• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Allan - специалист
С този арканзасец на лански почна да се оформя колекция на точила лански
Bradley - специалист
да кажеш как работи, на лански не съм пробвал "хард" камъка...

м/у др. като ми остане време трябва да спретна едно кратко писание за арканзаските камъни, как се градират и какви са им особеностите...

ако не е равен - писал съм как се подравняват, ако не ти се занимава - винаги мога да помогна

съветът ми е да се използва с масло за шевни машини - една капка е достатъчна за едно точене, след приключване на точенето - още една за по-лесно почистване с хартиена кърпичка ;)

ей тук клип на наше момче от ножарските форуми работи с мекия и твърдия камък на лански от старите с дървената поставка

https://www.youtube.com/watch?v=FfUWyO3XQ1c
Allan - специалист
Имам един камък от дядото мяза на Врачанския и на ЗАИ Берковица от една страна пясъчник или там както се нарича, а от друга сиво черни шисти сигурно са, на шкурка дали мога да го подравня. Дронкото нещо го развалих май точих сребрянка на него със масло и стана гладък като стъкло със шкурка ако го мина дали ще се оправи или да ти ги пратя и двата. А Ланскито още не съм пробвал като ми остане време ще го пробвам, изглежда хубаво камъче.
Това момче от клипа не е ли от ксенос бушкрафт форума. :prayer:
Bradley - специалист
пясъчник и шисти в комбинация изглежда така:

Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=56M3AUhFP9M

шкурка 80 или 120 силициев карбид за подравняването на двете старни и после 360 или 400 за шистите/тъмносивата страна

кат пак казвам - с абразивно зърно на стъкло е по-лесно и по-бързо а накрая излиза и по-евтино ;)

дронкото с водица, с масло - тц, тц , тц

с шукрка може да пробваш възможно най-едрата но да е силициев карбид като не мога да обещая какви ще са резултатите

първо го изкисни в топла водица с обезмаслител за фурни - меглио или него подобно каквото имаш под ръка

и след това на шкурката

-----------

едно клипче

https://www.youtube.com/watch?v=6uzIDIOQRYw

----

Адв. Белев / Звяра и той като мене е по ножарските форуми от години - хубав му е каналът препоръчвам абонамент :drinkers:
Allan - специалист
Същият е шисто - пясъчника, ще пробвам какво мога да направя и ще разгледам канала. Благодаря за съветите.
Bradley - специалист
Coticule and Belgian Blue Whetstone / BBW

Всеки е чувал думата "белгия" / "билгия" - е те това отдоле е истинка "би(е)лгия"

Ествствен камък наречен "котикул" / "coticule" в естествена комбинация с Belgian Blue Whetstone / BBW / има и лепени с BBW или с различни видове шисти...

Едрина на синьо-лилавата част - около 3/4 000 - 5-15 микрона
на жълтата част според това от коя жила е и дали се ползва със суспензия или само с вода - от 6 докъм 10 000 - под 5 микрона

Наред с жълтозелените тюрингииски камъни на escher се смята че са най-доброто за бръсначи от камъните добивани в Европа....

-------------------------

Малко систематизирана и поднесена накратко информация по темата от следната книжка, която безплатно можете да свалите - http://bosq.home.xs4all.nl/info%2020m/g ... part_1.pdf - частите са 4 като част 4 е посветена изцяло на белгийският котикул!

Кратък "урок" по история!

Първите сведения за добив на coticule могат да бъдат отнесени към 1600-1620 година.
Сериозен /международен/ търговски успех обаче местните търговци постигат едва след 1686-а година.
Според анали от знаковата 1776 година износът за Европа, Азия и Америка надхвърла 100.000 камъка на годишна база.
Една от знаковите мини - "Old Rock", отваря врати през 1800 като поддържа производството до 1982-а, макар че изнересът към белгийският котикул намалява значително след края на втората световна война - причина за което има упадъкът на straight razor бръсненет с главен виновник - King Gillette.

За Coticule-ът накратко!

Бидейки естествени камъни, Белгийските такива, се различават един от друг съществено и не е възможно да бъдат поставени под общ знаменател, а само групирани според основните си характеристики и мястото откъдето са добити.
Работните качества на различните камъни се определят от процентното съдържание на Garnets /ˈɡɑrnət/ - или както ни учи википедията - група силикатни минерали с процентно съдържание м/у 5 и 50% както следва:

- под 5% - средно качество
- м/у 5 и 20% - добро качество с едрина на зърното под 20 микрона
- м/у 20 и 40% - отлично качество и едрина на зърното под 13 микрона
- над 40% - качеството рязко спада

Свързващите вещества най чест са Mica и кварц, които обуславят равномерното и постоянно отделяне на свежи абразивни частици.

Едрина на абразива!

Всъщност не може да бъде еднозначно определен тъй като зависи най-вече от качеството на камъка и типа суспензия с която се използва.
Най-общо:

1. Скорост на отнемане на метал:

- гъста, кремообразна суспензия: 1000 - 2000 grit.
- тънка, млечноподобна суспензия: 4000-6000 grit.
- много тънка, мъглоподобна суспензия: 8000-12000 grit.
- използване само с вода: 16000 grit

2. Постигната острота:

- гъста, кремообразна суспензия: 600 grit с липса на агресивност на ряза
- тънка, млечноподобна суспензия: 2000 grit с липса на агресивност на ряза
- много тънка, мъглоподобна суспензия: 6000-8000 grit.
- използване само с вода: 10000-15000 grit.

3. "Мекота" /"Гладкост" при бръснене

- гъста, кремообразна суспензия даваща финиш подобен на песъкоструена повърхност;
- тънка, млечноподобна суспензия даваща меко бръснене
- много тънка суспензия - няколко натърквания със slurry stone - мека бръснене подходящо за чувствителна кожа
- използване само с вода - идеално бръснене подходящо за всеки тип кожа и острота сравнима с тази от камък с едрина 15 000

Три типа камъни според качеството.

1. Стандарт - наличие на чернии линии, петна, точки, малки пукнатини.
2. Селект - наличието на горните в значително по-малко.
3. Кашер - идеална работна повърхност без несъвършенства, често млечнобяла.

Извадки от една хубава книга!

Изображение

Изображение

Изображение

Rouge du Salm / Lorraine

Изображение

Характеристики:
- виненочервен цвят
- едрина м/у 4 и 8 000 спред гъстотата на суспензията с която се използва
- специфично тегло - 2.78 до 3 гр, на см.
- твърдост/устойчивост на надраскване - 600 до 2000 грама

Особености:

- заточва по-добре от BBW
- по-меките камъни образуват суспензия бързо и без нужда от друг друг камък
- работи бавно като котикул
- суспензията се запазва за дълго
- може да заточи острое до бръснеща острота

Изображение

Belgian Blue Whetstone / BBW

Изображение

Характеристики

- синьо-сив на цвят
- дина структура
- грит около 4000 / 5-15 микрона
- 20 до 30% garnets
- не абсорбира вода

Особености

- едрина на слоевете - Max 13-16mm
- работи по-бавно от котикул със суспензия
- най-добри резултати дава само с вода
- не работи добре със стомани над 61 HRc

Изображение

Туй камиче пристигна днес от морето, съфорумец от нож.бг се натъкнал на него из местен битпазар и го отмъкнал за крупната сума от 1 леФ - късметлии са тез черноморски пирати *DRINK*

При мен пристигна за подравняване, освежаване и така да се каже "оценка"

Няколко снимки и възкратко клипче за състоянието му преди и малко "тиизване" за състоянието "след"

Така като го гледам ми се чини, че е от Жилата - La Dressante au Bleu , която наподобява нещо средно м/у La Nouvelle и La Grise

но може и да е - La Veinette

Ако някой разбира като кача и останалите снимки да помага - аз съм лаик по темата...

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=OfVyOVU-glQ

Каквото можах спасих - ей туй е крайният резултат - за него - утре...

Изображение
Изображение

*DRINK* момци и приятен викенд от бай Ви Брадли...
Последна промяна от Bradley на вт авг 25, 2015 5:07 pm, променено общо 1 път.
Allan - специалист
Както винаги справил си се отлично, а аз не мога да се похваля със същото, дронкото се изглади и стана малко побял, но маслото не се махна и на пипане е като камъчето на опинел. А шисто-пясъчника го търках със изравнител докато се изчисти ще продължа друг път да изравнявам.
Bradley - специалист
писах ти откъде да си вземеш абразивно зърно + обезмасляване и ще станат работите
Allan - специалист
Хрумна ми нещо друго но незнам дали ще стане, след като дронкото стана толкова фин даже по фин от на лански арканзасеца може ли да го ползвам дронокото СЛЕД него за да полирам острието още повече (първо лански, после изфинения дронко), или да не си правя експерименти защото не е сигурно какво ще се получи накрая.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: