по снимка труднп, но да опитам
пшървото камъче ми изглежда пясъчник - вероятно е от порядъка на едрина 400-600
второто ми се вижда да е двустранно - вероятно алуминиев оксид - обикновено ги пправят 120/220 или 220/320
третото ми прилича на мрамор / бялото - то няма особени точилни характеристики и сивото - шисти - може да е както 600-800, така и над 1000
ако искаш може да ми ги изпратиш за подравняване и проба/сравнение с други камъни и тогава ще мога да ти кажа с повече яснота кое какво смятам какво е
/поемаш си транспорта с еконт в двете посоки и пиеш една бира за мое здраве/
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dimitrof
- напреднал
472 мнения в "Всичко за заточването"
Bradley
- специалист
- Мнения: 477
Поредното камиче за проба.
Ако някой знае какво е и отдека иде - да пишува...
Иначе е арно - далеч по-фино от китайските масовки в магазините за по левФче или сходните като форма на суати комет или тюролит.
Види се за има няма минута и половина заточи кухненски викторинокс...

https://www.youtube.com/watch?v=0ZcU4KaKE84


Ако някой знае какво е и отдека иде - да пишува...
Иначе е арно - далеч по-фино от китайските масовки в магазините за по левФче или сходните като форма на суати комет или тюролит.
Види се за има няма минута и половина заточи кухненски викторинокс...

https://www.youtube.com/watch?v=0ZcU4KaKE84


Bradley
- специалист
- Мнения: 477
дори и по-евтините работят - не се знае откъде ги набавят, със сигурност не са първо качество, но - работят.
за цена от 30-40/50 лева човек може а се сдобие с практически вечен камък на който да си довършва заточването
от това което може да се намери в бг препоръчвам
гатко
лански
хербертц
в тази последователност
за цена от 30-40/50 лева човек може а се сдобие с практически вечен камък на който да си довършва заточването
от това което може да се намери в бг препоръчвам
гатко
лански
хербертц
в тази последователност
Kirilpm
- специалист
- Мнения: 963
Kirilpm написа:След много хвалене се спрях на фискарс,вчера ги поръчах.http://olx.bg/ad/komplekt-nozhove-5-br- ... 7fc06e259aПонеже ударих на камък с ножовете на фискарс след като чаках доставка и с българските белгии,понеже и комплектите ножове и белгиите са изчерпани,може ли да ми препоръчате нещо подобно.Ножовете единствено държа да са комплект в подобна стойка,понеже са много по удобни за съхранение и употреба от тези в куфар или в картонена опаковка.За камъка бих се радвал на нещо подобно като този от продавалника
За точилото реших че пак аз ще ги точа,за да няма инфекции.А с масат никога не съм работил и не знам как става точенето.Мога да точа на камък и шкурка.
Bradley
- специалист
- Мнения: 477
пред фискарс всеки ден избирам трамонтина
http://www.egera.bg/product/1543/Noj_Tr ... ad-image-0
http://www.egera.bg/product/1544/Noj_Tr ... ad-image-0
http://www.egera.bg/product/73/Noj_Tram ... ad-image-0
http://www.egera.bg/product/1349/Noj_Tr ... ad-image-0
http://e-victorinox.bg/product/140/masat-20-sm.html
http://www.tashev-galving.com/001+BRK+2 ... 0%B8%D1%8F
относно съхранението - за мен няма по-добър и евтин вариант от

6/7 пакета бамбукови шишчета 200 или 250 мм дължина в пластмасов или дървен контейнер / стъкло или порцелан - не



tescoma имат добри държачи/блокове за ножове

вижал съм ги в хит в младост/софия
има ги и на други места
--------
моето мнение е че на човек му трябват само два ножа в кухнята
ето предложение в рамките на 50/60 лъва / за точилата съм писал по-горе - те са отделно
http://2styrkela.com/gotvarski-noj-dick ... 47-21.html
или
http://toolsshop.bg/Nozhove-za-hranitel ... PG--cheren
+
http://e-victorinox.bg/product/104/nozh-za-belene.html
тази вечер или утре ще допълня или ще пусна нова тема какво къде може да бъде закупено в бг като марки и качество откъм кухненски ножове - инфото го има в ножарските форуми - просто трябва да го пренеса....
http://www.egera.bg/product/1543/Noj_Tr ... ad-image-0
http://www.egera.bg/product/1544/Noj_Tr ... ad-image-0
http://www.egera.bg/product/73/Noj_Tram ... ad-image-0
http://www.egera.bg/product/1349/Noj_Tr ... ad-image-0
http://e-victorinox.bg/product/140/masat-20-sm.html
http://www.tashev-galving.com/001+BRK+2 ... 0%B8%D1%8F
относно съхранението - за мен няма по-добър и евтин вариант от

6/7 пакета бамбукови шишчета 200 или 250 мм дължина в пластмасов или дървен контейнер / стъкло или порцелан - не



tescoma имат добри държачи/блокове за ножове

вижал съм ги в хит в младост/софия
има ги и на други места
--------
моето мнение е че на човек му трябват само два ножа в кухнята
ето предложение в рамките на 50/60 лъва / за точилата съм писал по-горе - те са отделно
http://2styrkela.com/gotvarski-noj-dick ... 47-21.html
или
http://toolsshop.bg/Nozhove-za-hranitel ... PG--cheren
+
http://e-victorinox.bg/product/104/nozh-za-belene.html
тази вечер или утре ще допълня или ще пусна нова тема какво къде може да бъде закупено в бг като марки и качество откъм кухненски ножове - инфото го има в ножарските форуми - просто трябва да го пренеса....
Kirilpm
- специалист
- Мнения: 963
Стойките с клечки за зъби са страшно идейни,мисля само да ги лакирам с яхтен лак за да не поемат от влагата и да не мухлясат,ножовете вероятно ще са трамонтина,тези белите от серията професионал с керамични остриета ли са?Предполагам няма да са проблемни керамичните,но ме притеснява това че не мога да ги заточвам и че имат навика да се отчупват парченца от тях,честно казано предпочитам неръждавейка,а ако не е за кухненски ръждавейка
Камъчето обаче не ми хареса,може да си взема едно такова за първоначално заточване,но като точа с водни шкурки стигам до П1000/2000 за моите ножове и до П800 за кухненските.Сега предоговорих тези от продавалника,оказа се че има еднослойни П1500 и П600-1000,което мисля че за моите скромни цели е предостатъчно.

Bradley
- специалист
- Мнения: 477
всички трамонтини са неръждаема стомана ;)
п.с. кухненски нож от мека /50-55 HRc/ неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание /под 0.7%/ (фискарс, терна, трамонтина, викторинокс, ф.дик, цвилинг, хенкелс,гиисер, пирге и прочее ) държи острота по-дълго ако е заточен на по-груби абразиви - от порядъка на 40-50 микрона - лично пробвано и писано много по западни форуми.
п.с. кухненски нож от мека /50-55 HRc/ неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание /под 0.7%/ (фискарс, терна, трамонтина, викторинокс, ф.дик, цвилинг, хенкелс,гиисер, пирге и прочее ) държи острота по-дълго ако е заточен на по-груби абразиви - от порядъка на 40-50 микрона - лично пробвано и писано много по западни форуми.
Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!