, Шел Сливница/Опълченска - Майстор :prayer:
Ти, да не ги обиколи всичките в цяла България, че да говориш така? :x
Чираче написа:
Всеки средно интелигентен човек може за броени дни да усвои професии като бояджия, плочкаджия, ламинатаджия, и т.н. Достатъчно е само да има набито око и преценка какво точно върши.
Ако говорим за автобояджия, не става така лесно. :wink:
Ама както каза Чефо, доста си ограничен и няма смисъл да ти обяснявам. :wink:
Чираче - майстор
stoianov_n написа:
Ама както каза Чефо, доста си ограничен и няма смисъл да ти обяснявам. :wink:
Възможно е. Но приемам критика само от хора, които са нещо повече от мен. Ако аз кажа нещо хубаво или лошо, задължително ще подкрепя тезата си с доказателства. Иначе е празнословие. :lol: С единствена цел да кажем нещо, независимо какво....
nikolovvd - майстор
toolegittoquit написа:
Чирачето има известно право. Не мога да си кривя душата. Има неща, за които се иска сръчност. Атомна физика и неврохирургията не са от тях. Там се изискват много години труд - четене и смятане.
Придполагам имаш пред вид плетене на дантели от атомни решетки.
За неврохирургията въобще не ти трябва сръчност. Само да не ти треперят ръцете, но и нова се оправя с една две ракии и удри с баданарката.
За твоя изненада, дори да размахваш една пръчка пред 50-100 музиканта, се изисква много повече от сръчност.
Неглежирането на чуждият труд у нас е в основата на бедността! Особено когато LAN-аджия преценява професията на неврохирург. Докато не се отучим да гледаме в чуждата паница и да се уважаваме чуждия труд, ще си стоим на едно място, докато другите напредват.
stoianov_n - специалист
Чираче написа:
Ако аз кажа нещо хубаво или лошо, задължително ще подкрепя тезата си с доказателства. Иначе е празнословие. :lol: С единствена цел да кажем нещо, независимо какво....
Аз съм те цитирал бе, какво повече. :-D
Чираче написа:
Всеки средно интелигентен човек може за броени дни да усвои професии като бояджия, плочкаджия, ламинатаджия, и т.н. Достатъчно е само да има набито око и преценка какво точно върши.
Аз съм автобояджия от 15 години и ти казвам че за броени дни даже и човек с висшо не може. :wink:

пп.Много ми е смешно как инженерите се мислите за полу богове.. :lol: :lol:
Баща ми е такъв, та затова имам наблюдения. :lol:
Гост - специалист
Какво ще кажете да върнем темата в "изходно положение" с конкретен мой казус? Тъкмо ще отклоня заяжданията ви, които можете да насочите към мен ;-)
За какво става на въпрос:
Предстои ми подмяна на водопровода, изграден преди 40 г. с метални тръби, които вече са кородирали, запушени, като за капак есента стана авария- проби се едно коляно, което "временно" бандажирах и изкара зимата. Ще подменям водопровода с полиетиленови или полипропиленови тръби ( още не съм решил на какво да се спра)
Та на въпроса:
Предстои изкопаване на канал, дължина около 20 м, дълбочина ~80 см и широчина две стиви ;-)
Не може да влезе бобкат, така, че се налага да се копае на ръка. Намира се в София, почвата не е камениста.
Въпроса е: колко пари е нормално да отделя за изкопаването, ( ако някой може да ми предложи човек,или малка бригада- предпочитам да не са от ромски произход- ще съм много благодарен). За колко време ще се свърши работата примерно от двама човека?
Няма къде да намеря разходни норми. актуални ЕТНС не намирам...
Предварително благодаря на отзовалите се.
Питането ми е сериозно, не е поредната пързалка- ще кача снимки, ако се налага с авариралия водопровод.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 24

Тема "Препоръчайте човек за работа тип общ работник за 2 часа в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: