Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
пишман_майстор - майстор
Колега vaseff сигурен ли си ,че това правотоково динамо е 1000 ватово ? Щото ми се струва ...доста ! Аз поне не съм виждал с такава мощност. Да не би да е 40-45 амперово? Масово се "въртят" там правотоковите. В режим ел.мотор ще консумира макс 60-65 ампера , но това е на границата на натоварването ! За мен по-важно е как ще направиш "газта" ? Щото не ми се вярва да тръгваш с...директно ток от акуто , ще "обърнеш" кантара при тръгване :-D
vaseff - напреднал
Доколкото разбрах с реостат ще стане номера да се подава различна големина на тока. Попадна ми в ръцете едно динамо от Голф 3 и на него пише 14 волта - 70 ампера. Затова като сметнах 14*70 = 980 (закръглих на 1000вата). Обаче това ще развива максимална скорост макар че ще се ползва някъде половината да не летя с колелото пък и да пестя малко ток и да пазя акумулатора.

Смятах го уж, че при 14 волта, 70 ампера и 50см кабел сечението ще ми бъде към 4 кв. мм. Ако трябва ще снаждам на десетина см динамото с акумулатора, за да го направя до 2.5 кв. мм. Мислех си за кабел от компютър той е 3*0.75мм. Или пък да видя друго динамо с по-голям волтаж поне на 24 волта евентуално от камион, за да ползвам по-тънък и по-дълъг кабел без проблеми.
shotik - майстор
За динамо или за алтернатор пишеш?
Покажи снимки на тези агрегати,защото ми се струва ,че нещо пак бъркаш .
vaseff - напреднал
Ако не се лъжа динамото е за прав ток (DC), а алтернатора за променлив ток (AC), нали така?

Прикачен файл

golf 3.jpg
golf 3.jpg (87.49 KиБ) Видяна 3521 пъти
shotik - майстор
Така е ,както си го написал,но с този алтернатор без много сериозни преработки ,няма да ти върши работа ,ако мислиш да го ползваш за тягов мотор.
.
vaseff - напреднал
Нещата отиват да отворя един вентилатор за компютър и да видя как се прави безчетков мотор и да си науча нещата за направата им. :)
shotik - майстор
vaseff написа:
Нещата отиват да отворя един вентилатор за компютър и да видя как се прави безчетков мотор и да си науча нещата за направата им. :)

По добре прочети цялата тема ,ама не да бързаш и да си мислиш-Това съм го гледал,това го знам и .н.
hidrazin - майстор
vaseff написа:
Ако не се лъжа динамото е за прав ток (DC), а алтернатора за променлив ток (AC), нали така?
:) С това от снимката нищо няма да подкараш. Това е алтернатор от кола - трифазен генератор с трифазна статорна намотка и въртящо се магнитно поле създадено от ротора (възбудителната намотка).

Изображение

:partyman:
MMIel - специалист
Този генератор лесно се трансформира в безчетков мотор. Премахват се намотките на ротора и се заменят с неодимови магнити. Има доста клипове в ютуб.ком, а и мисля че в темата по назад е обсъждано (може и да бъркам форума :-D ). Никога не се опитвам да обезкуражавам хората в опитите им, но в случая наистина си мисля, че в този му вид е безсмислено да се правят опити да се използва.
пишман_майстор - майстор
Забрави с алтернатор да подкараш колелото :wink: Аз го написах , ма ...
пишман_майстор написа:
Трябва да е правотоково !
Виж по москвичите имаше такива правотокови динама ( ако все още има тук-там ) - те ще станат ,като мощност не ме питай колко са ,но някъде 40-45 ампера да е ,значи в режим ел.мотор ще устиска до към 60-ина ампера ,преди да "цъфне" :-D

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: