• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dimitrof - напреднал
А предположение някакво, поне ориентировъчно да разбера :?
Bradley - специалист
по снимка труднп, но да опитам

пшървото камъче ми изглежда пясъчник - вероятно е от порядъка на едрина 400-600

второто ми се вижда да е двустранно - вероятно алуминиев оксид - обикновено ги пправят 120/220 или 220/320

третото ми прилича на мрамор / бялото - то няма особени точилни характеристики и сивото - шисти - може да е както 600-800, така и над 1000

ако искаш може да ми ги изпратиш за подравняване и проба/сравнение с други камъни и тогава ще мога да ти кажа с повече яснота кое какво смятам какво е

/поемаш си транспорта с еконт в двете посоки и пиеш една бира за мое здраве/
Bradley - специалист
Поредното камиче за проба.

Ако някой знае какво е и отдека иде - да пишува...

Иначе е арно - далеч по-фино от китайските масовки в магазините за по левФче или сходните като форма на суати комет или тюролит.

Види се за има няма минута и половина заточи кухненски викторинокс...

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=0ZcU4KaKE84

Изображение
Изображение
Bradley - специалист
Ново арканзаско камъче за тестове и проби - най-вероятно брандирано от хербертц или друга подобна фирма

Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Allan - специалист
май и Лански предлагат арканзаски камъни, как се представят тия камъни въобще
Bradley - специалист
дори и по-евтините работят - не се знае откъде ги набавят, със сигурност не са първо качество, но - работят.
за цена от 30-40/50 лева човек може а се сдобие с практически вечен камък на който да си довършва заточването
от това което може да се намери в бг препоръчвам
гатко
лански
хербертц

в тази последователност
Kirilpm - специалист
Kirilpm написа:
След много хвалене се спрях на фискарс,вчера ги поръчах.http://olx.bg/ad/komplekt-nozhove-5-br- ... 7fc06e259a
За точилото реших че пак аз ще ги точа,за да няма инфекции.А с масат никога не съм работил и не знам как става точенето.Мога да точа на камък и шкурка.
Понеже ударих на камък с ножовете на фискарс след като чаках доставка и с българските белгии,понеже и комплектите ножове и белгиите са изчерпани,може ли да ми препоръчате нещо подобно.Ножовете единствено държа да са комплект в подобна стойка,понеже са много по удобни за съхранение и употреба от тези в куфар или в картонена опаковка.За камъка бих се радвал на нещо подобно като този от продавалника
Bradley - специалист
пред фискарс всеки ден избирам трамонтина

http://www.egera.bg/product/1543/Noj_Tr ... ad-image-0

http://www.egera.bg/product/1544/Noj_Tr ... ad-image-0

http://www.egera.bg/product/73/Noj_Tram ... ad-image-0

http://www.egera.bg/product/1349/Noj_Tr ... ad-image-0

http://e-victorinox.bg/product/140/masat-20-sm.html

http://www.tashev-galving.com/001+BRK+2 ... 0%B8%D1%8F

относно съхранението - за мен няма по-добър и евтин вариант от

Изображение

6/7 пакета бамбукови шишчета 200 или 250 мм дължина в пластмасов или дървен контейнер / стъкло или порцелан - не

Изображение

Изображение
Изображение

tescoma имат добри държачи/блокове за ножове

Изображение

вижал съм ги в хит в младост/софия

има ги и на други места



--------

моето мнение е че на човек му трябват само два ножа в кухнята

ето предложение в рамките на 50/60 лъва / за точилата съм писал по-горе - те са отделно

http://2styrkela.com/gotvarski-noj-dick ... 47-21.html

или

http://toolsshop.bg/Nozhove-za-hranitel ... PG--cheren

+

http://e-victorinox.bg/product/104/nozh-za-belene.html

тази вечер или утре ще допълня или ще пусна нова тема какво къде може да бъде закупено в бг като марки и качество откъм кухненски ножове - инфото го има в ножарските форуми - просто трябва да го пренеса....
Kirilpm - специалист
Стойките с клечки за зъби са страшно идейни,мисля само да ги лакирам с яхтен лак за да не поемат от влагата и да не мухлясат,ножовете вероятно ще са трамонтина,тези белите от серията професионал с керамични остриета ли са?Предполагам няма да са проблемни керамичните,но ме притеснява това че не мога да ги заточвам и че имат навика да се отчупват парченца от тях,честно казано предпочитам неръждавейка,а ако не е за кухненски ръждавейка :) Камъчето обаче не ми хареса,може да си взема едно такова за първоначално заточване,но като точа с водни шкурки стигам до П1000/2000 за моите ножове и до П800 за кухненските.Сега предоговорих тези от продавалника,оказа се че има еднослойни П1500 и П600-1000,което мисля че за моите скромни цели е предостатъчно.
Bradley - специалист
всички трамонтини са неръждаема стомана ;)

п.с. кухненски нож от мека /50-55 HRc/ неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание /под 0.7%/ (фискарс, терна, трамонтина, викторинокс, ф.дик, цвилинг, хенкелс,гиисер, пирге и прочее ) държи острота по-дълго ако е заточен на по-груби абразиви - от порядъка на 40-50 микрона - лично пробвано и писано много по западни форуми.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: